Ρόδος: Λιμενικό και ΕΥΠ εξάρθρωσαν οργάνωση διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα
Το κέρδος της εγκληματικής οργάνωσης από την παράνομη μεταφορά των μεταναστών από την Τουρκία στη Ρόδο ανερχόταν στα 6.000 ευρώ ανά άτομο
Σε 11 συλλήψεις και την εξάρθρωση οργάνωσης που διακινούσε μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα, προέβησαν τα στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας της Λιμενικής Αρχής Ρόδου και του Κλιμακίου των Ειδικών Αποστολών Ρόδου, με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) έπειτα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση στη Ρόδο.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης φρόντιζαν παράλληλα και για τη διαμονή στη Ρόδο των μεταναστών, ενώ διευκόλυναν και την προώθησή τους στην ενδοχώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Συνολικά συνελήφθησαν δέκα αλλοδαποί ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (έξι υπήκοοι Συρίας 16, 20, 25, 27, 44 και 47 ετών, δύο υπήκοοι Τουρκίας 22 και 29 ετών, ένας υπήκοος Παλαιστίνης 35 ετών, ένας υπήκοος Μολδαβίας 32 ετών) και ένας 53χρονος Έλληνας υπήκοος.
Η επιχείρηση
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αξιοποίησης πληροφοριών και συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, στις 24 Ιουλίου εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής ένα ύποπτο θαλαμηγό σκάφος να αποβιβάζει αριθμό μεταναστών στην ακτή Κεραμένη του Μονόλιθου της Ρόδου και στη συνέχεια να κινείται προς τα τουρκικά παράλια. Με τη χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων το σκάφος του Λιμενικού ακινητοποίησε το σκάφος, στο οποίο επέβαιναν ο 22χρονος χειριστής και ο 29χρονος βοηθός του (και οι δυο υπήκοοι Τουρκίας).
Παράλληλα εντοπίστηκαν στην ευρύτερη χερσαία περιοχή του Μονόλιθου συνολικά 11 αλλοδαποί, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου. Στο πλαίσιο της προανάκρισης αναγνωρίστηκαν ο 22χρονος και ο 29χρονος ως κυβερνήτης και βοηθός του σκάφους και συνελήφθησαν ως διακινητές των μεταναστών.
Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης από ξηράς, στο σημείο αποβίβασης των μεταναστών εντοπίστηκαν δύο Ι.Χ.Ε. οχήματα. Με το ένα όχημα, ένας διακινητής μετέφερε και φυγάδευσε τέσσερις μετανάστες από το σημείο αποβίβασης τους στην περιοχή του αεροδρομίου της Ρόδου. Κατόπιν έκρυψε το όχημα μέσα σε περίφρακτο χώρο πολυτελούς κατοικίας στην περιοχή της Κρεμαστής. Ο ίδιος διακινητής μαζί με άλλους τρεις αλλοδαπούς με το άλλο όχημα εντοπίστηκε στην πόλη της Ρόδου, όπου όλοι τους συνελήφθησαν.
Νωρίτερα οι εν λόγω διακινητές είχαν μεταβεί σε διάφορα σημεία στην πόλη της Ρόδου για επιτήρηση των περιπολικών σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και των κινήσεών τους. Μάλιστα, σύμφωνα με το Λιμενικό, όχι μόνο επόπτευαν τα σημεία στα οποία αποβιβάσθηκαν οι μετανάστες από το σκάφος αλλά και τη χερσαία διαδρομή από την οποία στη συνέχεια μεταφέρονταν.
Όπως τονίζει το Λιμενικό, διενεργήθηκαν νόμιμες κατ’ οίκον έρευνες, με την παρουσία δικαστικού λειτουργού σε τρεις οικίες, οι δύο εκ των οποίων ήταν οικίες απόκρυψης (safehouses) και η τρίτη ήταν η προαναφερθείσα πολυτελής κατοικία, όπου διέμεναν και μέλη της οργάνωσης. Κατά τις κατ’ οίκον έρευνες βρέθηκαν συνολικά 31 μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, ενώ συνελήφθησαν επιπλέον πέντε αλλοδαποί. Επίσης πραγματοποιήθηκε νόμιμη κατ’ οίκον έρευνα και στον επαγγελματικό χώρο του Έλληνα συλληφθέντα.
Συνολικά, κατά τις διενεργούμενες έρευνες εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ένα σκάφος, τρία Ι.Χ.Ε. οχήματα, 20 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ένας σκληρός εξωτερικός δίσκος, μία συσκευή αποθήκευσης αρχείων (usb stick), ένας φορητός υπολογιστής (laptop),το χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ, 34 ταυτότητες άλλων χωρών, 11 ελληνικές κάρτες ασύλου αμφιβόλου γνησιότητας, μία άδεια διαμονής Ισπανίας αμφιβόλου γνησιότητας, ένα δίπλωμα οδήγησης Γαλλίας και 16 διαβατήρια διαφόρων χωρών αμφιβόλου γνησιότητας.
Το υπόψη οργανωμένο κύκλωμα δρούσε με διακριτούς ρόλους σύμφωνα με τους οποίους, το ηγετικό στέλεχος φέρεται να είχε τον συντονισμό και τις επικοινωνίες με τους διακινητές από την Τουρκία για το πότε και σε ποιο σημείο της Ρόδου θα αφιχθεί σκάφος με μετανάστες. Τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος αναλάμβαναν την παραλαβή τους από την εκάστοτε παραλία του νησιού, έπειτα τους απέκρυπταν από τις ελληνικές αρχές μεταφέροντάς τους σε safe houses και φρόντιζαν για την προμήθειά τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθούν στην ενδοχώρα. Το κέρδος της εγκληματικής οργάνωσης από την παράνομη μεταφορά των μεταναστών από την Τουρκία στη Ρόδο ανερχόταν στα 6.000 ευρώ κατά κεφαλή.
Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) αναλύει και επεξεργάζεται σε βάθος τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως επίσης και την συνεργασία τους με άλλα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.