Τι είπε ο Τσιόδρας για τον κορονοϊό το καλοκαίρι (vid)
Στην καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση για τον κορονοϊό στην Ελλάδα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 5 θανάτους, 27 νέα κρούσματα, ενώ οι νεκροί στη χώρα μας είναι πλέον 130. Τι ισχύει για τον κορονοϊό το καλοκαίρι.
Κατά τη σημερινή (24/4) ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα για την εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα, ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε:
Τα κρούσματα στην Ελλάδα - Οι νομοί χωρίς κρούσματα (upd - χάρτης)
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
* 27 νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός τους έφτασε τα 2.490. Το 55,6% αυτών αφορά άνδρες και το υπόλοιπο γυναίκες.
* Τα 580 κρούσματα είναι συσχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.060 με ήδη γνωστό κρούσμα.
* 49 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι και το 26,5% αφορά γυναίκες.
* 60 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις μονάδες εντατικής θεραπείας.
* Έχουμε 5 θανάτους και συνολικά 130 στη χώρα μας με μέσο όρο τα 74 έτη.
Σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί πάνω από 2.760.000 κρούσματα και 193.148 θάνατοι. Από το ξέσπασμα της πανδημίας 762.000 ανάρρωσαν και έγιναν καλά. Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.158.000 κρούσματα. Το 70% εντοπίζεται σε Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία.
Κορονοϊός: Τι ισχύει με το μπάνιο στη θάλασσα και την άμμο
Επίσης, ο κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε:
«Σχετικά με τη μονάδα υγείας με νεφροπαθείς, πρόκειται για μια σημαντική επιδημία σε δομή υγείας, όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κι ευπαθείς ομάδες. Δυστυχώς, τρεις από τους συμπολίτες μας, ασθενείς της κλινικής, κατέληξαν, ενώ 17 ακόμη βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Όλοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αττικής και να πω εδώ ότι μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς τους συντονίστηκε η εφαρμογή αυστηρών μέτρων, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ, ώστε να μηδενιστεί η οποιαδήποτε επαφή και επικοινωνία θετικών και αρνητικών ασθενών.
Όλο το προσωπικό, που είχε διαγνωστεί ως θετικό, 17 άτομα, είναι σε καραντίνα σε κατ' οίκον απομόνωση και παρακολουθείται η υγεία τους, ενώ απομακρύνθηκαν από την κλινική.
Από ό,τι πληροφορήθηκα σε επιτόπια επίσκεψή μου σήμερα και συνάντηση με το προσωπικό, αλλά και τους ασθενείς, έχουν ενημερωθεί όλοι τους, ακόμα και αυτοί που είχαν νοσηλευτεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες για οποιονδήποτε λόγο στην κλινική, καθώς και όλοι οι συνεργαζόμενοι επαγγελματίες υγείας.
Ο ΕΟΔΥ προμήθευσε την κλινική με μέτρα ατομικής προστασίας για τη σωστή αντιμετώπιση των ασθενών, γιατί ακόμα και οι αρνητικοί ασθενείς που παρέμειναν έχουν εκτεθεί στο συγκεκριμένο περιβάλλον της μονάδας. Υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση για τους ανθρώπους αυτούς και θα γίνει επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος ανά δύο με τρεις μέρες, ανάλογα την ημέρα της αιμοκάθαρσης, ώστε να είμαστε εγκαίρως έτοιμοι να παρέμβουμε σε κάποια περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή θετικού αποτελέσματος.
Επίσης, δόθηκαν φάρμακα για την έναρξη προφυλακτικής αγωγής σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι θεωρούνται αυξημένου κινδύνου για πρόοδο της νόσου.
Επίσης, σήμερα το πρωί εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΟΔΥ εκπαίδευσε το προσωπικό της κλινικής για τη σωστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας. Επιπροσθέτως, συνεχίζεται η ιχνηλάτηση σε συνεργασία με τον υπουργό και την Πολιτική Προστασία.
Εύχομαι κανένας άλλος ασθενής να μην εμφανιστεί εκεί κι ελπίζω γρήγορα να αντιμετωπίζονται παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές, νομίζω, ελπίζω να μην κάνω λάθος, δεν αρκεί να πούμε "το πάθημα να γίνει μάθημα", αλλά περισσότερο να ακούσουμε αυτό σαν ένα σημαντικό καμπανάκι κινδύνου για όλους μας. Είτε είμαστε στην πρώτη γραμμή, ακόμα περισσότερο, είτε στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα -η αμέλεια, όπως μου είπε κάποιος σήμερα, δεν έχει κάποιο ιδεολογικό πρόσημο-, είτε στο περιβάλλον του σπιτιού μας.
Σχετικά με τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με πρόσφατη ευρωπαϊκή ανάλυση που δημοσιεύτηκε χθες, οι κάτωθι κατηγορίες ασθενών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου: οι καρδιοπαθείς 19,4%, οι χρόνια αναπνευστικοί άρρωστοι -με το άσθμα να εξαιρείται από αυτούς- 16,5%, ο διαβήτης 14,8%, η νεφροπάθεια 9,5% και η υπέρταση 11,6%. Αυτές φαίνεται ότι είναι οι κύριες κατηγορίες ασθενών αυτή τη στιγμή που ασθενούν με τον ιό και κινδυνεύουν από κακή έκβαση.
Όσον αφορά τα παιδιά, εξακολουθεί να ισχύει αυτό που λέγαμε, ότι ο δευτερογενής δείκτης προσβολής, δηλαδή η πιθανότητα ότι μια λοίμωξη συμβαίνει μεταξύ ευαίσθητων ατόμων, που δεν έχουν ανοσία, μέσα σε μια συγκεκριμένη ομάδα της κοινωνίας, είτε αυτό λέγεται το σπίτι μας είτε στενή επαφή, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος αυτός ο αριθμός για τα παιδιά σε σχέση με τους ενηλίκους, 4,7% σε σχέση με 11,7% με τους ενήλικες. Η πιθανότητα λοίμωξης σε παιδιά είναι 0,26 φορές σε σχέση με αυτή που έχουν οι ενήλικες άνω των 60.
Σχετικά με κάποια δημοσιεύματα για την αποτελεσματικότητα κάποιων φαρμάκων, όπως η ρεμντεσεβίρη, να αναφέρω πως η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις, όπως και για τη χλωροκίνη. Είναι πολύ νωρίς να τοποθετηθούμε, χωρίς επαρκή δεδομένα πότε ακριβώς έχει δοθεί το φάρμακο και σχεδιασμό μιας μελέτης, η οποία δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα. Έτσι συνέβη και με αυτή τη μελέτη 158 ανθρώπων, αποτελέσματα της οποίας διέρρευσαν στον διαδικτυακό τόπο του ΠΟΥ.
Στη μελέτη συμμετείχαν σοβαρά ασθενείς, η μελέτη δεν είχε καταφέρει να ολοκληρώσει τον απαραίτητο αριθμό ασθενών που θα ήθελε κι έδειξε αντίθετα αποτελέσματα από προηγούμενη μελέτη στο Σικάγο. Πρέπει να περιμένουμε ακόμα, δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για τα φάρμακα και χρησιμοποιούμε τα φάρμακα με την καλύτερη δυνατή επιστημονική γνώση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο.
Υπάρχουν κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα για ένα φάρμακο που θα δίνεται από το στόμα. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Έμορι αναγνώρισαν αυτό το φάρμακο, το οποίο μπορεί να δοθεί και από το στόμα, και θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην αντιμετώπιση του ιού, αν πραγματικά δουλεύει, όπως δούλεψε στα πειράματα στο εργαστήριο.
Επιπροσθέτως, ίσως να είδατε ότι σύμφωνα με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας του υπουργείου Ασφάλειας των ΗΠΑ, δημοσιεύτηκαν κάποια δεδομένα που αφορούν την αντοχή του ιού στη θερμοκρασία και την υγρασία σε μη πορώδεις επιφάνειες όπως το ατσάλι. Ο νέος κορονοϊός εντός 18 ωρών χάνει τη δύναμή του σε ένα σκοτεινό και χαμηλής υγρασίας περιβάλλον, ενώ σε ένα υψηλής υγρασίας περιβάλλον η γνήσια ζωή του κορονοϊού πέφτει στις 6 ώρες κι ότι βάζεις στιβαρόμετρο το φως και την υγρασία, αλλά θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η γνήσια ζωή του κορονοϊού πέφτει στα 2 λεπτά.
Η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι βοηθάει στη μείωση της παρουσίας του ιού στο περιβάλλον. Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε. Επίσης, οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι η ισοπροπυλική αλκοόλη, το αντισηπτικό, ήταν ένα πάρα πολύ αποτελεσματικό απολυμαντικό για τον ιό.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο σε χθεσινές του ανακοινώσεις σχολίασε το γεγονός και είπε ότι η μέγιστη κορύφωση των κορονοϊών τους χειμερινούς μήνες, όπως έχουμε πει, αναμένεται να εμφανιστεί και από τον νέο κορονοϊό και δεν τοποθετήθηκε όσον αφορά τη θερμοκρασία, την υγρασία ή την υπεριώδη ακτινοβολία και αν αυτή μπορεί να επηρεάσει τη μετάδοση του ιού. Είπε ότι με μαθηματικές εκτιμήσεις μπορεί να πέσει η μετάδοση του ιού το καλοκαίρι περίπου 20%. Αλλά αυτό το 20% μπορεί να οδηγήσει στη γένεση σημαντικών επιδημιών, αν δεν υπάρχουν μέτρα ελέγχου της επιδημίας σε μια χώρα».