Χόρας Σίλβερ - Ο διακριτικός και αθόρυβος γίγαντας της τζαζ

Υπάρχουν μεγάλοι καλλιτέχνες που κάνουν κρότο κι άλλοι εξίσου μεγάλοι που μόλις... ακούγονται

Χόρας Σίλβερ - Ο διακριτικός και αθόρυβος γίγαντας της τζαζ

Ο Χόρας Σίλβερ υπήρξε ένας από τους πιο ενδιαφέροντες πιανίστες και συνθέτες της τζαζ. Ξεκίνησε ως τενόρος σαξοφωνίστας αλλά γρήγορα τον κέρδισε το «κλειδοκύμβαλο». Δεν έχει τη φήμη του Μπιλ Έβανς ή του Χέρμπι Χάνκοκ αλλά είναι εξίσου επιδραστικός. Αποδείχτηκε ένας από τους ανανεωτές της τζαζ αρχικά μέσω του μπίμποπ και αργότερα ακολουθώντας τις εξελίξεις της αυτοσχεδιαστικής μουσικής μέχρι την jazz fusion. Η καριέρα του συνδέθηκε τον πρώτο καιρό με τον Σταν Γκετζ και αργότερα με τους Jazz Messengers, των οποίων υπήρξε συνδημιουργός μαζί με τον ντραμίστα Αρτ Μπλέικι.

Οι συνθέσεις του έχουν ιδιαίτερο μελωδικό ενδιαφέρον και πολλές από αυτές έγιναν μέσα στα χρόνια jazz standards. Αξίζει κανείς να μελετήσει αυτό τον χαρισματικό μουσικό που δεν έπαψε ποτέ να δημιουργεί, να καινοτομεί και να αυτοσχεδιάζει. Ο Χόρας Σίλβερ πέθανε το 2014 σε ηλικία 86 ετών.

Στις πιο γνωστές δημιουργίες του Χόρας Σίλβερ συγκαταλέγονται οι συνθέσεις: «The Preacher» (1955), «Nica’s Dream» (1956), «Señor Blues» (1957), «Sister Sadie» (1959), «Filthy McNasty» (1961) και «Song for my Father» (1965).

Στο επιχρωματισμένο βίντεο που ακολουθεί το κουιντέτο του Χόρας Σίλβερ δίνει τα «ρέστα» του στο τζαζ φεστιβάλ της Αντίμπ το 1964.