Τριγμοί από τους δασμούς: Στο «κόκκινο» οι αγορές σε Ευρώπη και Ασία
Οι τιμωρητικοί δασμοί του Τραμπ έχουν κλονίσει μια παγκόσμια εμπορική τάξη που διατηρείται εδώ και δεκαετίες.

Οι «αμοιβαίοι» δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δεκάδες χώρες τέθηκαν σε ισχύ την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένων των μαζικών δασμών 104% σε κινεζικά προϊόντα, βαθαίνοντας τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμό του και προκαλώντας ευρύτερες πωλήσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι τιμωρητικοί δασμοί του Τραμπ έχουν κλονίσει μια παγκόσμια εμπορική τάξη που διατηρείται εδώ και δεκαετίες, έχουν εγείρει φόβους για ύφεση και έχουν σβήσει τρισεκατομμύρια δολάρια από την αγοραία αξία μεγάλων επιχειρήσεων.
Ολυμπιακός: Η... αφύπνιση του Εβάν Φουρνιέ!
Από τότε που ο Τραμπ παρουσίασε τους δασμούς του την περασμένη Τετάρτη, ο S&P 500 έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες από τη δημιουργία του δείκτη αναφοράς τη δεκαετία του 1950. Πλησιάζει πλέον σε bear market, που ορίζεται ως 20% κάτω από το πιο πρόσφατο υψηλό του.
Τα παγκόσμια ομόλογα αναφοράς, περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται σχετικά ασφαλή, βρέθηκαν επίσης στην αναταραχή της αγοράς την Τετάρτη, μια στροφή προς τις αναγκαστικές πωλήσεις που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους επενδυτές.
Ο Τραμπ αποτίναξε την πτώση της αγοράς και προσέφερε στους επενδυτές ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το αν οι δασμοί θα παραμείνουν μακροπρόθεσμα, περιγράφοντάς τους ως «μόνιμους», αλλά και καυχιόμενος ότι πιέζουν άλλους ηγέτες να ζητήσουν διαπραγματεύσεις. «Θα φάνε τη σκόνη μου» τόνισε.
«Έχουμε πολλές χώρες που έρχονται και θέλουν να κάνουν συμφωνίες», δήλωσε σε εκδήλωση του Λευκού Οίκου το απόγευμα της Τρίτης. Σε μεταγενέστερη εκδήλωση δήλωσε ότι αναμένει ότι και η Κίνα θα επιδιώξει συμφωνία. Ο Τραμπ δήλωσε σε δείπνο με συναδέλφους του Ρεπουμπλικάνους την Τρίτη το βράδυ ότι οι χώρες «πεθαίνουν» για να κάνουν μια συμφωνία. «These countries are calling us up kissing my ass» είπε χαρακτηριστικά.
Σεισμός στις αγορές
Βουτιά κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι σαρωτικοί αμοιβαίοι δασμοί των ΗΠΑ, εντείνοντας τους φόβους για την οικονομική ζημιά που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 2,5% στις 10:11 ώρα Ελλάδας. Ο γερμανικός δείκτης αναφοράς που επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο εμπόριο σημείωσε βουτιά 2,1%. Οι αμοιβαίοι δασμοί του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων δασμών 20% σε κάποια προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα.
Οι μετοχές ενέργειας σημείωσαν βουτιά 3,8% καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης κατακρημνίστηκαν με απώλειες 4% καθώς στην Κίνα, που είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές μετάλλων στον κόσμο, επιβλήθηκαν μνημειώδεις δασμοί 100% και πλέον.
Οι μετοχές των τραπεζών υποχώρησαν 2,8% καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη εβδομάδα.
Οι ασιατικές και ευρωπαϊκές μετοχές διολίσθησαν την Τετάρτη, με τον ιαπωνικό Nikkei 225 να υποχωρεί περισσότερο από 5%. Ο Nikkei 225 έχασε 3,9% στις 31.714,03 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έχασε 0,4% στις 20.041,03 μονάδες, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite αντέστρεψε τις πρώτες απώλειες, κερδίζοντας 0,9%. στις 3.173,56 μονάδες. Η Ταϊβάν ηγήθηκε των απωλειών στην Ασία, καθώς ο Taiex σημείωσε βουτιά 5,8%.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βυθίστηκαν στο άνοιγμα. Οι δείκτες υποχώρησαν ξανά στο κόκκινο, με το Παρίσι να υποχωρεί κατά 2,4% και τη Φρανκφούρτη κατά 2,2%, καθώς τα αγαθά από την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουν πλέον δασμούς 20% όταν εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Λονδίνο διολίσθησε κατά 2,3%, με τη Βρετανία να έχει πληγεί το Σάββατο με εισφορά 10%.
Ισχυρές πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά τη χθεσινή ισχυρή ανοδική αντίδραση, εν μέσω επιδείνωσης του κλίματος στις διεθνείς αγορές, καθώς εντείνεται ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 10:55, διαμορφώνεται στις 1.535,01 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,26%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 28,37 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,47%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,58%.
Ανοδικά κινούνται 9 μετοχές, 74 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Ξυλεμπορία (κ) (+2,54%) και Optima (+2,53%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Έλαστρον (-6,76%) και Εβροφάρμα (-5,85%).
Στο επίκεντρο της πτώσης και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα
Στο επίκεντρο της πτώσης την Τετάρτη βρέθηκαν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και το δολάριο, ουσιαστικά η ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Πολλοί φοβούνται πλέον ότι οι εκτεταμένοι δασμοί του Τραμπ θα είναι αρκετά σοβαροί ώστε να προκαλέσουν ύφεση και να αναγκάσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια.
Το δολάριο – το απόλυτο ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής – υποχώρησε ευρέως, καθώς οι επενδυτές έτρεξαν σε τίτλους όπως ο χρυσός και το ελβετικό φράγκο, επιταχύνοντας τη φυγή από τις μετοχές και τα βιομηχανικά εμπορεύματα.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης την ημέρα στο 4,40%, αυξάνοντας την άνοδό της τις τελευταίες τρεις ημέρες σε σχεδόν 40 μονάδες βάσης, μια από τις πιο επιθετικές αυξήσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τα τελευταία 25 χρόνια.
Η Κίνα δεσμεύεται για «αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα»
Η Κίνα υποσχέθηκε την Τετάρτη ότι θα λάβει «σταθερά και δυναμικά» μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της, μετά την έναρξη ισχύος των απότομων αμερικανικών δασμών ύψους 104%.
Μετά τους σαρωτικούς δασμούς που επιβλήθηκαν το Σαββατοκύριακο, οι τιμές στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες από εξαγωγείς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας, αυξήθηκαν περαιτέρω την Τετάρτη.
Η Κίνα, ο κορυφαίος οικονομικός αντίπαλος της Ουάσινγκτον αλλά και σημαντικός εμπορικός εταίρος, πλήττεται περισσότερο, με τους δασμούς που επιβλήθηκαν στα προϊόντα της από τότε που ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο να φτάνουν πλέον το εντυπωσιακό 104%.
Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πεκίνου Λιν Τζιαν επέμεινε ότι «το νόμιμο δικαίωμα του κινεζικού λαού στην ανάπτυξη είναι αναφαίρετο». «Η κυριαρχία, η ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας είναι απαραβίαστα», είπε. «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε αποφασιστικά και δυναμικά μέτρα για τη διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων μας», δήλωσε ο Λιν.
Επίσης, την Τετάρτη, το υπουργείο Εμπορίου του Πεκίνου δήλωσε ότι η χώρα έχει «σταθερή βούληση» να πολεμήσει έναν εμπορικό πόλεμο με την Ουάσινγκτον, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
«Με σταθερή βούληση και άφθονα μέσα, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά αντίμετρα και θα πολεμήσει μέχρι τέλους εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στην περαιτέρω κλιμάκωση των οικονομικών και εμπορικών περιοριστικών μέτρων», ανέφερε το Xinhua σύμφωνα με το υπουργείο.
Πηγή: Reuters, AFP, Associated Press