Γρίπη: 9 τροφές για την αντιμετώπισή της
Πώς η σωστή διατροφή μπορεί να γίνει ένα αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης της γρίπης, η οποία είναι σε έξαρση τον τελευταίο καιρό.
Με την γρίπη σε έξαρση είναι χρήσιμο να έχουμε κατά νου πώς μπορεί η διατροφή να βοηθήσει, παρόλο που το φαγητό είναι το τελευταίο πράγμα που μπορεί να σας απασχολεί.
Η διατροφή πρέπει να είναι όσο θρεπτική όσο χρειάζεται για την ενίσχυση του οργανισμού με ουσιώδη συστατικά. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία ότι ελλείψεις μικροσυστατικών -όπως για παράδειγμα έλλειψη ψευδαργύρου, σεληνίου, σιδήρου, χαλκού, και βιταμινών Α Β6, και Ε- αυξάνουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στα ζώα.
Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε:
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Σούπες με κρέας ή με ψάρι ή με κοτόπουλο. Πλούσιοι ζωμοί με σέλινο, καρότα, πατάτα και κρέας ή κοτόπουλο είναι απαραίτητοι από τα πρώτα συμπτώματα μέχρι την ανάρρωση. Οι ζωμοί παρέχουν στον οργανισμό ηλεκτρολύτες, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο, προλαμβάνοντας την αφυδάτωση, ενώ υψηλή είναι και η περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνες. Είναι εύπεπτες και η υψηλή θερμοκρασία του ζωμού βοηθά την απόχρεμψη.
Σκόρδο. Αρκετές μελέτες χαρακτηρίζουν το σκόρδο ως παράγοντα που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων λόγω της αντιμικροβιακής του δράσης.
Γιαούρτι.Το ζωντανό γιαούρτι καλλιέργειας περιέχει προβιοτικά και «καλά» βακτήρια που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη χλωρίδα του εντερικού σωλήνα έναντι των αντιβιώσεων. Περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας αμινοξέα και βοηθά στην ενδυνάμωση του οργανισμού. Αποφύγετε εκείνα με προσθήκη ζάχαρης.
Εσπεριδοειδή. Κατά τη διάρκεια των λοιμώξεων και του πυρετού μειώνονται τα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα και στους ιστούς. Μεγάλες δόσεις βιταμίνης συντελούν σε εκδήλωση πιο ήπιας και μικρότερης διάρκειας συμπτωμάτων. Η βιταμίνη C είναι από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια, μανταρίνια, μήλα, ακτινίδια.
Φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το κάλε, το μαρούλι, το σέλινο εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C περιέχουν και βιταμίνη Ε, η οποία επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Συνδυάστε τα λαχανικά με τα φρούτα σε smoothie ή καταναλώστε τα ωμά με λίγο λεμόνι και ελαιόλαδο.
Το μπρόκολο είναι μια αποθήκη θρεπτικών συστατικών που εκτός από την βιταμίνη C και Ε περιέχει σελήνιο, ψευδάργυρο,ασβέστιο τα οποία είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό σύστημα όπως επίσης και οι φυτικές ίνες που περιέχει.
Βρόμη. Όταν είστε άρρωστος ένα ζεστό μπολ βρόμη μπορεί να είναι ανακουφιστικό όσο και θρεπτικό γιατί περιέχει πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά όπως η β-γλυκάνη και βιταμίνη Ε.
Μπαχαρικά. Το πιπέρι και το σχοινόπρασο βοηθούν την απόχρεμψη και τη ρινική αποσυμφόρηση για καλύτερη αναπνοή. Αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά σε περίπτωση πονόλαιμου.
Ενυδάτωση. Η κατανάλωση τσαγιού ή άλλων αφεψημάτων με μέλι και λεμόνι καθώς επίσης και νερού βοηθά την καλή ενυδάτωση του οργανισμού και την αναπλήρωση υγρών που χάνονται με τον πυρετό και τους εμέτους. Επίσης βοηθούν και στην απόχρεμψη.
Τί να αποφύγετε;
•Το αλκοόλ διότι μειώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλεί αφυδάτωση.
•Την καφεΐνη. Προϊόντα όπως καφέ, μαύρο τσάι και αναψυκτικά, εκτός του ότι περιέχουν ζάχαρη, αφυδατώνουν τον οργανισμό.
•Επεξεργασμένες τροφές όπως μπέργκερ, πατατάκια,λουκάνικα είναι χαμηλής ποιότητας τροφές και δεν παρέχουν κανένα θρεπτικό συστατικό στον οργανισμό.
Φροντίστε το σώμα σας, δώστε του την καλύτερη τροφή.
Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος