Ποια τυριά είναι κατάλληλα για άτομα με υψηλή χοληστερόλη
Η μοτσαρέλα, η φέτα και το τυρί κότατζ είναι η ιδανική επιλογή αν θέλετε να φάτε τυρί, ενώ έχετε υψηλή χοληστερόλη.
Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να απολαύσουμε ένα κομμάτι τυρί με το φαγητό μας, είτε τριμμένο πάνω σε μακαρόνια, είτε λίγη φέτα στη σαλάτα μας. Ωστόσο, τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.
Το τυρί είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, αλλά συχνά είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι. Αυτό σημαίνει ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Σύμφωνα με τη Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία, δεν χρειάζεται να κόψετε τελείως το τυρί από τη διατροφή σας, αν έχετε υψηλή χοληστερίνη ή αρτηριακή πίεση. Μπορείτε να καταναλώνετε με μέτρο τυριά, κυρίως με αυτά που έχουν τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά σε σχέση με κάποια άλλα.
Ορισμένα είδη τυριού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη, όπως το κατσικίσιο τυρί, το τσένταρ, το ροκφόρ και το χαλούμι. Ωστόσο μπορείτε να βρείτε εύκολα αυτά τα τυριά σε ειδικές συσκευασίες με χαμηλότερα λιπαρά, αν και μπορεί να σας φανούν λίγο πιο άνοστα.
Η μοτσαρέλα, η ρικότα, η φέτα και το τυρί κότατζ είναι από τα τυριά με τα χαμηλότερα λιπαρά, σε σχέση με τα υπόλοιπα, ενώ και αυτά έχουν επιλογές με χαμηλότερα λιπαρά.
Η φέτα για παράδειγμα έχει 25 γραμμάρια χοληστερόλης και 6 γραμμάρια λιπαρά, σε σχέση με το τσένταρ που έχει 100 γραμμάρια χοληστερόλη και 33 γραμμάρια λιπαρά.
Επίσης, το τυρί κότατζ έχει 5 γραμμάρια χοληστερόλης και 1 γραμμάριο λιπαρά, σε σχέση με το ροκφόρ που έχει 90 γραμμάρια χοληστερόλης και 31 γραμμάρια λιπαρά.
Πηγή: iatropedia.gr