Η στιγμή της έκρηξης στη σαρκοφάγο του Τσερνόμπιλ (vid)
Ρωσική επίθεση με drone προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη νέα σαρκοφάγο που προστατεύει ό,τι έχει απομείνει από τον τέταρτο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ.
![Η στιγμή της έκρηξης στη σαρκοφάγο του Τσερνόμπιλ (vid)](https://www.fosonline.gr/media/news/2025/02/14/334507/main/ekrixi.jpg)
Ρωσική επίθεση με drone στη διάρκεια της νύκτας προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη νέα σαρκοφάγο που προστατεύει ό,τι έχει απομείνει από τον τέταρτο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, κατήγγειλε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αν και διαβεβαίωσε ότι δεν έχει παρατηρηθεί άνοδος του επιπέδου ραδιενέργειας.
«Την περασμένη νύκτα επιθετικό drone της Ρωσίας εξοπλισμένο με ιδιαίτερα εκρηκτική κεφαλή έπληξε τη σαρκοφάγο που προστατεύει τον κόσμο από τη ραδιενέργεια του τέταρτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ», έγραψε ο Ζελένσκι στο Χ.
Ολυμπιακός: Ο Ζέλσον και το σπάσιμο του... ροδιού το 2025!
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πυρκαγιά που ξέσπασε «κατασβέστηκε» και «το επίπεδο της ραδιενέργειας δεν αυξήθηκε».
Από την πλευρά του ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε επίσης στο Χ ότι η ομάδα του που βρίσκεται στο Τσερνόμπιλ άκουσε «μια έκρηξη που προερχόταν από τη σαρκοφάγο» του τέταρτου αντιδραστήρα και ενημερώθηκε ότι επρόκειτο για drone.
Η μεταλλική σαρκοφάγος που επλήγη καλύπτει τον αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ όπου είχε σημειωθεί έκρηξη τον Απρίλιο του 1986. Έχει τοποθετηθεί πάνω σε μια άλλη σαρκοφάγο και τα πυρηνικά απόβλητα που βρίσκονται εκεί.
Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στη 01:50 τα ξημερώματα της Παρασκευής (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ΙΑΕΑ.
Ο Ζελένσκι ανήρτησε εικόνες από το σημείο, κυρίως ένα βίντεο από την έκρηξη και την πυρκαγιά.
Σε μία από τις φωτογραφίες φαίνεται μια τρύπα στη μεταλλική κατασκευή και εικόνες που τραβήχτηκαν από το πάνω μέρος της σαρκοφάγου δείχνουν σπασμένες λαμαρίνες και εξοπλισμό που έχει υποστεί ζημιές.
«Η Ρωσία σήμερα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που επιτίθεται σε τέτοιες υποδομές, έχει υπό την κατοχή της πυρηνικούς σταθμούς και πολεμά χωρίς να ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις. Πρόκειται για μια τρομοκρατική απειλή για όλο τον κόσμο», κατήγγειλε ο Ζελένσκι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ