Το Μηχανογραφικό του 2019
Οι αλλαγές που έγιναν και αυτές που θα γίνουν.
Μεγάλες αλλαγές αναμένονται στο Μηχανογραφικό Δελτίο του έτους 2019. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αφού αναμένουμε την κατάργηση και των υπόλοιπων ΤΕΙ και την ένταξη της υλικοτεχνικής υποδομής τους, των διδασκόντων και των φοιτητών σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Συνεπώς αναμένουμε και άλλες αλλαγές μέχρι να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας, που γίνεται σύμφωνα με τις επιταγές του ΟΟΣΑ.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η πρώτη μεγάλη αλλαγή έγινε το 2018 με τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας με 32 τμήματα και του ΤΕΙ Πειραιά με 10 τμήματα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με 26 τμήματα. Στο Μηχανογραφικό του 2019 έχουμε την κατάργηση του ΤΕΙ Ηπείρου με 9 τμήματα, του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με 7 τμήματα, του ΤΕΙ Θεσσαλίας με 15 τμήματα και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με 12 τμήματα. Συνολικά 43 τμήματα καταργούνται. Η υλικοτεχνική υποδομή, οι διδάσκοντες και οι φοιτητές των ΤΕΙ εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πίνακας 2: Τμήματα που θα λειτουργήσουν από το 2019
Τον αριθμό των τμημάτων που θα έχουν τα Πανεπιστήμια μπορείτε να δείτε στον πίνακα 1. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχουμε την κατάτμηση των Τμημάτων ΦΠΨ σε δύο τμήματα το καθένα. Τα νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν από το 2019 μπορείτε να δείτε στον πίνακα 2. Τα τμήματα που θα δεχθούν τους πρώτους φοιτητές τους από το 2020 ή 2021 μπορείτε να δείτε στον πίνακα 3. Τα νέα τμήματα θα μπορούσαμε να τα χωρίσουμε σε τρεις ομάδες:
1. Τα τμήματα που αποτελούν φυσική συνέχεια των υπαρχόντων τμημάτων στα ΤΕΙ, όπως για παράδειγμα το τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, που θα συνεχίσει τη λειτουργία του ως τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το τμήμα είχε και θα έχει έδρα τη Λαμία, έχει εγκαταστάσεις, διδακτικό προσωπικό, πρόγραμμα σπουδών, που μπορεί να αναβαθμιστεί, είναι αντίστοιχο, για τις μετεγγραφές, με το τμήμα του Παν. Δυτικής Αττικής και χορηγεί πτυχίο με συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Καμία απορία, κανένας φόβος να δηλώσουν οι υποψήφιοι τα τμήματα αυτής της κατηγορίας.
2. Τα τμήματα που είναι νέα στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, αλλά γνωστού επιστημονικού αντικειμένου. Τέτοια τμήματα είναι για παράδειγμα το τμήμα Ψυχολογίας στα Ιωάννινα, το τμήμα Κοινωνιολογίας στο Παν. Αθηνών και τα τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής στη Λαμία. Υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα τμήματα στα Πανεπιστήμιά μας, συνεπώς είναι γνωστό το επιστημονικό αντικείμενο, οι αντιστοιχίες για τις μετεγγραφές, τα επαγγελματικά δικαιώματα που συνοδεύουν το πτυχίο. Άγνωστος είναι ο βαθμός ετοιμότητας για τη λειτουργία τους το Σεπτέμβριο του 2019. Αυτός εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και πιθανό να είναι διαφορετικός σε κάθε τμήμα, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες. Το τμήμα Ψυχολογίας των Ιωαννίνων είναι πιο πιθανό να είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές του, αφού υπήρχε ο τομέας Ψυχολογίας στο πρώην τμήμα ΦΠΨ, μπορούμε να συμπεράνουμε, λοιπόν ότι υπάρχει ένας πρώτος πυρήνας διδασκόντων για να λειτουργήσει το τμήμα. Σε άλλα τμήματα δεν υπάρχει κάποια βάση ως αφετηρία για τη λειτουργία του τμήματος, όπως το τμήμα Κοινωνιολογίας στο Παν. Αθηνών και τα τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής στη Λαμία. Πρέπει να βρεθούν κτίρια, καθηγητές και πρόγραμμα σπουδών μέσα σε 7 μήνες. Η επιλογή τέτοιων τμημάτων στο Μηχανογραφικό εμπεριέχει το ρίσκο να μην είναι εγκαίρως έτοιμα να εκπαιδεύσουν τους νέους φοιτητές τους και να λειτουργήσουν με τη γνωστή ελληνική μέθοδο του βλέποντας και κάνοντας.
3. Η τρίτη κατηγορία νέων τμημάτων είναι αυτά που θεραπεύουν επιστημονικό αντικείμενο που δεν είναι σαφώς προσδιορισμένο και δεν έχουν οριστεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων τους. Τέτοια τμήματα είναι, για παράδειγμα, το τμήμα Συστημάτων Ενέργειας στη Λάρισα, το τμήμα Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών στο Βόλο, Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας στην Καρδίτσα. Αυτά τα τμήματα, που θα δεχτούν τους πρώτους τους φοιτητές το Σεπτέμβριο, θα πρέπει μέσα στο επόμενο τρίμηνο να έχουν καθορίσει το πρόγραμμα σπουδών τους και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων τους, για να γνωρίζουν οι υποψήφιοι αν θα τα επιλέξουν ή όχι.
Είναι προφανές ότι οι επιλογές σπουδών, φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή, ώστε να μην αντιμετωπίσουν εκπλήξεις οι φοιτητές στις σπουδές τους.
Πηγή: naftemporiki.gr