Σουηδία: Πολίτης κέρδισε στα δικαστήρια… μετεωρίτη
Τη δυνατότητα να διατηρήσει στην κατοχή του έναν μετεωρίτη βάρους 14 κιλών εξασφάλισε ένας ιδιοκτήτης γης στη Σουηδία, αφού κέρδισε μια νομική διαμάχη απέναντι σε δύο γεωλόγους
Τη δυνατότητα να διατηρήσει στην κατοχή του μετεωρίτη βάρους 14 κιλών εξασφάλισε ένας ιδιοκτήτης γης στη Σουηδία, αφού κέρδισε μια νομική διαμάχη απέναντι σε δύο γεωλόγους.
Ο μετεωρίτης, που περιέχει σίδηρο, προσγειώθηκε σε έκταση ιδιοκτησίας του, βόρεια της Στοκχόλμης, στις 7 Νοεμβρίου 2020. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους εντοπίστηκε από τους δύο γεωλόγους, οι οποίοι τον παρέδωσαν στο σουηδικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Δύο χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2022, το περιφερειακό δικαστήριο της Ουψάλα αποφάσισε πως οι γεωλόγοι είχαν δικαίωμα να αφαιρέσουν τον βράχο από την ιδιωτική έκταση, καθώς ο μετεωρίτης δεν αποτελούσε μέρος της ιδιοκτησίας του.
Ο πολίτης άσκησε έφεση ενώπιον της απόφασης και η υπόθεση εκδικάστηκε σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο, το οποίο αποφάνθηκε την Πέμπτη ότι τέτοιου είδους αντικείμενα αποτελούν μέρος της γης στην οποία βρίσκονται.
Σύμφωνα με την απόφαση του εφετείου, το έδαφος στο οποίο προσγειώθηκε, περιέχει σίδηρο, όπως και ο ίδιος ο μετεωρίτης. Ως εκ τούτου, «δεν μπορεί εύκολα να διαχωριστεί από αυτό που συνήθως θεωρείται (ακίνητη) ιδιοκτησία», επισημαίνεται στην απόφαση.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο δικαστής Ρόμπερτ Γκριν, ο σιδερένιος μετεωρίτης «αποτελείται από ουσίες που υπάρχουν ήδη στην επιφάνεια της Γης». Τυχόν μετεωρίτες και βράχοι από το διάστημα που προσγειώνονται στη Γη, θα πρέπει να θεωρούνται «μέρος ακίνητης περιουσίας όπως και οι άλλες πέτρες, ακόμη και αν κανείς αισθάνεται ότι πρόκειται για κάτι ξένο προς τη Γη».
Ενας σουηδικός νόμος γνωστός ως «allemansraetten» δίνει τη δυνατότητα ελεύθερης κίνησης στη χώρα, αλλά «δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να πάρει έναν μετεωρίτη από τη γη κάποιου άλλου», δήλωσε το δικαστήριο.
Από την πλευρά τους, οι δύο γεωλόγοι υποστήριξαν ότι υπήρχε συμφωνία που τους επέτρεπε να πάρουν τον μετεωρίτη. Ωστόσο, το δικαστήριο δήλωσε ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις για μια τέτοια συμφωνία. Δεν είναι γνωστό αν οι γεωλόγοι ασκήσουν έφεση στο ανώτατο δικαστήριο της Σουηδίας.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr