«Ιστορίες από καρσί» στη Μυτιλήνη
Έκθεση στο πλαίσιο τιμής και μνήμης των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής διοργανώνεται στην Μυτιλήνη
«Ιστορίες από καρσί» είναι ο τίτλος μιας έκθεσης «με ενθυμήματα και μνήμες από τη Μικρά Ασία», που η Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου οργανώνει στo πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων τιμής στην 100ετηρίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής και μνήμης των προσφύγων της.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης (απέναντι από το Ναό του Αγίου Θεράποντα) και θα εγκαινιασθεί στις 10 το πρωί της ερχόμενης Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου από τον μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στη μνήμη των Μικρασιατών Αγίων στο σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης, το ναό του Αγίου θεράποντα και στην προτομή του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στον περιβάλλοντα χώρο του ναού.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Η έκθεση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον μουσειολόγο Παναγιώτη Μπαλάσκα. Στο σύνολό τους τα εκθέματα ανήκουν σε εκκλησίες, στο Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης, ιδιωτικές συλλογές, στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 του Συλλόγου των Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι» και στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του πάλαι ποτέ Γυμνασίου Μυτιλήνης νυν Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στη σχετική ανακοίνωση της Μητρόπολης αναφέρονται για την έκθεση τα παρακάτω χαρακτηριστικά: «Η μνήμη,/ κύριο όνομα των θλίψεων,/ ενικού αριθμού, μόνον ενικού αριθμού, και άκλιτη/ Η μνήμη, η μνήμη, η μνήμη» λέει η Ποιήτρια Κική Δημουλά. Και μια έκθεση για τη Μικρασία είναι έκθεση μοναξιάς και θλίψης.
Εικόνες κι εκκλησιαστικά σκεύη που τα κουβάλησαν σε αγκαλιές και μπόγους, αντικείμενα ανταλλάξιμα θαρρείς και οι άνθρωποι μπορούν (μπορούν;) να ανταλλαγούν σαν αντικείμενα. Φωτογραφίες ψυχών, μικρών, μεγάλων, ανθρώπων μας, που έφυγαν μοναχοί σαν και που ήρθαν. Και χαρτιά και ένα μπαούλο με την επιγραφή SMYRNΑ να χωρέσει, τι μπορεί να χωρέσει ένα μπαούλο; Πόση μοναξιά μπορεί να χωρέσει σ' ένα μπαούλο. Και μια ξιφολόγχη από ένα πεδίο μάχης. Αυτός που τη κουβαλούσε έμεινε μόνος του κι αυτός σαν τη ξιφολόγχη του. Καρσί...
Μοναχικά αντικείμενα με μοναχικές ιστορίες μαζί με μαρτυρίες προσφύγων από καρσί στη Μυτιλήνη και μνήμες απογόνων του τοποθετημένα όλα «Καρσί», στο «Διωγμό» και «στη Λέσβο» μας λένε ιστορίες που ακούσαμε μοναχά από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, «Ιστορίες από καρσί».
Την Οργανωτική Επιτροπή της έκθεσης αποτελούν οι:
Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος, π. Αθανάσιος Γιουσμάς θεολόγος εφημέριος Ναού Αγίου Θεράποντος, π. Ευστράτιος Κομνηνός εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος. π. Ευστράτιος Γιουσμάς εφημέριος ναού Αγίων Πατέρων Άνω Χάλικα, Αθανάσιος Καλαμάτας θεολόγος καθηγητής Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ευστράτιος Κουτσκουδής εκπαιδευτικός, Στρατής Μπαλάσκας δημοσιογράφος και συγγραφέας.
Η έκθεση μετά τα εγκαίνια της θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 11 Νοεμβρίου με δυνατότητα επισκέψεων καθημερινά από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι.