Κόκκινα δάνεια: Οι παγίδες που πετούν εκτός τους δανειολήπτες - Τι να προσέξετε
Ο νέος νόμος «Κατσέλη» βρίσκεται σε τελικό στάδιο διαβούλευσης, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα κόκκινα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία.
Ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των κόκκινων δανείων που συνδέονται με πρώτη κατοικία, και πληρούν τις προϋποθέσεις θα ενταχθούν στον νέο νόμο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, από τα περίπου 240.000 στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», τα 200.000, περίπου, εκτιμάται ότι θα εγκριθούν προς ρύθμιση μέσω της νέας πλατφόρμας, η οποία θα αντικαταστήσει τις δικαστικές αίθουσες.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Στόχος του νέου πλαισίου είναι ο περιορισμός των κακοπληρωτών, και για το λόγο αυτό ισχύουν και «κόφτες». Εισάγεται για πρώτη φορά ως προϋπόθεση ένταξης το υπόλοιπο της οφειλής του δανειολήπτη, βάζοντας τον κόφτη στα 130.000 ευρώ, περιορίζοντας, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, σημαντικά τον αριθμό όσων θα μπορούσαν να προσφύγουν σε προστασία πρώτης κατοικίας.
Παράλληλα η αντικειμενική αξία του ακινήτου του δανειολήπτη δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ, όταν σήμερα έχει ταβάνι τα 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά και άνω.
Οι παγίδες του νέου νόμου
Καταρχάς να σημειωθεί ότι για να ενταχθεί κανείς στο νέο νόμο θα πρέπει να έχει ληξιπρόθεσμο χρέος στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, δηλαδή θα πρέπει να έχει περιέλθει σε αδυναμία πληρωμής τουλάχιστον μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Τρεις προϋποθέσεις για ένταξη στο νέο νόμο (τα οποία πρέπει να ίσχυαν μέχρι το Δεκέμβριο του 2018):
Το υπόλοιπο του δανείου του να είναι κάτω από τις 130.000 ευρώ
Η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ
Το εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 36.000 ευρώ (12.500 ευρώ για τον άγαμο).
Αν κάποιος δεν πληροί κάποιο από αυτά τα τρία κριτήρια τότε αυτομάτως δεν θα μπορεί να μπει στην πλατφόρμα και θα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι της... διαπραγμάτευσης με την τράπεζα για να εξετάσει το ενδεχόμενο να βρεθεί διαφορετική λύση.
Όσοι από το 2019 και ύστερα περιέλθουν σε αδυναμία να αποπληρώσουν το δάνειο τους δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στο νέο νόμο.
Τέλος, αν κάποιος ενταχθεί στη ρύθμιση και αφήσει απλήρωτες τρεις μηνιαίες δόσεις, αυτομάτως θα τίθεται εκτός και θα αίρεται και η προστασία από τον πλειστηριασμό.
Πως θα λειτουργεί η πλατφόρμα
Η πλατφόρμα αυτή θα λειτουργεί με έναν αλγόριθμο, ο οποίος θα εξετάζει εάν πληρούνται ταυτόχρονα κριτήρια όπως το ανεξόφλητο υπόλοιπο οφειλής να είναι έως 130.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ και το οικογενειακό εισόδημα από 12.500 έως 30.000 ευρώ, περίπου, για ένα άτομο και πενταμελή οικογένεια, αντίστοιχα. Επίσης θα υπολογίζονται κριτήρια όπως εάν ο οφειλέτης έχει καταθέσεις σε άλλες τράπεζες ή έχει περιουσιακά στοιχεία που ενδέχεται να αποφέρουν εισόδημα.
Στην περίπτωση που η αίτηση πληροί τις προϋποθέσεις, η τράπεζα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα κάνει πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη, η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιμήκυνση δανείου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της μηνιαίας δόσης έως και 30%, μείωση του επιτοκίου καθώς και κούρεμα της οφειλής, το οποίο δεν θα είναι οριζόντιο αλλά θα εξετάζεται υπό προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον ένας οφειλέτης πληροί τα ανωτέρω κριτήρια, θα είναι επιλέξιμος για κρατική επιδότηση.
Πηγή: topontiki