Ποια ψάρια πρέπει να τρώμε και ποια να αποφεύγουμε
Είναι γνωστά τα πλεονεκτήματα κατανάλωσης ψαριού στην υγεία.
Οι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας ενθαρρύνουν την κατανάλωση του από 1 έως 3 φορές την εβδομάδα υπογραμμίζοντας την σημαντικότητα στην πρόληψη καρδιοπαθειών και την αντιμετώπιση της χοληστερίνης. Είναι, όμως, όλα τα ψάρια καλά για την υγεία μας; Με αυτό το ερώτημα θα ασχοληθούμε σήμερα.
Στην ομάδα αυτών που πρέπει να καταναλώνουμε ανήκουν τα λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, μειώνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού και εμφάνισης Alzheimer. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 113gr ψαριού 1 φορά την εβδομάδα μειώνει τις πιθανότητες καρδιοπάθειας κατά 36%. Λιπαρά ψάρια είναι : ο σολομός, η ρέγγα, η πέστροφα, η σαρδέλα και ο γαύρος.
Σε αυτή την ομάδα και τα άπαχα ψάρια όπως ο μπακαλιάρος, η γλώσσα που μπορεί να έχουν λιγότερα ω3 αλλά έχουν άπαχη πρωτεΐνη και αποδίδουν μόνο 120 θερμίδες ανά 85γρ .Εάν δεν αγαπάτε πολύ το ψάρι αυτά τα δυο είδη θα σας καλύψουν γιατί δεν έχουν έντονη γεύση ψαριού και απορροφούν εύκολα γεύση από τα μυρωδικά μιας μαρινάδας .
Στα καλά ψάρια και οι αγαπημένες γαρίδες παρόλο που ανήκουν στα οστρακοειδή. Τα επίπεδα υδραργύρου και θερμίδων είναι χαμηλά ενώ υψηλά είναι τα επίπεδα πρωτεΐνης. Στα μειονεκτήματα τους η υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και η χαμηλή σε ω3.
Ποια πρέπει να αποφεύγουμε;
Ψάρια όπως ο ξιφίας και ο σολομός ατλαντικού ή ειρηνικού ωκεανού και γενικά οποιοδήποτε ψάρι προέρχεται από εκείνα τα νερά. Τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου που μπορεί να έχουν επηρεάζουν την λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων στους ενήλικες ενώ στα βρέφη επηρεάζει την ανάπτυξη τους.
Στα χειρότερα το σκουμπρί και ο τόνος. Παρόλο που είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα η εξ ειρηνικού προέλευση τα καθιστά πλούσια σε υδράργυρο όποτε καλό είναι να τα αποφεύγουμε ή να επιλέγουμε ελληνικής ψαριάς. Ο τόνος σε κονσέρβα είναι επίσης καλή πηγή πρωτεΐνης και μπορούμε να τον καταναλώνουμε ως και 3 φορές την εβδομάδα.
Ελεύθερης αλιείας ή ιχθυοκαλλιέργειας;
Δεν είναι τόσο ξεκάθαρη η επιλογή αφού και τα δυο περιέχουν υδράργυρο, τα ελευθέρας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά ενώ της ιχθυοκαλλιέργειας είναι πλούσια σε ω3.
Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι από τις καλύτερες επιλογές τροφής. Μπορούμε να τα μαγειρέψουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους χωρίς να αλλοιώνεται το θρεπτικό τους φορτίο. Επιλέξτε όποιο σας αρέσει και απολαύστε τα.
Σκέψου αλλιώς! Σκέψου εσένα
Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης