Προς εκκαθάριση εν λειτουργία η ΛΑΡΚΟ

Την υπαγωγή της ΛΑΡΚΟ σε εκκαθάριση εν λειτουργία ανακοινώνει πιθανότατα εντός της εβδομάδας ο Κωστής Χατζηδάκης.

Προς εκκαθάριση εν λειτουργία η ΛΑΡΚΟ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για τη χρεοκοπημένη ΛΑΡΚΟ, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη να ανακοινώνει πιθανότατα εντός της εβδομάδας την υπαγωγή της σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία.

Θρυαλλίδα των γεγονότων που θα ακολουθήσουν για τη βιομηχανία παραγωγής νικελίου, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, το 2018 είχε αρνητική καθαρή θέση 308 εκατ. ευρώ από 217 εκατ. το 2015 και σωρευτικές ζημιές 148 εκατ. ευρώ, ήταν η τελευταία απόφαση της Ευρ. Επιτροπής να ζητήσει από το δικαστήριο της Ε.Ε. την επιβολή στη χώρα μας ημερήσιο πρόστιμο για κάθε μέρα μη συμμόρφωσής της ως προς την ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων 135,8 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτής της απόφασης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Euro2day.gr, τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης μετέφερε στον κ. Χατζηδάκη την άρνηση των στελεχών του διοικητικού συμβουλίου της δημόσιας εταιρείας να υπογράψουν και να εγκρίνουν οποιαδήποτε ευνοϊκή απόφαση για τη ΛΑΡΚΟ, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να διωχθούν, μελλοντικά, ποινικά…!

Υπενθυμίζεται ότι η βιομηχανία χρωστά στη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού περισσότερα από 340 εκατ. ευρώ, ενώ και λίαν προσφάτως, φέρεται να έπαυσε ξανά να καταβάλλει οφειλές από την τελευταία ρύθμιση που έκανε η προηγούμενη διοίκηση του Μανόλη Παναγιωτάκη.

Όλα δείχνουν ότι η ΛΑΡΚΟ οδηγείται σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία με την αναζήτηση ιδιώτη, αφού πουληθούν περιουσιακά στοιχεία και δικαιώματα εξόρυξης μεταλλευμάτων, προκειμένου να αναλάβει το υγιές κομμάτι της επιχείρησης, η οποία μετρά 56 χρόνια ζωής. Η κυβέρνηση προχωρά σε αυτή τη λύση, κατόπιν και σχετικής συμφωνίας με την Ευρ. Επιτροπή προκειμένου να «παγώσει» και στη συνέχεια να μπει στο αρχείο η καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου σε βάρος της χώρας μας.

Η ΛΑΡΚΟ πέραν των 340 εκατ. ευρώ που οφείλει προς τη ΔEH, χρωστά τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και 60 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές, ενώ οι εκτιμήσεις θέλουν μέχρι στιγμής η βιομηχανία να έχει κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Μέτοχοι της εταιρείας είναι το ΤΑΙΠΕΔ με 55,2%, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας με 33,4% και η ΔEΗ με 11,4%. Ο εξοπλισμός της ΛΑΡΚΟ είναι απαρχαιωμένος και για τον εκσυγχρονισμό του, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση καθαρών περιβαλλοντικών λύσεων ως προς την παραγωγική της δραστηριότητα, υπολογίζεται ότι απαιτούνται 150 εκατ. ευρώ. Με τα χρέη και τις ζημιές, κανείς ιδιώτης επενδυτής δεν θέλει να αποκτήσει τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Πηγή: topontiki.gr