Γάζα: Ο ΠΟΥ καταρτίζει σχέδιο για τον 2ο γύρο εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας

«Ελπίζουμε ότι η εκστρατεία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε δέκα ημέρες», τονίζουν.

Γάζα: Ο ΠΟΥ καταρτίζει σχέδιο για τον 2ο γύρο εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαπραγματεύεται με το Ισραήλ νέες «παύσεις» των στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις οποίες διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να μπορέσει να χορηγήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά τη δεύτερη δόση εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας.

Υποβλήθηκαν σχέδια για εκστρατεία ανοσοποίησης την περίοδο μεταξύ 14ης και 29ης Οκτωβρίου, εξήγησε ο Αγιαντίλ Σαπαρμπέκοφ, στέλεχος του ΠΟΥ αρμόδιο για τα παλαιστινιακά εδάφη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Παρασκευή.

Το σχέδιο είναι να χορηγηθεί η απαραίτητη δεύτερη δόση των εμβολίων σε 590.000 παιδιά κάτω των δέκα ετών, ταυτόχρονα με βιταμίνη Α, για να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό τους, διευκρίνισε.

«Ελπίζουμε» ότι η εκστρατεία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε δέκα ημέρες.

Ο Δρ. Σαπαρμπέκοφ είπε πως χρειάζεται ο ισραηλινός στρατός να εφαρμόσει όπως και τον Σεπτέμβριο παύσεις των επιχειρήσεων ώστε εθελοντές να πάνε να χορηγήσουν τα εμβόλια (λαμβάνονται από το στόμα) σε ειδικά κέντρα και κατ’ οίκον.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους χαρακτήρισε «τεράστια επιτυχία» την εκστρατεία του περασμένου μήνα, όταν πάνω από 560.000 έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας.

Η εκστρατεία οργανώθηκε μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας αυτής σε βρέφος 10 μηνών στον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία.

Στη Λωρίδα της Γάζας μαίνεται πόλεμος από την 7η Οκτωβρίου 2023, έναυσμα του οποίου ήταν άνευ προηγουμένου έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας βρήκαν τον θάνατο 1.205 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα, που συμπεριλαμβάνει ανθρώπους που σκοτώθηκαν ενώ κρατούνταν όμηροι μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Τουλάχιστον 41.788 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στον μικρό θύλακο, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Πάνω από το 6% του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο που θα συμπληρώσει έναν χρόνο μεθαύριο Δευτέρα, σημείωσε ο Δρ. Σαπαρμπέκοφ.

Υπογράμμισε πως το σύστημα υγείας στον θύλακο υπέστη πολύ βαρύ χτύπημα από τις επανειλημμένες επιθέσεις σε δομές και τη μόνιμη έλλειψη εξοπλισμού, φαρμάκων, καυσίμων και προσωπικού. Μόνο τα μισά από τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας λειτουργούν, κι αυτά εν μέρει, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 43% όσον αφορά τα κέντρα υγείας.

Οι διακομιδές εκτός Γάζας παραμένουν πολύ λίγες.

Ως την 30ή Σεπτεμβρίου, από τις 15.600 ιατρικές διακομιδές που ζητήθηκαν μόλις οι 5.138 (το 33%) εγκρίθηκαν από τις ισραηλινές αρχές, είπε ο Δρ. Σαπαρμπέκοφ. Και αφότου έκλεισε το σημείο διέλευσης στα σύνορα με την Αίγυπτο στη Ράφα, έχουν μπορέσει να διακομιστούν εκτός θυλάκου μόλις 219 ασθενείς.

Ο υποσιτισμός είναι άλλη πηγή εντεινόμενης ανησυχίας. Από τον Ιανουάριο, χορηγήθηκε θεραπεία για υποσιτισμό σε 20.241 παιδιά, σε 4.437 από αυτά για ακραίο οξύ υποσιτισμό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ