Σαν σήμερα: Η ανεπιτυχής αποστολή του «Σπούτνικ 2»

Στις 14 Απριλίου 1958 το διαστημόπλοιο «Σπούτνικ 2» κάηκε στην ατμόσφαιρα μαζί με τον μοναδικό επιβάτη του, τη σκυλίτσα Λάικα.

Σαν σήμερα: Η ανεπιτυχής αποστολή του «Σπούτνικ 2»

Οι διαστάσεις του ήταν 4 μέτρα ύψος μέχρι την κωνική του κορυφή, ενώ η διάμετρος στη βάση του ήταν 2 μέτρα. Περιείχε διάφορα διαμερίσματα για τις ραδιοσυσκευές αποστολής σημάτων, ένα σύστημα τηλεμετρίας, μια μονάδα προγραμματισμού, μια γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ένα σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας για την καμπίνα και επιστημονικά όργανα.

Η διαβίβαση μηχανογραφικών στοιχείων δεδομένων γινόταν με βάση το σύστημα τηλεμετρίας Tral D, το οποίο θα διαβίβαζε τα στοιχεία στη Γη για 15 λεπτά σε κάθε περιφορά. Είχε δύο φωτόμετρα για τη μέτρηση της ηλιακής ακτινοβολίας και της κοσμικής ακτινοβολίας, ενώ δεν είχε τηλεοπτικές κάμερες ή φωτογραφικές μηχανές.

Το «Σπούτνικ 2» εκτοξεύτηκε με τον πύραυλο R-7 χωρίς μετατροπές, παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιήθηκε και για το «Σπούτνικ 1». Αφού έφτασε στην τροχιά του, η κωνική μύτη αποχωρίστηκε επιτυχώς, αλλά το τμήμα Μπλοκ Α δυσλειτούργησε και δεν αποχωρίστηκε, πράγμα που εμπόδιζε το θερμικό σύστημα ελέγχου να λειτουργήσει κανονικά. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν ελαφρές ζημιές στη θερμική μόνωση με αποτέλεσμα η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σκάφους να φτάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Έτσι, η Λάικα πέθανε από υπερθέρμανση λίγες ώρες μετά την εκτόξευση, γιατί τα σκυλιά, μη διαθέτοντας ιδρωτοποιούς αδένες στο δέρμα τους, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, είναι πάρα πολύ ευαίσθητα στην άνοδο της θερμοκρασίας.

Το«Σπούτνικ 2» επανεισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα στις 14 Απριλίου 1958, μετά από 162 ημέρες σε δορυφορική τροχιά της Γης, και κάηκε. Το όχημα δεν ήταν σχεδιασμένο για επανείσοδο και έτσι, από τη στιγμή της εκτόξευσης, η Λάικα ήταν καταδικασμένη να χαθεί μαζί με τον δορυφόρο. Υπήρχε μια συσκευή για να της γίνει ευθανασία δέκα μέρες μετά την εκτόξευση, κάτι που τελικά δεν χρειάστηκε, καθώς ο σκύλος δεν άντεξε στις θερμοκρασίες της καμπίνας.

Το «Σπούτνικ 2» δεν ανίχνευσε τη ζώνη ακτινοβολίας Βαν Άλλεν, επειδή η τροχιά του ήταν πολύ ψηλά στον Βορρά και επειδή δεν είχε τον ανάλογο εξοπλισμό καταγραφής. Οι μετρητές ραδιενέργειας κατέγραψαν μεν κάποια αύξηση στην ακτινοβολία στα 400-700 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, αλλά αυτό δεν ερμηνεύτηκε ως κάτι ασυνήθιστο.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1528: Ο πρώτος Έλληνας που πατάει το πόδι του στην Αμερική είναι κάποιος Θεόδωρος, που αποβιβάζεται στην περιοχή της Φλόριντα. Προς τιμήν του έχει ανεγερθεί άγαλμα στην πόλη Κλίαργουοτερ.

1821: Μάχη στο Λεβίδι. Οι Έλληνες επαναστάτες κατατροπώνουν τους Τούρκους. Η ηρωική αντίσταση του Αναγνώστη Στριφτόμπολα και των παλικαριών του, οι οποίοι είναι οχυρωμένοι μέσα στα σπίτια, δίνει τον χρόνο να φτάσουν ενισχύσεις υπό τους Δημήτριο Πλαπούτα και Σταύρο Δημητρακόπουλο, ώστε να λυθεί η πολιορκία.

1837: Ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα λάβει την ονομασία Οθώνειον Πανεπιστήμιον.

1942: Γεννήθηκε ο Βαλέρι Μπρούμελ, Ρώσος αθλητής του άλματος εις ύψος, που κατέρριψε έξι φορές το παγκόσμιο ρεκόρ και κατέκτησε ένα χρυσό και ένα αργυρό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

1945: Γεννήθηκε ο Ρίτσι Μπλάκμορ, Άγγλος κιθαρίστας των Deep Purple.

1970: Στο νοσοκομείο βρίσκεται ο Αλέξανδρος Παναγούλης, ο οποίος σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών έβαλε φωτιά στο στρώμα του και εισέπνευσε καπνούς.

1981: Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης ανακηρύσσεται επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κολούμπια στο Σικάγο.

1986: Εκατό αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούν από αέρος, για περισσότερο από μία ώρα, περιοχές της Λιβύης. Όπως ανακοινώνουν οι ΗΠΑ, πρόκειται για αντίποινα στην τακτική της κυβέρνησης Καντάφι να χρηματοδοτεί και να υποθάλπει μουσουλμανικές τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν σε διάφορα μέρη του κόσμου.

2012: Ο 26χρονος μέσος της Λιβόρνο, Πιερμάριο Μοροζίν, πεθαίνει κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας του με την Πεσκάρα έπειτα από καρδιακή προσβολή που υπέστη στο 31ο λεπτό του αγώνα.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110