Δόντια: Ποιες τροφές τα καταστρέφουν

Για να διατηρούμε τα δόντια και τα ούλα μας υγιή πρέπει να προσέχουμε τα φαγητά που τρώμε, όπως γλυκά και αναψυκτικά.

Δόντια: Ποιες τροφές τα καταστρέφουν

Η καλή στοματική υγιεινή δεν είναι απαραίτητη μόνο για γερά ούλα και δόντια, αλλά γενικότερα για την υγεία μας.

Πέρα από το σωστό και τακτικό βούρτσισμα, πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι ορισμένα από τα φαγητά που τρώμε κάνουν καλό ή κακό στα δόντια μας.

Πολλά τρόφιμα και ποτά μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση πλάκας, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των δοντιών.

Η πλάκα είναι ένα κολλώδες στρώμα γεμάτο βακτήρια που συμβάλλει στην ασθένεια των ούλων και στην τερηδόνα. Η ζάχαρη, για παράδειγμα, «αναγκάζει» τα βακτήρια να απελευθερώνουν οξέα που επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών.

Ποια τρόφιμα να αποφεύγετε

1. Ζάχαρη και γλυκά

Όλοι γνωρίζουμε, από μικροί, ότι η ζάχαρη κάνει κακό στα δόντια μας. Αποφύγετε να τρώτε καραμέλες και πολλά γλυκά.

2. Λευκό ψωμί

Οι αμυλούχες τροφές είναι επίσης επιζήμιες για το σμάλτο των δοντιών. Όταν μασάτε ψωμί, το σάλιο σας διασπά τα άμυλα σε ζάχαρη. Όταν το ψωμί γίνεται μια κολλώδης ουσία σαν πάστα στο στόμα σας, κολλάει στις σχισμές ανάμεσα στα δόντια και μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα.

3. Πατατάκια

Όπως συμβαίνει και με το ψωμί, τα πατατάκια έχουν άμυλο. Επίσης, μασόντας τα πατατάκια, η σκληρή υφή τους μπορεί να τραυαμτίσει τα ούλα σας.

4. Αναψυκτικά

Τα ανθρακούχα αναψυκτικά επιτρέπουν στην πλάκα να παράγει περισσότερο οξύ για να επιτεθεί στο σμάλτο των δοντιών.

Μην βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μόλις έχετε πιεί μια σόδα, καθώς αυτό μπορεί να επιταχύνει τη φθορά.

5. Πάγος

Πολλοί μπαίνουμε στον πειρασμό να δαγκώσουμε και να μασήσουμε τα παγάκια που έχουν μείνει στο ποτήρι μας, αφού έχουμε πιει το νερό/ποτό μας. Αλλά δεν είναι καλή ιδέα.

Το μάσημα μιας σκληρής ουσίας μπορεί να βλάψει το σμάλτο ή ακόμα μπορεί να σπάσουμε κάποιο δόντι.

6. Αλκοόλ

Το αλκοόλ κάνει το στόμα μας στεγνό και μειώνει το σάλιο. Χρειαζόμαστε το σάλιο για να διατηρήσουμε τα δόντια υγιή, καθώς εμποδίζει το φαγητό να κολλήσει στα δόντια και ξεπλένει τα μικροσωματίδια.

7. Εσπεριδοειδή

Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και τα λεμόνια μπορεί να είναι νόστιμα τόσο ως φρούτα όσο και ως χυμοί και έχουν άφθονη βιταμίνη C. Αλλά η περιεκτικότητά τους σε οξύ μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο, καθιστώντας τα δόντια πιο ευάλωτα στην τερηδόνα.

8. Αποξηραμένα φρούτα

Αν και τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένα υγιεινό σνακ, δυστυχώς κολλάνε στα δόντια μας και περιέχουν συνήθως ζάχαρη.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση, τα αποξηραμένα φρούτα κολλάνε εύκολα στις σχισμές των δοντιών, αφήνοντας πίσω τους τη ζάχαρη.

Πηγή: iatropedia.gr