Καρδιοπάθεια: Οι 7 κανόνες για γερή καρδιά, που νικούν την κληρονομικότητα
Τι αποκαλύπτει μια νέα, σημαντική μελέτη για τις επιδράσεις του τρόπου ζωής και του οικογενειακού ιστορικού καρδιοπάθειας στον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Ποιοι κανόνες διαφυλάσσουν την υγεία της καρδιάς. Γιατί λένε οι ειδικοί πως η υγεία της καρδιάς είναι στα χέρια μας.
Οι άνθρωποι που ακολουθούν επτά συγκεκριμένους κανόνες μπορούν να νικήσουν την κληρονομικότητά τους και να διατηρήσουν υγιή την καρδιά τους για πολλά χρόνια, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι επτά αυτοί κανόνες μπορούν να νικήσουν τον γενετικό κίνδυνο για καρδιοπάθεια. Έτσι, μειώνουν δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου και καθυστερούν την ανάπτυξη της επί έως και 20 χρόνια.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Όπως γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση Circulation, την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA), οι επτά κανόνες είναι:
- Ακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής
- Συστηματική φυσική δραστηριότητα
- Αποφυγή του καπνίσματος
- Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους
- Διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) αίματος
- Διατήρηση εντός των φυσιολογικών ορίων της χοληστερόλης
- Διατήρηση φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης
«Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί ένα νέο εργαλείο εκτίμησης του γενετικού κινδύνου για ανάπτυξη καρδιοπάθειας, για να υπολογίσει τα χρόνια με υγιή καρδιά που κερδίζει όποιος ακολουθεί αυτούς τους επτά βασικούς κανόνες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Natalie Hasbani, διδακτορική ερευνήτρια στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον.
Η μελέτη
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 10.600 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 45 ετών και άνω κατά την έναρξή της.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα πολυγονιδιακό τεστ για να τους ταξινομήσουν σε κατηγορίες, αναλόγως με το πόσα ελαττωματικά γονίδια που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο έφεραν. Εξέτασαν επίσης πόσους από τους επτά βασικούς κανόνες ακολουθούσαν και τους συνέκριναν με τα ποσοστά εκείνων που τελικά εκδήλωσαν καρδιοπάθεια.
Όπως διαπίστωσαν, οι πιθανότητες που είχαν να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια στην πορεία της ζωής τους ήταν 27% κατά μέσον όρο. Παρουσίαζαν όμως σημαντική διακύμανση, αναλόγως με την τήρηση των επτά βασικών κανόνων και ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα του πολυγονιδιακού τεστ.
Στην πραγματικότητα, οι πιθανότητες να παρουσιάσουν πρόβλημα με την καρδιά τους κυμαίνονταν:
- Από 16,6% σε όσους ακολουθούσαν και τους επτά βασικούς κανόνες για γερή καρδιά
- Έως 43,1% σε όσους δεν ακολουθούσαν κανέναν από τους κανόνες
Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης πως οι εθελοντές με ισχυρή κληρονομικότητα για καρδιοπάθεια μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνό τους έως 50%, τηρώντας τους επτά κανόνες.
Χαμένα χρόνια υγιούς ζωής
Όσοι όμως δεν τηρούσαν τους κανόνες παρά το ισχυρό κληρονομικό ιστορικό τους, είχαν 67,1% πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιοπάθεια. Είχαν επίσης σχεδόν 16 χρόνια λιγότερα με υγιή καρδιά, απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους που ακολουθούσαν έστω τους μισούς κανόνες.
Σε σύγκριση, δε, με τους συνομηλίκους τους υψηλού κινδύνου που τηρούσαν και τους επτά κανόνες, έχαναν 20,2 χρόνια με γερή καρδιά.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως ναι μεν το οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας και τα γονίδια είναι σημαντικά, αλλά δεν σφραγίζουν τη μοίρα μας. «Αν κάποιος διατρέχει υψηλό κίνδυνο, μπορεί με την υγιεινή ζωή να τον μειώσει. Κι αν διατρέχει χαμηλό κίνδυνο, μπορεί με την ανθυγιεινή ζωή να τον αυξήσει. Επομένως, η μοίρα του βρίσκεται στα δικά του χέρια», δήλωσε ο καθηγητής Καρδιολογίας Dr. Donald Lloyd-Jones, πρόεδρος της AHA.
πηγή: iatropedia.gr