Τζο Χέντερσον: Η σημασία του να είσαι κουλ!

Ένας κορυφαίος σαξοφωνίστας που έδωσε στην τζαζ μια νότα διανόησης

Τζο Χέντερσον: Η σημασία του να είσαι κουλ!

Οι αυτοσχεδιασμοί του Τζο Χέντερσον που μεσουράνησε στην τζαζ για τέσσερις δεκαετίες δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Ο βιρτουόζος τενόρος σαξοφωνίστας που μας άφησε το 2001 σε ηλικία 64 ετών, δημιούργησε ένα προσωπικό ήχο μέσα από συνεργασίες με τους καλύτερους. Στα χαόνια της ακμής του όλοι οι μεγάλοι μουσικοί της τζαζ ήθελαν να συνεργάζονται μαζί του. Δεν είναι τυχαίο που ο Χέντερσον έγινε μέλος του κουϊντέτου του Μάιλς Ντέιβις, δίπλα στον Κάρτερ, τον Γουίλιαμς, τον Σόρτερ και τον Χάνκοκ. Η συνεργασία όμως αυτή ήταν βραχύβια και το σχήμα δεν άφησε πίσω του ηχογραφημένο υλικό.

Η πλούσια δισκογραφική του παρουσία περιλαμβάνει άλμπουμ με τις κορυφαίες εταιρίες Blue Note, Milestone και Verve. Το παίξιμό του, χωρίς να έχει τον πυκνό, ζωώδες οίστρο του Κολτρέιν, επιφυλλάσσει πολλές εκπλήξεις και ανακεφαλαιώνει τα επιτεύγματα της αυτοσχεδιαστικής μουσικής μέσα στον εικοστό αιώνα.

Από το επικό σόλο του στο Song for my father, του Χόρας Σίλβερ μέχρι την τζαζ διασκευή του Porgy and Bess κύλησαν ουκ ολίγα χρόνια μέσα στα οποία ο Χέντερσον όχι μόνο έφτασε στην κορυφή αλλά διατηρήθηκε εκεί.