Φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου
Σήμερα θα γνωρίσουμε δυο όχι και τόσο συνηθισμένα φρούτα: το λωτό και το κυδώνι
Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην εποχή τους (εποχικότητα) είναι ευεργετική για τους ακόλουθους λόγους:
-Μειώνεται η χρήση των θερμοκηπίων και των χημικών με αποτέλεσμα το περιβάλλον επιβαρύνεται λιγότερο.
-Τα φρούτα και λαχανικά που καταναλώνονται στην εποχή τους έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία, λιγότερα φάρμακα και καλύτερη γεύση
-Ενισχύεται η τοπική οικονομία.
Σε ένα καλοκαίρι που αντιστέκεται ακόμα, στον πάγκο του μανάβη τα ρουμπινένια ρόδια, τα ζωηρά μήλα και τα κυδώνια μας θυμίζουν ότι το φθινόπωρο είναι εδώ με τη σοδειά του. Ίσως όχι με τόση ποικιλία όσο το καλοκαίρι που μας αφήνει αλλά σίγουρα πολύχρωμο και τραγανό. Ας αλλάξουμε γεύσεις και ας προετοιμαστούμε για τις χουχουλιαρικες σούπες του χειμώνα, τις μηλόπιτες και τα ψητά κυδώνια.
Τα λαχανικά του φθινοπώρου είναι:
Τα καρότα, το σπανάκι, τα παντζάρια, το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το πράσο. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά (κερσεντίνη, η λουτεϊνη, ζεαξανθάνη), ασβέστιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο. Είναι προτιμότερο να μαγειρεύονται στον ατμό για να διατηρούν το θρεπτικό φορτίο και ειδικά των αντιοξειδωτικών και της βιταμίνης C .
Τα φρούτα εποχής είναι:
Το ρόδι, το πορτοκάλι, τα μήλα, οι λωτοί, τα κυδώνια και τα φραγκόσυκα . Πλούσια σε βιταμίνες A και C, φυτικές ίνες , ισχυρά αντιοξειδωτικά, χαλκό, μαγνήσιο ,κάλιο και άλλα ιχνοστοιχεία.
Σήμερα επέλεξα να γνωρίσουμε δυο όχι και τόσο συνηθισμένα φρούτα: το λωτό και το κυδώνι
Ο λωτός είναι μια καλή πηγή καλίου, εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος Β και Α, κυρίως β-καροτίνης και ζεαξανθίνης. Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, από τα οποία τα περισσότερα είναι πολυακόρεστα. Περιέχει υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και φυτικές ίνες.
Έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες , βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου, ενισχύει τη λάμψη του δέρματος, βοηθά την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος
Τα κυδώνια είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, καλίου, αντιοξειδωτικών ουσίων ,φυτικών ινών και χαλκού. Η κατανάλωση του τονώνει το ανοσοποιητικό μας, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και χοληστερίνης. Έχουν αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση. Ο χαλκός έχει πολλαπλή δράση στον οργανισμό μας, καθώς μειώνει τις βλάβες στους ιστούς, στηρίζει την υγεία των οστών και των νεύρων, ενώ υποστηρίζει και τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, μειώνοντας την κούραση και την αδυναμία.
Σε επόμενα άρθρα θα ασχοληθούμε περαιτέρω με τρόφιμα στην εποχή τους. Μείνετε εδώ.
Ασλανίδη Αναστασία