Στον Αμπί Αχμέντ το Νόμπελ Ειρήνης 2019

Στον Αιθίοπα πρωθυπουργό Αμπί Αχμέντ απονεμήθηκε Νόμπελ Ειρήνης 2019, για τη συμβολή του στο τέλος της σύγκρουσης με την Ερυθραία.

Στον Αμπί Αχμέντ το Νόμπελ Ειρήνης 2019

Στον Αιθίοπα πρωθυπουργό Αμπί Αχμέντ απονεμήθηκε Νόμπελ Ειρήνης 2019, για τη συμβολή του στο τέλος της σύγκρουσης με την Ερυθραία. Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 900.000 δολάρια), θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας τιμήθηκε σήμερα «για τις προσπάθειές του να επιτύχει ειρήνη και διεθνή συνεργασία και ιδιαίτερα για την αποφασιστική πρωτοβουλία του να επιλύσει τη μεθοριακή σύγκρουση με τη γειτονική Ερυθραία», όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Η Αιθιοπία και η Ερυθραία, μακρόχρονοι εχθροί που ενεπλάκησαν σε συνοριακό πόλεμο το 1998-2000 αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από χρόνια εχθρότητας.

Η Αιθιοπία είναι «υπερήφανη ως έθνος» για τον πρωθυπουργό Άμπι Άχμεντ αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Αμπι. «Αυτή η νίκη και η αναγνώριση είναι μια συλλογική νίκη για όλους τους Αιθίοπες και ένα κάλεσμα να ενισχύσουμε την αποφασιστικότητά μας ώστε να καταστήσουμε την Αιθιοπία --τον νέο ορίζοντα της ελπίδας-- ένα εύπορο έθνος για όλους», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Άμπι.

Φέτος, για το Νόμπελ Ειρήνης υπήρχαν 301 υποψήφιοι -223 άτομα και 78 οργανισμοί- αν και σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία τα ονόματα προτεινόντων και προτεινομένων δεν αποκαλύπτονται παρά μόνο μετά παρέλευση 50 ετών.

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός ήταν ανάμεσα στα τρία φαβορί μαζί με την 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ και τον εκπρόσωπος των αυτοχθόνων της Αμαζονίας, αρχηγό Ραόνι Μετουκτίρε, ο οποίος ηγήθηκε της καμπάνιας για την προστασία του Αμαζονίου.

Ο νεώτερος πρωθυπουργός στην Αφρική

Ο Άμπι Άχμεντ, 43 ετών, είναι ο νεώτερος πρωθυπουργός στην Αφρική.

Αφότου ανέλαβε τον θώκο, τον Απρίλιο του 2018, μετά την παραίτηση του Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέγκν έπειτα από διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει το 2015 και κράτησαν τρία χρόνια, ο Άμπι ανακοίνωσε σειρά μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της υπόσχεσής του για θεμελιώδεις αλλαγές στη χώρα των περίπου 100 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Από τη μερική απελευθέρωση της κρατικά ελεγχόμενης οικονομίας μέχρι την αναδιαμόρφωση των δυνάμεων ασφαλείας, που βοήθησαν τον κυβερνώντα συνασπισμό να διατηρήσει την ισχυρή λαβή του στην εξουσία από το 1991, οι υποσχέσεις αυτές δημιούργησαν ελπίδες στη χώρα και στο εξωτερικό.

Το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα επίτευγμά του είναι η επίτευξη ειρήνης με τη γειτονική Ερυθραία.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν ο Άμπι - που κατατάχθηκε έφηβος στον αιθιοπικό στρατό και ανήλθε στην ιεραρχία του κυβερνώντος συνασπισμού ERDF τις τελευταίες δύο δεκαετίες - μπορεί να αλλάξει την Αιθιοπία και να την ανοίξει στον κόσμο μέσα από το υπάρχον σύστημα.

Αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως η αντίσταση στην αλλαγή από κατεστημένα συμφέροντα μέσα στον κυβερνώντα συνασπισμό και το ενδεχόμενο η βία να κλιμακωθεί -- τον Ιούνιο ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της περιφέρειας Αμχάρα σκότωσε τον πρόεδρο της περιφέρειας και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Είναι επίσης αντιμέτωπος με τις υψηλές προσδοκίες των νεαρών Αιθιόπων που θέλουν δουλειές, ανάπτυξη, και ευκαιρίες.

Πηγή: kathimerini.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110