Η παραδοσιακή κινέζικη κουζίνα κάνει καλό στην καρδιά σας.

Ένας οδηγός για την παραδοσιακή κινέζικη διατροφή που φροντίζει την καρδιά

Η παραδοσιακή κινέζικη κουζίνα κάνει καλό στην καρδιά σας.

Το κινέζικο φαγητό βρίσκεται από καιρό ψηλά στη λίστα με τις αγαπημένες έθνικ κουζίνες. Φυσικά, τα μενού των εστιατορίων δεν αντικατοπτρίζουν πάντα το παραδοσιακό καθημερινό φαγητό που καταναλώνεται στην Κίνα. Πολλά βασικά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά, το τόφου και τα θαλασσινά, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Το ίδιο και τα ακόρεστα έλαια (όπως η κανόλα, η σόγια ή το φυστικέλαιο) που χρησιμοποιούνται συχνά για την παρασκευή κινέζικων πιάτων.

Από τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι τα stir-fries φτιαγμένα με μπρόκολο ή bok choy (κινέζικο λάχανο). Το πικρό πεπόνι, που μοιάζει με τραχύ αγγούρι, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α, κάλιο και φυλλικό οξύ.

Την κινεζική κουζίνα την χαρακτηρίζει η πλούσια ποικιλία από θαλασσινά και ψάρια. Τα οστρακοειδή όπως οι γαρίδες, τα μύδια είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών. Τα οστρακοειδή είναι επίσης πολύ πιο φιλικά προς το περιβάλλον στην εκτροφή από άλλες ζωικές πηγές πρωτεϊνών όπως το βόειο κρέας, το χοιρινό και τα πουλερικά. Το τόφου είναι μια άλλη υγιεινή, ευέλικτη πρωτεΐνη που χαρακτηρίζει την κινεζική διατροφή.

Η κινεζική μαγειρική βασίζεται στη σάλτσα σόγιας και σε άλλες αλμυρές σάλτσες (μαύρο φασόλι, φασόλι και στρείδι), οι οποίες έχουν αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να προσέχουν να μην καταναλώνουν πολύ νάτριο, το οποίο επηρεάζει την αρτηριακή πίεση. Επίσης, οι αρωματικές ρίζες όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το τζίντζερ μπορούν να δώσουν επιπλέον γεύση στο φαγητό.

Οι πιπεριές τσίλι, ένα άλλο κλασικό συστατικό στην κινέζικη μαγειρική, μπορεί επίσης να προσφέρουν οφέλη για την υγεία. Η καψαϊκίνη, η χημική ουσία που είναι υπεύθυνη για την πικάντικη-καυτερή γεύση στις πιπεριές, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις αλμυρές γεύσεις, οδηγώντας σε χαμηλότερη πρόσληψη νατρίου. Απολαυστική είναι και η γλυκιά αλλά έντονη γεύση του κινέζικου μείγματος πέντε μπαχαρικών από αστεροειδή γλυκάνισο, μάραθο, πιπέρι Σετσουάν, κανέλα και γαρύφαλλο.