Ποιες τροφές «καθαρίζουν» το συκώτι και ποιες πρέπει να αποφεύγουμε
Τα προβλήματα που δημιουργεί στο συκώτι η υπερκατανάλωση τροφής και ποτών. Τι πρέπει να τρώμε για να έχουμε καθαρό ήπαρ. Τι άλλο πρέπει να κάνουμε.
Εφέτος δεν θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ως συνήθως, εξαιτίας της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός. Ωστόσο η υπερκατανάλωση γλυκισμάτων, φαγητού και αλκοόλ δεν είναι πιθανό να αλλάξει.
Πολλά προβλήματα δημιουργεί στο ήπαρ η υπερκατανάλωση τροφής και ποτών που αποτελεί σήμα-κατατεθέν της εορταστικής περιόδου. Ωστόσο το ήπαρ είναι το όργανο που αδιάκοπα απαλλάσσει τον οργανισμό από τις τοξίνες των τροφίμων και τα επιβλαβή στοιχεία του περιβάλλοντος. Επομένως, η διατήρηση της υγείας του έχει ζωτική σημασία για όλο τον οργανισμό.
Όπως εξηγεί ο γαστρεντερολόγος Μανώλης Συμβουλάκης, διευθυντής της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, για υγιές ήπαρ πρέπει να αποφεύγουμε όσο είναι δυνατόν τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ανθυγιεινά λιπαρά. Τέτοια τρόφιμα είναι τα τηγανητά και τα πολύ επεξεργασμένα.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Στον αντίποδα, πρέπει να προσθέτουμε στη διατροφή μας ορισμένα άλλα τρόφιμα, τα οποία αποδεδειγμένα ωφελούν το ήπαρ. Τα τρόφιμα αυτά είναι τα εξής:
Παντζάρια
Είναι πλούσια σε πηκτίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στην απελευθέρωση των τοξινών οι οποίες συχνά αποθηκεύονται στο ήπαρ. Έτσι, αντί ο οργανισμός να διοχετεύει τις τοξίνες αυτές στο αίμα, τις αποβάλλει με την βοήθεια της πηκτίνης. Επομένως, όσο περισσότερα παντζάρια τρώμε, τόσο καλύτερα λειτουργεί το ήπαρ.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά συστατικά, χλωροφύλλη και φυτικές (διαιτητικές) ίνες. Όλ’ αυτά τα συστατικά απαλλάσσουν τον οργανισμό από καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες. Ταυτοχρόνως, βοηθούν το ήπαρ να παράγει ένζυμα που χρησιμεύουν στην απομάκρυνση των τοξινών και συμμετέχουν στην πέψη.
Πράσινα λαχανικά
Τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι καλές πηγές χλωροφύλλης η οποία:
- Καθαρίζει το αίμα
- Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ήπατος
- Βοηθεί στην εξουδετέρωση των τοξικών χημικών ουσιών και των φυτοφαρμάκων που επιβαρύνουν το ήπαρ
Επομένως, βάλτε στην καθημερινή διατροφή σας λαχανικά, όπως το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο, το μαρούλι, η ρόκα και τα λάχανα.
Υγιεινά λιπαρά
Το ήπαρ χρειάζεται ορισμένες ποσότητες λιπών για να λειτουργεί ομαλά. Οι υπερβολικές ποσότητές τους, όμως, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην παραγωγή χολής, επηρεάζοντας αρνητικά την πέψη. Καλό είναι, λοιπόν, να εντάσσετε στην ημερήσια διατροφή σας πολύ μικρές ποσότητες από υγιεινά λίπη, όπως αυτά που περιέχονται σε:
- Αβοκάντο
- Καρύδια
- Κολοκυθόσπορους
- Αμύγδαλα
- Ελιές
- Λάδι καρύδας
- Λιναρόσπορο
Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες αποτελούν ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες, διότι περιέχουν εντυπωσιακές ποσότητες β-καροτίνης. Η β-καροτίνη (ή β-καροτένιο) είναι μία βιταμίνη που βοηθεί το ήπαρ να αποφεύγει την τοξικότητα.
Νερό και πράσινο τσάι
Για εύρυθμη λειτουργία, το ήπαρ χρειάζεται έναν καλά ενυδατωμένο οργανισμό. Φροντίστε, λοιπόν, να πίνετε άφθονο νερό και πράσινο τσάι, αλλά να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Μη επεξεργασμένα τρόφιμα
Ο κ. Συμβουλάκης συνιστά να καταναλώνουμε πρωτίστως ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα τρόφιμα αυτά δεν πρέπει επίσης να περιέχουν συνθετικές ουσίες. Είναι προτιμότερο, π.χ., να τρώμε ως σνακ ένα φρέσκο φρούτα και λίγα αμύγδαλα και όχι μία πρωτεϊνική μπάρα. Αντίστοιχα, καλό είναι προτιμάμε μία φρεσκομαγειρεμένη σούπα αντί για μία έτοιμη του εμπορίου.
Άλλα μέτρα
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να γυμνάζεστε συστηματικά. Χρειάζεστε τουλάχιστον 150 λεπτά γυμναστικής την εβδομάδα, μοιρασμένα στις περισσότερες ημέρες της. Μην παραλείπετε, τέλος, να λαμβάνετε κάποιο εξειδικευμένο διατροφικό συμπλήρωμα με συστατικά που ωφελούν την ηπατική λειτουργία. Ο γαστρεντερολόγος σας μπορεί να σας συστήσει το πιο κατάλληλο για εσάς.
Ακολουθώντας τις προαναφερθείσες συμβουλές «θα νιώσετε ευεξία και ενέργεια, χωρίς να στερηθείτε πολλά. Επιπλέον, θα μπορέσετε να κρατήσετε σε μια ισορροπία το ήπαρ σας και φυσικά θα απολαύσετε τις γιορτές χωρίς τύψεις», καταλήγει ο ειδικός.
Πηγή: iatropedia.gr