Επιστολή Τσίπρα στον Βούτση: Μην αλλάξεις τίποτα από τον κανονισμό της Βουλής
Επιστολή στον Νίκο Βούτση έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας από τον πρόεδρο της Βουλής να μην αναλάβει καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού της Βουλής, ούτε κατά ένα σημείο στίξης.
Εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί» τονίζει μέσα από την επιστολή του ο Πρωθυπουργός.
Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός με αυτό τον τρόπο απαντάει στις κατηγορίες που δέχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι εκβιαζόμενος από τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο ο οποίος απειλεί με αποκαλύψεις. Μάλιστα το κλίμα αυτό εντάθηκε μετά από φήμες και δημοσιεύματα περί ταξιδιού του πρωθυπουργού στις Μαλδίβες που αποδόθηκε σε διαρροή του Πάνου Καμμένου προς τα ΜΜΕ (ο ίδιος επιχείρησε να το διαψεύσει).
Προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές και να μένουν εντυπώσεις ότι ο πρωθυπουργός υποχωρεί στα αιτήματα (βασικά) του Πάνου Καμμένου και ότι φοβάται τυχόν "αποκαλύψεις" ζητά από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής κανονισμού να μην υπάρξει η παραμικρή αλλαγή του κανονισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα όσα αναφέρει ο πρωθυπουργός στην επιστολή του απηχούν την κατηγορηματική και απόλυτη θέση του και δεν αφήνουν περιθώριο για άτυπες διευθετήσεις.
Αναλυτικά η επιστολή:
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Θα θυμάστε ότι κατά την πρόσφατη επικοινωνία μας την προηγούμενη εβδομάδα σας εξέφρασα τον προβληματισμό μου για τον πολιτικό και κανονιστικό ανορθολογισμό σε σχέση με κόμματα που εκλέγονται στο κοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά στην πορεία χάνουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα.
Και ο ανορθολογισμός έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ, αλλά και η κρατική χρηματοδότηση παραμένει - και ορθώς - ίδια, σε συνάρτηση με την λαϊκή ψήφο, ενώ στο κοινοβούλιο οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών χάνουν προνόμια, μεταξύ των οποίων και το χρόνο ομιλίας τους κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Κατόπιν της συζήτησης μας και αφού συμμεριστήκατε τις σκέψεις μου, ορθά αναλάβατε την πρωτοβουλία να συζητήσετε με τους εκπροσώπους των κομμάτων το ζήτημα αυτό, προκειμένου να βρεθεί η ευρεία συναίνεση που απαιτείται για τη σχετική διόρθωση του εν λόγω ανορθολογισμού.
Με έκπληξη, όμως, παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία. Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον Πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο.
Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης.
Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.
Με εκτίμηση,
Αλέξης Τσίπρας
Πηγή: topontiki