Παιδί και Διατροφή: 5 συμβουλές για υγιείς συνήθειες
Ο τρόπος που τρέφεται το παιδί μπορεί να του εμπνεύσει υγιείς διατροφικές συνήθειες για τη ζωή του.
Νέοι φίλοι και δραστηριότητες αλλάζουν την οπτική για το φαγητό, αλλά είναι ακόμα αρμοδιότητα των γονέων να παρέχουν στα παιδιά τις τροφές που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους. Ας δούμε μερικές εξειδικευμένες απλές συμβουλές για αυτό όπως επίσης τον τρόπο να μάθει το παιδί στις συνήθειες της ζωής του.
Οι κανόνες της οικογένειας
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Το παιδί πιθανότατα περνά τον περισσότερο χρόνο του μακριά από το σπίτι, σε δραστηριότητες, μαθήματα και φίλους. Στην ηλικία των 6 έως 12 διαμορφώνονται οι συνήθειες που θα έχει το παιδί στη ζωή του. Ειδικά οι γονείς θα πρέπει οι ίδιοι να εφαρμόζουν αυτά τα οποία θέλουν για τα παιδιά τους στη διατροφή τους. Η συμπεριφορά του γονιού είναι πολύ σημαντική σε αυτή την ηλικία και είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να υιοθετήσει το παιδί υγιείς συνήθειες.
Ετοιμάστε το τραπέζι της καλής διατροφής
Η κατανάλωση ποικιλίας τροφών όπως φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά στα γεύματα και στα σνακ παρέχουν την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για τη μάθηση και το παιχνίδι.
Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους, τα παιδιά άνω των 2 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν 3 κύρια γεύματα και τουλάχιστον 1 σνακ.
1) Πρωινό
Όσο χαοτικές μπορεί να είναι οι πρωινές ώρες και το άγχος του χρόνου δεν θα πρέπει να παραλείπεται το πρωινό γεύμα, τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό απορροφούν καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά.
Το πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει γαλακτοκομικά + δημητριακά (ολικής άλεσης) + φρούτα, για παράδειγμα ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης και χαμηλό σε λιπαρά τυρί ή γάλα με δημητριακά ολικής, χαμηλά σε ζάχαρη, μια σπιτική πίτα που τόσο αγαπούν τα παιδιά, ομελέτα με λαχανικά και βέβαια φρέσκο χυμό φρούτων, είναι επιλογές που παρέχουν στον οργανισμό εντός των άλλων υδατάνθρακες, αμινοξέα, ψευδάργυρο, ασβέστιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο και φυτικές ίνες.
Στο μεσημεριανό και το βραδινό φροντίστε τα παιδιά να καταναλώνουν ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφών: κρέας, γαλακτοκομικά, δημητριακά, λαχανικά και φρούτα.
2) Ενδιάμεσα γεύματα
Ένα υγιεινό ενδιάμεσο γεύμα περιλαμβάνει φρούτα ωμά ή σε χυμό, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι με μέλι, ένα μικρό σάντουιτς με ψωμί πολύσπορο, σπιτική πίτα, σταφιδόψωμο. Ένα παιδί που πεινάει θα φάει οτιδήποτε! Για αυτό γεμίστε την κουζίνα με υγιή σνακ, όπως αυτά που αναφέραμε, τα οποία μπορούν να έχουν μαζί στις δραστηριότητες τους.
3) Υιοθετήστε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής
Σερβίρετε στο παιδί τις προτεινόμενες ποσότητες και αφήστε το να φάει όσο θέλει. Αν, από ενδιαφέρον, παρακολουθείτε την κάθε του μπουκιά, ίσως άθελα σας πυροδοτήσετε μια διατροφική διαταραχή όπως ανορεξία ή βουλιμία αργότερα στη ζωή του. Επιτρέψτε στα παιδιά να καταναλώσουν την ποσότητα που επιθυμούν, γνωρίζουν καλύτερα πότε έχουν χορτάσει. Μην τα επιβραβεύετε με το φαγητό, αγοράστε τους ένα παιχνίδι ή ακόμα καλύτερα κάντε ένα περίπατο.
Η ανεπαρκής φυσική δραστηριότητα και το φαγητό υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη ευθύνονται για την αύξηση του βάρους και του λιπώδους ιστού. Η τηλεόραση, το κινητό και ο υπολογιστής είναι και αυτά υπεύθυνα για την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας των παιδιών.
4) Χτίστε δυνατά κόκκαλα
Η μείωση κατανάλωσης γάλακτος μειώνει το ασβέστιο και τη βιταμίνη D σε μια περίοδο που το παιδί τα χρειάζεται περισσότερο. Προσέξτε την κατανάλωση αναψυκτικών και έτοιμων χυμών, συνήθως τα παιδιά που καταναλώνουν τέτοιου είδους ποτά δεν καταναλώνουν γάλα. Πηγές ασβεστίου είναι επίσης, το γιαούρτι το τυρί, το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας όπως επίσης, τα αμύγδαλα και η μπανάνα.
5) Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα
Η ενασχόληση των παιδιού με την προετοιμασία του φαγητού θα το φέρει σε επαφή με την υφή, τη μυρωδιά και το σχήμα της πρώτης ύλης, θα κατανοήσει τη διαδικασία μέχρι το φαγητό να φτάσει στο πιάτο του και θα είναι ευγνώμων για αυτό που κάθε μέρα ετοιμάζεται για το τραπέζι της οικογένειας. Όσο κι αν σας δυσκολεύει ο χρόνος θα δείτε πόσο πιο ουσιαστικά συνδέονται μαζί σας τα παιδιά και πώς αλλάζει η ποιότητα της σχέσης σας μαζί τους, ενώ με αυτόν τον τρόπο καλλιεργείται στα παιδιά η αυτονομία.
Οι έρευνες δείχνουν ότι το δείπνο όλης της οικογένειας χωρίς τηλεόραση και χωρίς οθόνες βελτιώνει τη διατροφή, μειώνει την υπερφαγία και βέβαια παρέχει τη δυνατότητα στο παιδί να συζητά, να επικοινωνεί.
Η καλή διατροφή χρειάζεται απλότητα
Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος -Διατροφολόγος