Σεισμός στην Αττική: Τι εκτιμούν έξι σεισμολόγοι για τα 5,1 Ρίχτερ
H ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14.13 στην Αττική, ήταν πιθανότατα το κύριο γεγονός.
Το κύριο γεγονός ήταν πιθανότατα η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14.13 στην Αττική και που σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 23 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας, εκτιμούν σεισμολόγοι.
«Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 13 χλμ. Η εκτίμησή μου είναι ότι αποτελεί το κύριο γεγονός. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κάποιοι μετασεισμοί, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται η αρχική δόνηση ήταν το κύριο γεγονός», δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας Ακης Τσελέντης.
«Οδηγίες: Στεριώνουμε τα βαριά έπιπλα, προσέχουμε τα παιδιά μας, αποφεύγουμε τα παλιά παραδοσιακά σπίτια στην Αθήνα - μην περνάμε κάτω από τα μπαλκόνια τους. Αυτά είναι αρκετά», συνέστησε στους πολίτες.
Ο Άκης Τσελέντης επεσήμανε ότι εξ αρχής τόνισε, αν και ενδεχομένως παρακινδυνευμένο να το πει κανείς αμέσως, πως ο ισχυρός σεισμός των 5,1 ρίχτερ που χτύπησε την Αθήνα το μεσημέρι, ήταν ο κύριος σεισμός.
«Φαίνεται ότι ήταν ο σεισμογόνος χώρος που έδωσε τον σεισμό του 1999, είχε σπάσει τότε το ανατολικό κομμάτι, τώρα έσπασε το δυτικό κομμάτι το οποίο είναι πολύ μικρότερο για αυτό το λόγο εξέφρασα την εκτίμηση ότι έχει εξαντλήσει το σεισμικό του δυναμικό το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί τα 5.,1 ρίχτερ επομένως κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, εμφανίστηκε εξοργισμένος από το γεγονός πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για συντηρηθούν σωστά παλαιά κτήρια, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας που είναι επικίνδυνα να καταρρεύσουν ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης τους ή αποκόλλησης υλικών και τραυματισμών σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.
Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας τόνισε ότι η δόνηση είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, εξ ου και έγινε τόσο αισθητή στην Αθήνα.
Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό του 1999. Σημείωσε, σε κάθε περίπτωση, ότι είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ.
Δυτικά του μεγάλου σεισμού του 1999 εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλη Καρακώστα. Η δόνηση των 5,1 Ρίχτερ πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική δόνηση που έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής, με τους μετασεισμούς που έχουν ακολουθήσει να είναι πολύ μικρότερης έντασης, εκτίμησε και ο κ. Καρακώστας, αν και εκτιμά ότι το εστιακό βάθος σίγουρα είναι μεγαλύτερο των 10 χιλιομέτρων, χαρακτηριστικό των ισχυρών σεισμικών δονήσεων.
Μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα, δήλωσε και ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.
Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12 χλμ. σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο. Αυτός ήταν ο λόγος που συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος, ο οποίος σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999.
Ο καθηγητής Γεράσιμος Χουλιάρας με τρεις αναρτήσεις στο Facebook συνιστά ψυχραιμία και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του ο γνωστός σεισμολόγος αναφέρει: «2 σενάρια υπάρχουν. Ή πάμε για εκτόνωση Ή πάμε για μεγαλύτερο σεισμό. Μόνο ο χρόνος και η καταγραφή της ακολουθίας θα το δείξουν αυτό και κανένας βιαστικός άνθρωπος».
Τέλος, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, συμβούλεψε τον κόσμο να δείξει ψυχραιμία και να έχει μια αντισεισμική παιδεία και συνείδηση ώστε να ξέρει τι να κάνει σε περίπτωση σεισμού, ενώ ανέφερε ότι αν επιβεβαιωθεί ότι οι ακόλουθες δονήσεις μετά τον ισχυρό σεισμό ήταν μετασεισμική δραστηριότητα, αυτή θα κρατήσει κάποιες μέρες.
Πηγή: naftemporiki.gr