Μαγνήσιο: Σε ποιες τροφές υπάρχει και ποια τα συμπτώματα έλλειψης
Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πολλές ζωτικές λειτουργίες. Συμβάλλει στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, ρυθμίζει το νευρικό σύστημα και δημιουργεί νέες πρωτεΐνες. Επιπλέον, είναι απαραίτητο για γερά οστά και για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Το μαγνήσιο συμμετέχει σε εκατοντάδες χημικές αντιδράσεις στο σώμα και συμβάλλει στην καλή υγεία, αλλά πολλοί δεν φτάνουν την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (RDI) των 400 mg. Είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τη λειτουργία κάθε κυττάρου του σώματος. Δυστυχώς όμως πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη χωρίς να το συνειδητοποιούν.
Μαγνήσιο: Συμπτώματα έλλειψης
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Η έλλειψη μαγνησίου συχνά έχει ως πρώτο σύμπτωμα την κόπωση. Ο ασθενής μπορεί επίσης να έχει ακούσιους μυϊκούς σπασμούς, καθώς και μυϊκή αδυναμία ή δυσκαμψία.
Η ανορεξία και η ναυτία είναι επίσης συχνά συμπτώματα τον πρώτο καιρό που αρχίζει η έλλειψη. Επειδή, όμως, όλ’ αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να έχουν και άλλες αιτίες, δεν είναι εύκολο να γίνει η διάγνωση της έλλειψης του μαγνησίου.
Επιπλέον, υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν κανένα σύμπτωμα στα πρώτα στάδιά της.
Μαγνήσιο: Πρόσθετα συμπτώματα από την έλλειψη μαγνησίου
Επειδή, όπως προαναφέρθηκε, το μαγνήσιο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία, αν η έλλειψή του δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα συμπτώματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:
- Μούδιασμα και «μυρμήγκιασμα»
- Αλλαγές στην προσωπικότητα
- Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός
- Επιληπτικοί σπασμοί
Οι ειδικοί τονίζουν πως είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας, εάν αναπτύξετε συμπτώματα έλλειψης. Εκείνος μπορεί να ζητήσει αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγξει τόσο τα επίπεδα του μαγνησίου, όσο και άλλων δεικτών.
Μαγνήσιο: Σε ποιες τροφές θα το βρείτε
1. Μαύρη σοκολάτα
Μια μερίδα (28 γραμμάρια) μαύρης σοκολάτας παρέχει το 16% της RDI για μαγνήσιο. Είναι επίσης ευεργετική για την υγεία του εντέρου και της καρδιάς και πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
2. Αβοκάντο
Ένα μεσαίο αβοκάντο παρέχει το 15% της RDI για μαγνήσιο. Τα αβοκάντο καταπολεμούν τη φλεγμονή, βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, αυξάνουν την πληρότητα (αίσθημα ότι είστε χορτασμένοι) και είναι γεμάτα με πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.
3. Ξηροί καρποί
Τα κάσιους, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια Βραζιλίας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Μια μερίδα (28 γραμμάρια) κάσιους παρέχει το 20% της RDI.
4. Όσπρια
Τα όσπρια είναι πλούσια σε μαγνήσιο τρόφιμα. Για παράδειγμα, μια μερίδα 1 φλιτζανιού (170 γραμμάρια) μαύρων φασολιών περιέχει το 30% της RDI.
5. Τόφου (tofu)
Μια μερίδα tofu παρέχει 13% της RDI για μαγνήσιο. Είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης και πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών.
6. Σπόροι
Οι περισσότεροι σπόροι είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο. Μια μερίδα (28 γραμμάρια) σπόρων κολοκύθας (πασατέμπο) περιέχει το 37% της RDI!
7. Δημητριακά ολικής άλεσης
Οι ολικής άλεσης κόκκοι δημητριακών είναι πλούσιοι σε πολλά θρεπτικά συστατικά. Μια μερίδα (28 γραμμάρια) ξηρού φαγόπυρου παρέχει το 16% της RDI για μαγνήσιο.
8. Μερικά λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια είναι εξαιρετικά θρεπτικά και αποτελούν εξαιρετική πηγή μαγνησίου και άλλων θρεπτικών συστατικών. Μισό φιλέτο σολομού παρέχει 13% της RDI για μαγνήσιο.
9. Μπανάνες
Οι μπανάνες είναι μια καλή πηγή διαφόρων θρεπτικών συστατικών. Μια μεγάλη μπανάνα έχει το 9% της RDI για μαγνήσιο.
10. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα φυλλώδη χόρτα είναι μια πολύ καλή πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου. Μια μερίδα 1 φλιτζανιού (180 γραμμάρια) από μαγειρεμένο σπανάκι παρέχει το 39% της RDI!
Πόσο μαγνήσιο χρειαζόμαστε
Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 400 mg μαγνήσιο την ημέρα. Καλές πηγές του είναι το σπανάκι και άλλα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, καθώς και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Πλούσιοι σε μαγνήσιο είναι επίσης οι ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, ανάλατοι ηλιόσποροι), οι σπόροι, το αβοκάντο και τα όσπρια. Οι μπανάνες και τα αποξηραμένα βερίκοκα επίσης περιέχουν αρκετό μαγνήσιο. Το ίδιο και η σόγια.
Για παράδειγμα, μία σαλάτα με μάνγκο, αβοκάντο και μαύρα φασόλια είναι ό,τι χρειάζεστε για να αυξήσετε τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό σας.
Ωστόσο αν ο γιατρός διαπιστώσει πως έχετε έλλειψη μαγνησίου, μπορεί να σας συστήσει και κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα.
Πηγές: iatropedia.gr, https://www.healthline.com, https://health.clevelandclinic.org