Γύρος και υγιεινός γίνεται; Γίνεται
Ο γύρος είναι ένα πιάτο ελληνικής προέλευσης και αποτελεί το πιο δημοφιλές street food στη χώρα μας.
Στην πραγματικότητα, η λέξη «γύρος» αναφέρεται στην κάθετη ψησταριά στην οποία μαγειρεύεται το κρέας.
Ο γύρος παρασκευάζεται με φρέσκα υλικά που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στην ελληνική κουζίνα. Το κρέας που χρησιμοποιείται συνήθως είναι το χοιρινό, καρυκευμένο με θυμάρι και ρίγανη. Μόλις ψηθούν οι εξωτερικές στρώσεις του κρέατος, ξυρίζονται σε λεπτές φέτες και σερβίρονται πάνω σε πίτα. Ένας γύρος ολοκληρώνεται με ντομάτα, κόκκινο κρεμμύδι, τηγανητές πατάτες και τζατζίκι — ένα παραδοσιακό ελληνικό ντιπ με γιαούρτι, αγγούρι, ελαιόλαδο, σκόρδο και βότανα όπως άνηθο ή θυμάρι.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Ο χοιρινός γύρος αποδίδει περίπου 450 θερμίδες, περιέχει περίπου 45γρ υδατανθράκων, 4 γραμμάρια φυτικών ινών, 20 γραμμάρια πρωτεΐνη και 47 γραμμάρια λίπος. Η παρουσία κορεσμένων λιπαρών του χοιρινού είναι το επιπλέον αρνητικό στοιχείο αυτού του εδέσματος.(Τα νούμερα αναφέρονται σε ποσότητα 200γρ έτοιμου προϊόντος και μπορεί να υπάρχουν αποκλίσεις).
Η αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος και υδατάνθρακες οφείλεται και στις τηγανητές πατάτες, καταλαβαίνετε ότι αν αφαιρεθούν, τότε αυτόματα η θρεπτική αξία βελτιώνεται. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι το διατροφικό προφίλ του γύρου θα εξαρτηθεί από το μέγεθος, το κρέας και τις προσθήκες που θα επιλέξετε.
Αν και ο γύρος αποτελεί ένα σνακ ευκολίας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως πλήρες γεύμα με τους σωστούς συνδυασμούς. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι μέρος της απαιτούμενης ποσότητας σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη καλύπτεται, ίσως θελήσετε να επικεντρωθείτε στα λαχανικά όπως: πιπεριές (ωμές ή ψητές),μια κλασική ελληνική σαλάτα με ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, κρεμμύδια, ελιές Καλαμάτας και φέτα. Παραδοσιακό όσο και νόστιμο στην απλότητα του.