«Παράθυρο» επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης - Πώς προετοιμάστηκε το έδαφος
Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένα θέμα που αποτελεί πάγιο ελληνικό αίτημα.
H θέση της Ελλάδας επί του ζητήματος είναι σαφής και ξεκάθαρη, σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και έχει εκφραστεί επανειλημμένως.
53 χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την ημέρα που το Συνταγματικό Δικαστήριο της γείτονος έλαβε την απόφαση για την κατάργηση της ανώτατης ιδιωτικής παιδείας στην Τουρκία, ένας νόμος ο οποίος αποτέλεσε το πρόσχημα για την οριστική παύση λειτουργίας της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία περιμένει «σιωπηλή» τη δικαίωση.
Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν
Το εκ νέου άνοιγμά της είχε αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, τον περασμενο Μάιο.
Στο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Karar με πρωτοσέλιδο τίτλο «Έκπληξη στη Θεολογική Σχολή», σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Στις 13 Μαΐου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, είχε επίσης στην ατζέντα του τη Θεολογική Σχολή. Αναφέρεται ότι ο Μητσοτάκης ζήτησε από τον Ερντογάν να λάβει μέτρα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής. Ο Ερντογάν, από την άλλη πλευρά, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα “Καθημερινή” την προηγούμενη ημέρα της επίσκεψης: “Εργαζόμαστε για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αναμένουμε την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση από τη γείτονα μας όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα στον τομέα της εκπαίδευσης».
Η Άγκυρα εξετάζει την επαναλειτουργία της
Στις 29 Μαΐου, ο Τούρκος υπουργός υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία, επισκέφθηκε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και «συναντήθηκε με τους αρμόδιους του Πατριαρχείου και της ρωμαίικης κοινότητας», σημειώνεται στο δημοσίευμα. «Αναφέροντας ότι το κτίριο έχει ιστορική σημασία, ο Τούρκος Υπουργός Παιδείας πρότεινε οι εργασίες αποκατάστασης να πραγματοποιηθούν πιστά στην αρχική αρχιτεκτονική τους.
Τα σχέδια της κυβέρνησης Ερντογάν σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα σχολίασε στο τουρκικό δίκτυο ΝΤV, ο Γιουσούφ Τεκίν.
Ο Υπουργός Παιδείας της Τουρκίας δήλωσε χαρακτηριστικά «προσωπικά, θα ήθελα η Σχολή να είναι ανοιχτή. Όταν πήραμε την απόφασή μας για αυτό το θέμα, ο αξιότιμος Πρόεδρός μας μάς ζήτησε να ερευνήσουμε τις μεθόδους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Είναι ένα ανοιχτό λύκειο εκεί. Κάνουμε τις δικές μας εργασίες για να λειτουργήσει ως ιεροδιδασκαλείο. Εμείς κάνουμε τις εργασίες μας όσον αφορά τη δυνατότητά του να λειτουργήσει ως σχολή, αλλά σε τελική ανάλυση η απόφαση θα ληφθεί από αυτούς που διαχειρίζονται την εξωτερική μας πολιτική και τον κ. πρόεδρο».
Ο Γιουσούφ Τεκίν σε σχέση με το σενάριο επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης συμπλήρωσε ότι «τώρα μιλάμε για ένα ίδρυμα που εκπαίδευε ιερείς για τις μειονότητες ορισμένων θρησκειών που ζούσαν στην οθωμανική γεωγραφία μετά το 1844. Υπάρχει μια απόφαση που έλαβε το συνταγματικό δικαστήριο μετά το πραξικόπημα της 12ης Μαρτίου. Και στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δεν υπάρχει κάποιο κείμενο που να σχετίζεται ευθέως με το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, υπάρχουν μόνο κάποιες ερμηνείες που αναφέρονται στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης που υπήρχαν εκείνη την εποχή, επομένως το μέρος εκείνο έκλεισε βάση μιας ερμηνείας, ή με βάση την πολιτική συγκυρία της εποχής» .
Στόχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου η επαναλειτουργία
Βασικος στόχος τόσο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου όσο και του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελεί η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει «φιμωμένη» από το 1971. Το κλείσιμό της αποτελεί μεγάλο αγκάθι, τη στιγμή που δεν είναι λίγες οι φορές που έχει εκφραστεί από τη διεθνή κοινότητα η αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας της.
Για περισσότερο από έναν αιώνα αποτέλεσε το λαμπρό φυτώριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου από το οποίο αναδείχθηκαν Οικουμενικοί Πατριάρχες, Ιεράρχες, κληρικά και λαϊκά στελέχη.
Ο αγώνας να χτυπήσει ξανά το κουδούνι και οι αίθουσες να αποκτήσουν ξανά ζωή συνεχίζεται.
ΠΗΓΗ: CNN