Ξεκίνησε η ανάπλαση του ιστορικού Βοτανικού Κήπου στην Ιερά Οδό! (pics)
Οι εργασίες για την ανάπλαση του ιστορικού Βοτανικού Κήπου επί της Ιεράς Οδού ξεκίνησαν από σήμερα (5/2), ύστερα και από την σύμβαση που υπογράφηκε πρόσφατα.
Η πρώτη παρέμβαση από τον Δήμο Αθηναίων στον Βοτανικό Κήπο του ΕΚΠΑ, στην Ιερά Οδό, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που υπογράφηκε πρόσφατα, προκειμένου να ανοίξει για τους πολίτες ο ιστορικός αυτός χώρος στην περιοχή του Βοτανικού, έγινε το πρωί από τους ανθρώπους της Διεύθυνσης Πρασίνου.
Η προγραμματική σύμβαση προβλέπει την συντήρηση και διαχείριση των δομών του Βοτανικού Κήπου και την αναβάθμιση του φυσικού του περιβάλλοντος μέσω παρεμβάσεων των υπηρεσιών του Δήμου. Με τις δράσεις αυτές ο κήπος θα ξαναγίνει επισκέψιμος στο ευρύ κοινό συμβάλλοντας στην συνολική αναβάθμιση της περιοχής του Βοτανικού και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Πρώτη προτεραιότητα είναι να αποκατασταθεί η βιοποικιλότητα από τα περίπου 200 είδη φυτών που καλλιεργούνταν στον κήπο. Υπάρχουν πολλά είδη δένδρων και θάμνων (μερικά πολύ μεγάλης ηλικίας), αρκετά ποώδη είδη, και μικρές τεχνητές λίμνες με υδρόβια φυτά.
Στα ενδιαφέροντα φυτά του Κήπου περιλαμβάνονται ορισμένα πανύψηλα είδη Cupressus sempervirens και Washingtonia sp. και κάποια φυτά ιστορικής σημασίας.
Οι σημερινές εργασίες αφορούσαν απομάκρυνση της ξερής βλάστησης που είχε συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ελλιπούς συντήρησης ενώ τους επόμενους μήνες θα γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου αυτός ο πνεύμονας πρασίνου έκτασης 7 στρεμμάτων να αναμορφωθεί ριζικά και να γίνει πόλος έλξης για τους Αθηναίους.
Ο Βοτανικός Κήπος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε το 1835 σε μία έκταση 12 εκταρίων του κτήματος Χασεκή της Ιεράς Οδού.
Αρχικά λειτούργησε ως δενδρώνας, μετατράπηκε σε Βοτανικό Κήπο το 1838 και αναδιοργανώθηκε μετά το 1851. Αναγνωρίστηκε δε ως επιστημονικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το έτος 1867. Κατόπιν, το μεγαλύτερο μέρος του Κήπου περιήλθε στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, μετά την ίδρυσή της το έτος 1915, στο δε Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Σήμερα έχουν απομείνει αυτά τα 7 στρέμματα που σύντομα θα μπορούν να απολαμβάνουν οι Αθηναίοι με μια επίσκεψή τους εκεί.
Πηγή: kathimerini.gr