«Σημεία ζωής» έδωσε ο κατασκοπευτικός δορυφόρος της Βόρειας Κορέας
Η Βόρεια Κορέα έχει υποσχεθεί να εκτοξεύσει τρεις ακόμη κατασκοπευτικούς δορυφόρους το 2024.
Οι αλλαγές που ανιχνεύθηκαν στην τροχιά του Malligyong-1 υποδηλώνουν ότι ο πρώτος κατασκοπευτικός δορυφόρος της Βόρειας Κορέας είναι «ζωντανός» - αν και οι δυνατότητές του παραμένουν άγνωστες.
Όπως αναφέρει ο Guardian, μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε με επιτυχία τον Malligyong-1 τον περασμένο Νοέμβριο. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Πιονγιάνγκ ισχυρίστηκαν ότι φωτογράφησε ευαίσθητες στρατιωτικές και πολιτικές τοποθεσίες στη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και αλλού, αλλά δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα εικόνες. Ανεξάρτητοι ραδιοεντοπιστές δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν σήματα από τον δορυφόρο.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
«Αλλά τώρα μπορούμε σίγουρα να πούμε ότι ο δορυφόρος είναι ζωντανός», έγραψε ο Marco Langbroek, ειδικός σε θέματα δορυφόρων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ στην Ολλανδία, στο ιστολόγιό του την Τρίτη (27/2).
Τι σημαίνει ο ελιγμός του δορυφόρου
Από τις 19 έως τις 24 Φεβρουαρίου, ο δορυφόρος πραγματοποίησε ελιγμούς για να αυξήσει το περίγειό του (το χαμηλότερο σημείο της τροχιάς του) στα 497 χιλιόμετρα από τα 488, έγραψε ο Langbroek, επικαλούμενος στοιχεία από το Κέντρο Συνδυασμένων Διαστημικών Επιχειρήσεων (CSpOC).
«Ο ελιγμός αποδεικνύει ότι ο Malligyong-1 δεν είναι "νεκρός" και ότι η Βόρεια Κορέα έχει τον έλεγχο του δορυφόρου – κάτι που είχε αμφισβητηθεί», είπε.
Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι και αυτό είχε εκτιμήσει ότι ο δορυφόρος βρισκόταν σε τροχιά, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω τις επιμέρους αναλύσεις. Τη Δευτέρα (26/2), ο υπουργός Άμυνας Shin Won-sik δήλωσε ότι ο δορυφόρος δεν έδειχνε σημάδια εκτέλεσης άλλων καθηκόντων ή συμμετοχής σε αναγνώριση.
«Αν και πράγματι προς το παρόν δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν ο δορυφόρος λαμβάνει επιτυχώς εικόνες, τουλάχιστον εκτελεί τροχιακούς ελιγμούς, οπότε υπό αυτή την έννοια είναι λειτουργικός», έγραψε ο Langbroek για τα σχόλια του Νοτιοκορεάτη υπουργού.
Ο ελιγμός ανύψωσης της τροχιάς ήταν μια έκπληξη, καθώς η παρουσία ενός συστήματος προώθησης επί του σκάφους ήταν απροσδόκητη και οι προηγούμενοι βορειοκορεατικοί δορυφόροι δεν έκαναν ποτέ ελιγμούς, είπε.
«Το να έχεις την ικανότητα να ανεβάζεις την τροχιά του δορυφόρου είναι μεγάλη υπόθεση», σχολίασε.
Ο αστρονόμος του Χάρβαρντ και τροχιογράφος Jonathan McDowell δήλωσε ότι ο δορυφόρος φαινόταν να διορθώνει τη θέση του στο διάστημα καθώς μετακινήθηκε στο σημείο όπου βρισκόταν λίγο μετά την εκτόξευση, αντί να κάνει μια εχθρική κίνηση προς τον δορυφόρο μιας άλλης χώρας – μια δυνατότητα για την οποία είπε ότι ο δορυφόρος ήταν «πολύ μικρός».
Θα ακολουθήσουν άλλοι τρεις δορυφόροι
Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, οι κορυφαίες διαστημικές δυνάμεις του κόσμου, έχουν εκτοξεύσει τα τελευταία χρόνια δορυφόρους όλο και πιο ικανούς να κάνουν ελιγμούς και να επιθεωρούν άλλα αντικείμενα σε τροχιά.
Οι ελιγμοί των δορυφόρων γίνονται κυρίως για να βελτιώσουν τη θέση τους. Άλλοι λόγοι μπορεί να περιλαμβάνουν την αποφυγή άλλων δορυφόρων ή ενός διαστημικού σκουπιδιού ή – ανάλογα με τις δυνατότητες των δορυφόρων – την περιπλάνηση πάνω από μια περιοχή ενδιαφέροντος στη Γη.
Η Βόρεια Κορέα έχει υποσχεθεί να εκτοξεύσει τρεις ακόμη κατασκοπευτικούς δορυφόρους το 2024.