COVID-19: Ένας στους 5 ασθενείς με ψυχολογικά προβλήματα
Πολλοί άνθρωποι που αναρρώνουν από τη νόσο COVID-19 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ψυχικές ασθένειες, αφού μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι το 20% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό διαγιγνώσκονται με ψυχιατρική διαταραχή εντός 90 ημερών.
Το άγχος, η κατάθλιψη και η αϋπνία ήταν τα συχνότερα ψυχικά συμπτώματα μεταξύ των ασθενών που ανάρρωσαν από την COVID-19 αλλά ανέπτυξαν προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για άνοια.
«Λεγόταν ότι οι επιζώντες της COVID-19 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας και τα ευρήματά μας... δείχνουν ότι αυτό είναι όντως πιθανό», δήλωσε ο Paul Harrison, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Γιατροί και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο πρέπει επειγόντως να διερευνήσουν τις αιτίες και να εντοπίσουν νέες θεραπείες για ψυχικές ασθένειες μετά την COVID-19, δήλωσε ο Harrison.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Psychiatry, ανέλυσε ηλεκτρονικά αρχεία υγείας 69 εκατομμυρίων ανθρώπων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 62.000 ασθενών με COVID-19.
Στους τρεις μήνες αφότου βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, 1 στους 5 επιζώντες (20%) της COVID-19 είχαν συμπτώματα με άγχος, κατάθλιψη, ή αϋπνία. Αυτό το ποσοστό είναι περίπου διπλάσιο από ό,τι για άλλες ομάδες ασθενών την ίδια περίοδο, ανέφεραν οι ερευνητές.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με προϋπάρχουσα ψυχική ασθένεια είχαν 65% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με COVID-19 από αυτά που δεν είχαν.
Ειδικοί ψυχικής υγείας που δεν εμπλέκονται άμεσα στη μελέτη, ανέφεραν ότι τα ευρήματά της προσθέτουν στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και τη γνωστική λειτουργία, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας σειράς ψυχιατρικών ασθενειών.
«Αυτό πιθανότατα οφείλεται στον συνδυασμό των ψυχολογικών στρεσογόνων παραγόντων που σχετίζονται με αυτή τη συγκεκριμένη πανδημία και των σωματικών επιπτώσεων της καθεαυτής νόσου», δήλωσε ο Michael Bloomfield, ψυχίατρος στο University College London.
Ο Simon Wessely, καθηγητής ψυχιατρικής στο King's College του Λονδίνου, δήλωσε ότι το εύρημα πως εκείνοι με διαταραχές ψυχικής υγείας διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης COVID-19 συμβαδίζει με ευρήματα προηγούμενων εξάρσεων (επιδημιών) μολυσματικών ασθενειών.
Πηγή: iatropedia.gr - https://www.reuters.com