Έτσι θα είναι η νέα μαρίνα Αλίμου

Η αναλυτική περιγραφή των επενδύσεων και αναπτύξεων εντός της μαρίνας Αλίμου και το όραμα του αρχιτεκτονικού γραφείου για τη νέα εικόνα της.

Έτσι θα είναι η νέα μαρίνα Αλίμου

Πράσινο φως δόθηκε για να ξεκινήσουν τα έργα που πρόκειται να μεταμορφώσουν την Μαρίνα Αλίμου σε μια σύγχρονη μαρίνα Ερωπαϊκών προδιαγραφών, με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Τουρισμού η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 13 Ιουνίου.

Το έργο έχει αναλάβει η εταιρεία Ακτωρ Παραχωρήσεις, θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σε συνεργασία με τη REDS, επίσης θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η οποία έχει αναλάβει το έργο ανάπτυξης, μελέτης και κατασκευής.

Οι επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν

Οι αναλυτικές περιγραφές των επενδύσεων που θα γίνουν και εμπεριέχονται στην ΚΥΑ και στο ΦΕΚ, επιβεβαιωνουν όσα ξέραμε για την όψη της νέας μαρίνας, αναφέροντας πως η νέα μαρίνα Αλίμου θα διαθέτει ξενοδοχείο, χώρους εστίασης, εμπορικά καταστήματα αλλά και χώρους αναψυχής ενώ υπόσχεται ότι θα αναμορφώσει ολοκληρωτικά την εικόνα της παραλιακής σε αυτό το σημείο.

Σύμφωνα με το σχέδιο ανάπτυξης, η Ελλάκτωρ πρόκειται να πραγματοποιήσει μια επένδυση ολοκληρωτικής τουριστικής ανάπλασης και συνολικής αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ. Βάσει του χρονοδιαγράμματος της Ελλάκτωρ, εντός 20 μηνών η μαρίνα Αλίμου θα μεταμορφωθεί σε σύγχρονο κόμβο αγκυροβόλησης σκάφών, ενώ θα εξασφαλιστεί ανεμπόδιστη πρόσβαση για τους επισκέπτες της.

Το σχέδιο ανάπτυξης της μαρίνας αναφέρει πως στο χώρο δίπλα από την παραλία Έδεμ, που αποτελεί το δυτικό άκρο της μαρίνας, θα κατασκευαστεί ξενοδοχείο σύγχρονων προδιαγραφών. Αντίθετα, στην ανατολική πλευρά της μαρίνας δίπλα από το παράκτιο πάρκο Αλίμου, θα λειτουργήσει ο Ναυτικός Όμιλος. Όσον αφορά το κολυμβητήριο, αυτό θα συνεχίσει τη λειτουργία του ανεμπόδιστα χωρίς να επηρεαστεί η χρήση του και θα αποτελέσει μέρος του συκροτήματος.

Γραφειακοί χώροι, καταστήματα και χώροι αναψυχής θα φιλοξενούνται κατά μήκος της Λεωφόρου Ποσειδώνος και για τη δημιουργία χώρων εστίασης επιλέχθηκε η κεντρική προβλήτα.

Όπως έγινε γνωστό, η μαρίνα Αλίμου θα είναι προσβάσιμη με το αυτοκίνητο καθώς θα υπάρχει επαρκής χώρος στάθμευσης. Όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς υπάρχει στάση του Τραμ ακριβώς έξω από τη Μαρίνα και πολλές λεωφορειακές διασυνδέσεις με το κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά και τα νότια προάστια.

Τέλος, το σχέδιο ανάπτυξης περιλαμβάνει πρόβλεψη για εκτεταμένους χώρους ιδανικούς για περίπατο και ποδήλατο. Ο περιβάλλων χώρος θα δομηθεί κάθετα στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, όπου θα εκτείνονται φυτεμένα δώματα τα οποία θα «ενώνουν» την πόλη με τη Μαρίνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ελλάκτωρ και Reds σκοπεύουν να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην «πράσινη» ανάπτυξη με σύγχρονες μεθόδους δόμησης.

Tsolakis Architects: Η αρχιτεκτονική ομάδα που θα υπογράψει τη Μαρίνα Αλίμου

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Tsolakis Arcihtects, που έχει αναλάβει την αρχιτεκτονική επιμέλεια της ανάπλασης της μαρίνας Αλίμου, φαίνεται να έχει επιλέξει μια ιδιαίτερα εμπνευσμένη προσέγγιση, με στόχο την αρμονία του έργου με το φυσικό περιβάλλον.

Πρόθεση της αρχιτεκτονικής ομάδας είναι να λειτουργήσει η Μαρίνα σαν ένα σημείο διεπαφής ανάμεσα στην πόλη και στη θάλασσα, όπου οι καθημερινές εργασίες της μαρίνας θα λειτουργούν ως πηγή οικονομικής και εμπορικής ανάπτυξης, αλλά και ως θέαμα για τους επισκέπτες του χώρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη για τη μαρίνα Αλίμου βασίζεται στις αρχές για ορθή περιβαλλοντική και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, μέσω της αύξησης της βιοποικιλότητας και της χρήσης κατάλληλων υλικών και σκιάστρων για να αποφευχθεί η δημιουργία νησίδων θερμότητας.

Πηγή: noupou