Σε πύρινο κλοιό για δεύτερη νύχτα η βορειοανατολική Αττική: Σε Πεντέλη και Μαραθώνα οι εστίες

Πάνω από 700 πυροσβέστες και δασοκομάντος στη μάχη με τις φλόγες - Τραυματίστηκε πυροσβέστης στο Αστεροσκοπείο της Πεντέλης - Εξασθενούν οι άνεμοι στη διάρκεια της νύχτας, ενισχύονται εκ νέου από το πρωί.

Σε πύρινο κλοιό για δεύτερη νύχτα η βορειοανατολική Αττική: Σε Πεντέλη και Μαραθώνα οι εστίες

Μάχη με τις φλόγες για δεύτερη νύχτα δίνουν πάνω από 700 πυροσβέστες και δασοκομάντος στη βορειοανατολική Αττική, οι κάτοικοι της οποίας δοκιμάζοντας για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια. Το πύρινο μέτωπο, άλλοτε ως ενιαίο και άλλοτε ως διάσπαρτες εστίες, εκτείνεται από τον Μαραθώνα και της Αφίδνες, κοντά στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, έως τα Άνω Βριλήσσια και τον Γέρακα.

Η εικόνα στο σύνολο της πύρινης περιμέτρου είναι βελτιωμένη, ωστόσο παραμένουν τρία μεγάλα μέτωπα σε εξέλιξη, τα οποία εξελίσσονται σε κατοικημένες περιοχές, ή κοντά σε αυτές. Πρόκειται για την περιοχή της Πεντέλης (Νέα Πεντέλη και Νταού Πεντέλης, τον Γέρακα, όπου ξέσπασε μέτωπο στη Ραπεντώσα και στα Άνω Βριλήσσια, όπου οι φλόγες έφτασαν στην κορυφογραμμή της Πεντέλης, περνώντας ακόμη και μέσα από τον περίμετρο του Αστεροσκοπείου. Στην προσπάθεια κατάσβεσης στο σημείο, τραυματίστηκε ελαφρά πυροσβέστης, ο οποίος μεταφέρθηκε στο 251 ΓΝΑ.

Εστίες υπάρχουν και στον Μαραθώνα, δίπλα στη λίμνη και στο Άνω Σούλι, όπου σημειώθηκε αναζωπύρωση.

Οι εκατοντάδες πυροσβέστες και δασοκομάντος δίνουν τιτάνια μάχη να κρατηθεί η φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές, να μην κατέβει πιο χαμηλά, καθώς σε αυτήν την περίπτωση η κατάσταση θα βγει παντελώς εκτός ελέγχου.

Ένα μεγάλο πρόβλημα στο οποίο οι πυροσβέστες καλούνται να βρουν λύσεις, είναι οι μικρές διάσπαρτες εστίες σε μία τόσο μεγάλη περίμετρο του μετώπου, οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε νέες μεγάλες εστίες λόγω των ανέμων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, οι άνεμοι στην περιοχή της Αττικής θα εξασθενήσουν στη διάρκεια της νύχτας, από το πρωί ωστόσο θα ενισχυθούν εκ νέου έως και στα έξι μποφόρ. Εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από την Τρίτη το βράδυ, ενώ την Τετάρτη θα κυμανθούν στα 2-3 μποφόρ. Από την Πέμπτη αναμένουμε εκ νέου ενίσχυση των ανέμων.

Πάνω από 30 μηνύματα για εκκένωση περιοχών

Λίγο μετά τις 8 το απόγευμα εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους της περιοχής Δέση, στον Γέρακα, προκειμένου να μετακινηθούν προς το κέντρο του Γέρακα και τη λεωφόρο Μαραθώνος.

ΠΗΓΗ: Skai.gr