«Πνίγηκε» στη σκόνη η Ελλάδα
Ένα πέπλο σκόνης έχει κυριεύσει τη Νότιο Ελλάδα μέχρι και την Αττική και η κατάσταση είναι δραματική για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα
Απόκοσμες εικόνες στη χώρα μας λόγω της αφρικανικής σκόνης, την οποία οι ισχυροί νοτιάδες κατεύθυναν προς πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη σκόνη εντοπίζεται στη Μεσσηνία, εκεί όπου η Καλαμάτα θυμίζει... Λιβύη, ενώ το πορτοκαλί χρώμα κυριαρχεί και έχει «καταπιεί» Αττική, Ηλεία, Αχαΐα, Κορινθία.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Ίσως το χειρότερο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα μετά το μεσημέρι στην Ηλεία.
Όλες οι περιοχές του νομού έχουν χαθεί μέσα στο σύννεφο της σκόνης και η κατάσταση είναι πραγματικά δραματική για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες.
Στους πολίτες συστήνεται να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να φορούν οπωσδήποτε μάσκες.
Απόκοσμο είναι το τοπίο σε πολλές περιοχές της Κορινθίας τις τελευταίες ώρες, με την αφρικανική σκόνη να κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα.
Εικόνες αποκάλυψης και στα Χανιά. Η Αφρικανική Σκόνη έχει κατακλύσει την ατμόσφαιρα, αλλάζοντας το χρώμα της πόλης από κόκκινο σε πορτοκαλί και τους πολίτες να αναπτύσουν ο καθένας τη δική του θεωρία και άποψη.
Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας δήμου Χανίων, Μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση των μικροσωματιδίων pm 2,5 που σήμερα είναι πολύ αυξημένα, όπως και pm 10.
"Η σκόνη προέρχεται από Βόρειες ερημοποιημένες ζώνες της Αφρικής, δεν είναι επικίνδυνη κατά βάση, δημιουργεί όμως μεγάλο πρόβλημα οπτικού όπως ορίζεται, χαρακτήρα".
Ο κ. Λέκκας, μιλάει για κορύφωση του φαινομένου απόψε, με τους Νοτιάδες που αναμένονται μέχρι το βράδυ να απελευθερώσουν την ατμόσφαιρα. "...κυρίως στα χαμηλά στρώματα. Στα υψηλά στρώματα η σκόνη θα υπάρχει". Εξήγησε επίσης, πως πρόκειται για σκόνη η οποία κάνει καλό στο έδαφος δεδομένου ότι περιέχει και μεταφέρει ιχνοστοιχεία τα οποία βοηθούν στον εμπλουτισμό της γης που καλλιεργείται.
«Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν διότι παρά το φόβο που υπήρχε παλαιότερα και τις θεωρίες για προβλήματα στην υγεία, όταν η σκόνη αυτή εισπνέεται, δεν έχει επιστημονικά αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Βέβαια σε μεγάλες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στα πολύ χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, άτομα που έχουν προβλήματα αναπνευστικά, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά».