Οι συναυλίες του Δεκαπενταύγουστου με πανσέληνο
Έχει γίνει πλέον μία από τις αγαπημένες συνήθειες του καλοκαιριού η επίσκεψη των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας μέσα στο φως του ολόγιομου αυγουστιάτικου φεγγαριού. Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού, 106 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία από τη Θράκη έως την Κρήτη θα μείνουν ανοιχτά σήμερα το βράδυ και θα υποδεχθούν το κοινό με ελεύθερη είσοδο.
Στην πλειονότητά τους οι εκδηλώσεις για την πανσέληνο –συνήθως συναυλίες– ξεκινούν στις 9 μ.μ. και διαρκούν περίπου έως τα μεσάνυχτα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
• Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αφιερώνει τη βραδιά στα πραγματικά και στα νοερά ταξίδια του ανθρώπου στη Γη και στη Σελήνη, και οδηγεί τους επισκέπτες σε επιλεγμένα εκθέματα των μονίμων και των περιοδικών εκθέσεων (8.30 - 10 μ.μ.), ενώ θα παρουσιάσει σπάνια θραύσματα από την αποστολή του «Apollo 11» στη Σελήνη. Αμέσως μετά, στο αίθριο του μουσείου, ο Γιώργης Χριστοδούλου κάνει «Καντάδα στο φεγγάρι».
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
• Το Μουσείο Ακρόπολης μας προσκαλεί στον αύλειο χώρο του για μια μουσική βραδιά με νέους τραγουδιστές που ερμηνεύουν τραγούδια για το φεγγάρι, ενώ η είσοδος στις συλλογές του μουσείου είναι ελεύθερη από τις 8 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα.
• Το γυναικείο νεανικό συγκρότημα Γης Μαδιάμ εμφανίζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ενώ το κοινό μπορεί να επισκεφθεί τις υπαίθριες εκθέσεις έως τις 11 μ.μ.
• Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει στο αίθριο συναυλία με τους Γιώργο Καραβελάκη (κιθάρα - τραγούδι), Νέλλη Αμαραντίδου (τραγούδι) και Γιώργο Τζιαφέττα (πιάνο). Το μουσείο είναι επισκέψιμο από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.
• Μουσική συναυλία με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης. Ο χώρος ανοίγει στις 8 μ.μ.
• Μουσική εκδήλωση - παρουσίαση του ορχηστρικού έργου «Les Oiseaus sont dans les Ciel» (σουίτες για μπαλέτο και και κινηματογραφικές σουίτες για ορχήστρα εγχόρδων) και μελοποιημένα ποιήματα σε συνεργασία με τον Α. Κατερινόπουλο και το Κουαρτέτο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Αέναον» στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αγρινίου.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr