Μακόι Τάινερ και Φάροου Σάντερς στη σκιά του Κολτρέιν

Ρεσιτάλ στη σκιά ενός γίγαντα

Μακόι Τάινερ και Φάροου Σάντερς στη σκιά του Κολτρέιν

Ο Τζον Κολτρέιν δεν έφυγε ποτέ από κοντά μας και συνέχισε να μεγαλουργεί μέσα από τις δεξιότητες που απέκτησαν κοντά του μουσικοί όπως ο Μακόι Τάινερ ή ο Φάροου Σάντερς. Σε αντίθεση με τον Μάιλς Ντέιβις, ο Κολτρέιν μοιράστηκε τη μεγαλοφυία του με τους συνεργάτες του. Έδειξε το δρόμο προς την άλλη τζαζ, δημιούργησε ένα καινούργιο πλαίσιο, μια πλατιά επικράτεια, για να δραστηριοποιούνται τα μεγάλα πνεύματα της μουσικής, οι επιφανείς κληρονόμοι μιας πλούσιας παράδοσης.

Τα σχήματα του Μακόι Τάινερ σε αυτή τη συνάντηση όπως και οι ακροβασίες του Σάντερς δημιουργούν ένα ηχητικό παραλήρημα που παραβιάζει τα όρια της μουσικής, τους κανόνες της αρμονίας και της μελωδίας.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι ο πειραματισμός ξεπηδά από την παιδεία και την μακρόχρονη μαθητεία. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει σοβαρά κάτι που δεν το έχει κατακτήσει. Κι έτσι όπως πέφτει η σκιά του Κολτρέιν πάνω στη δυναμική των μουσικών που άφησε πίσω του, εμείς απολαμβάνουμε αυτή τη συγγένεια που δημιουργεί ο χρόνος και η αγάπη των ανθρώπων για την τέχνη.