Αυτή είναι η χαμένη συνοικία Βρυσάκι στο κέντρο της Αθήνας
Η «Χαμένη Ατλαντίδα» της Αθήνας, το Βρυσάκι, είναι μια περιοχή μύθος που αξίζει να ανακαλύψουμε.
Στην περιοχή που σήμερα είναι γνωστή ως Αρχαιολογικός Χώρος της Αρχαίας Αγοράς βρισκόταν παλιότερα μια συνοικία που ονομαζόταν Βρυσάκι ή Βλασσαρού. Την άνοιξη του 1931, στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκε συστηματική κατεδάφιση εκατοντάδων σπιτιών προκειμένου να διευκολυνθούν αρχαιολογικές ανασκαφές.
Εκείνη τη χρονιά η Αθηναϊκή συνοικία, γνωστή ως Βρυσάκι είχε απομείνει με δύο μεγάλες πλατείες, την ευρύχωρη πλατεία Θησείου, η οποία πήρε το όνομά της από τον γειτονικό ναό Θησείον ‒επειδή οι μετόπες ήταν διακοσμημένες με απεικονίσεις του Θησέα‒ και τη μακρόστενη πλατεία της Στοάς των Γιγάντων, που δημιουργήθηκε λόγω των ανασκαφών γύρω από τα κολοσσιαία αγάλματα.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Κατά τη διάρκεια των επόμενων οκτώ ετών μια ολόκληρη συνοικία έσβησε από τον χάρτη της πόλης. Παράγκες προσφύγων, μαγαζιά, εργοστάσια, καφενεία, λαϊκά και νεοκλασικά σπίτια και περίπου 5.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή. Ήταν η δεύτερη κοσμογονία στο κέντρο της Αθήνας μετά το 1890, όταν διανοίχτηκε μεγάλη τάφρος πλάτους 15 μέτρων για την επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Θησείου και Ομονοίας.
Στο Βρυσάκι, πληροφορούμαστε, δεν υπήρχε κανένα σπίτι ακατοίκητο. Κατά μέσο όρο μία οικογένεια ζούσε σε ένα ή δύο δωμάτια, συνήθως, δε, κατοικούσαν μαζί δύο έως οκτώ οικογένειες, αλλά καταγράφονται και περιπτώσεις που τον ίδιο χώρο μοιράζονταν μέχρι 15 οικογένειες.
Σε μια ογκώδη επίτομη έκδοση του 2020 με τον τίτλο «Βρυσάκι» από τις εκδόσεις Μέλισσα η Sulvie Dumont επιχείρησε να ανασυστήσει το ιστορικό πλαίσιο, τις συνθήκες διαβίωσης αλλά και τις αποφάσεις που οδήγησαν στην εκτεταμένη αλλαγή στο κέντρο της πρωτεύουσας. Προσέφερε έτσι στους αναγνώστες της ένα στοχαστικό περίπατο στο αρχιτεκτονικό παρελθόν της πρωτεύουσας και σε μια συνοικία που χάθηκε για πάντα.
Με στοιχεία απου αντλήθηκαν από τη Lifo