Κένι Ντόραμ - Παραγνωρισμένος αλλά σπουδαίος

Τρομπετίστας και συνθέτης της τζαζ έμεινε στη σκιά, σχεδόν αγνοημένος από το μουσικό κατεστημένο της εποχής του

Κένι Ντόραμ - Παραγνωρισμένος αλλά σπουδαίος

Ένας άντρας που δεν προλαβαίνει να πενηνταρίσει και έχει βάλει τη ζωή του στην απαιτητική ράγα του εκτός συστήματος καλλιτέχνη, είναι φυσικό να μην απολαύσει ποτέ τη φήμη και την αναγνώριση που του οφείλεται.

Ο Κένι Ντόραμ είναι ένας πραγματικός δεξιοτέχνης της τρομπέτας με δημιουργικό οίστρο και ένα ποταμό μελωδιών στο μυαλό του. Συνεργάστηκε με τα πιο γνωστά ονόματα της τζαζ, η αύρα του ωστόσο αγνοήθηκε επιδεικτικά από το μουσικό κατεστημένο της εποχής του και η προσφορά του στη μουσική δεν τονίζεται ακόμα και σήμερα όσο θα έπρεπε.

Παίζοντας κυρίως σάιντμαν σε μπάντες άλλων γνωστών μουσικών, άρχισε παράλληλα να δημιουργεί τη δική του ορχήστρα με αποκορύφωμα τους Jazz Prophets. Σε αυτή τη μπάντα, όπου συμμετείχε ο Χέρμπι Χάνκοκ και ο Τόνι Γουίλιαμς ενσωμάτωσε το 1963 τον 26χρονο σαξοφωνίστα Τζο Χέντερσον και μαζί ηχογράφησαν εκτός των άλλων το περίφημα Una Μas.

O Κένι Ντόραμ πέθανε το 1972 σε ηλικία 48 ετών. Κοιτάζοντας πίσω μας ύστερα από πενήντα χρόνια ανακαλύπτουμε ότι άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό.