Σελήνιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το «ινχνοστοιχείο της μακροζωίας»

Μία μικρή ποσότητα από σελήνιο μπορεί να μας βοηθήσει να γεράσουμε καλύτερα, σύμφωνα με έρευνες.

Σελήνιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το «ινχνοστοιχείο της μακροζωίας»

Το σελήνιο, που μερικές φορές αποκαλείται «το ιχνοστοιχείο της μακροζωίας», είναι ένα μικροθρεπτικό συστατικό με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και κυρίως προστατεύει από τις κυτταρικές βλάβες.

Έρευνες δείχνουν ότι το σελήνιο συμβάλλει στην υγιή γήρανση και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι στην αυτόνομη κομητεία Bama Yao της Κίνας, η οποία φημίζεται για την μακροζωία των κατοίκων της, το έδαφος είναι πλούσιο σε σελήνιο. Έτσι, οι κάτοικοι είναι πιθανότερο να λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα του συστατικού από την διατροφή τους, συμβάλλοντας έτσι στην υγεία τους.

Γενικότερα, το σελήνιο βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων, στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας.

Η χαμηλή πρόσληψη σεληνίου συνδέεται με μια σοβαρή καρδιακή πάθηση που ονομάζεται νόσος Keshan, η οποία μπορεί να αποδυναμώσει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα.

Μια μελέτη από τον Ιούλιο του 2024 συσχέτισε τη διατροφική πρόσληψη σεληνίου με αυξημένα τελομερή, έναν δείκτη που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της βιολογικής γήρανσης. Τα μικρότερα τελομερή υποδηλώνουν γήρανση και εξέλιξη κάποιας νόσου.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition και ανέλυσε τα δεδομένα από 25.000 άτομα, υποδηλώνει ότι μέτριες ποσότητες διατροφικού σεληνίου προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και θάνατο.

Πόσο σελήνιο χρειάζεστε και από ποιες τροφές;

Το σώμα δεν παράγει σελήνιο, επομένως πρέπει να καταναλώνεται μέσω τροφών ή συμπληρωμάτων.

Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την πρόσληψή του, καθώς το υπερβολικό σελήνιο συσσωρεύεται στο σώμα και μπορεί να είναι τοξικό. Οι μεγάλες ποσότητες μπορεί να μας προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα, απώλεια μαλλιών, νεφρική ανεπάρκεια, νευρολογικά προβλήματα και, σε σπάνιες περιπτώσεις, θάνατο.

Χρειάζεστε μόνο μικρές ποσότητες σεληνίου για να υποστηρίξετε τις σωματικές σας λειτουργίες, όπως ο μεταβολισμός των ορμονών του θυρεοειδούς και η αντιοξειδωτική άμυνα. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 55 μικρογραμμάρια (mcg) σεληνίου καθημερινά, ενώ οι έγκυες και όσες γυναίκες θηλάζουν χρειάζονται επιπλέον 5-15 mcg την ημέρα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.

Μπορείτε να πάρετε σελήνιο από πολλές πηγές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών καρπών Βραζιλίας, του κρέατος, των θαλασσινών, των λαχανικών και των δημητριακών.

Για παράδειγμα, ένα μεγάλο βραστό αυγό περιέχει 15 mcg, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα μακαρόνια παρέχει 33 mcg και μια μερίδα μαγειρεμένες γαρίδες προσφέρουν 42 mcg σελήνιο.

Πηγή: iatropedia.gr