Financial Times: Γιατί ο Σούνακ έστειλε λάθος μήνυμα σε όλο τον κόσμο
Πυρά από τους Financial Times για τη στάση του Ρίσι Σούνακ και την ακύρωση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σφοδρή διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ της Αθήνας και του Λονδίνου προκάλεσε η ακύρωση της συνάντησης του Ρίσι Σούνακ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Για διπλωματική απρέπεια κάνει λόγο η Αθήνα, ενώ το Λονδίνο υποστηρίζει ότι υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, να μην τεθεί το θέμα των Γλυπτών, στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. «Κάτι τέτοιο ούτε ισχύει, ούτε θα μπορούσε να ισχύει», διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές.
«Αξιολύπητη» χαρακτηρίζει, εν τω μεταξύ, τη στάση του Ρίσι Σούνακ ο ηγέτης των Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, ενώ σε ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου τονίζεται ότι θα συνεχιστούν κανονικά οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
Στη Βρετανία κάνουν λόγο για αποτυχημένη διπλωματία του Ρίσι Σούνακ αφού προσπάθησε να δείξει με αυτή την κίνηση μία σκληρή στάση, προκειμένου να υπογραμμίσει την αντίθεσή του με το να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός προχώρησε σε αυτή την πρωτοφανή κίνηση για εσωτερική κατανάλωση, καθώς τα ποσοστά του κόμματός του βρίσκονται σταθερά 20 μονάδες πίσω από αυτά του Εργατικού Κόμματος.
Financial Times: Aσκοπο διπλωματικό ατόπημα του Σούνακ
Στη διπλωματική διένεξη αναφέρεται το άρθρο των Financial Times κάνοντας λόγο για «άσκοπο διπλωματικό ατόπημα της» της βρετανικής κυβέρνησης, το οποίο μεταξύ άλλων «ρίχνει τη Βρετανία στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων της και του κόσμου».
Η Ντάουνινγκ Στριτ ισχυρίζεται ότι ο Ελληνας ηγέτης αθέτησε τη συμφωνία μιλώντας δημοσίως για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ελληνες αξιωματούχοι αρνούνται ότι υπήρξε τέτοια συμφωνία. «Είτε έτσι είτε αλλιώς, μια αντίδραση για έναν ενήλικο θα ήταν ο Σούνακ να εκφράσει την ενόχλησή του ευγενικά, όταν θα συναντούσε τον Μητσοτάκη, επαναδιατυπώνοντας τη θέση της κυβέρνησής του και να προχωρήσει» σημειώνουν οι Financial Times.
Στο επιχείρημα του Λονδίνου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Κιρ Στάρμερ, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι ήθελε να γνωρίσει τον άνθρωπο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να είναι ο επόμενος ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου».
Όπως προστίθεται «η συμπεριφορά αυτή (σ.σ. του Σούνακ) προς τον Μητσοτάκη δεν είχε νόημα. Είναι ένας κεντροδεξιός ηγέτης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας και μέλος του ΝΑΤΟ. Οι δύο πρωθυπουργοί θα μπορούσαν να έχουν κάνει πολύτιμες συζητήσεις για θέματα όπως η Ουκρανία, το Μεσανατολικό και η κλιματική αλλαγή. Η Αθήνα έχει να μοιραστεί ευρεία τεχνογνωσία, ιδίως όσον αφορά τον χειρισμό των αιτούντων άσυλο, και θα μπορούσε να είναι ένας χρήσιμος σύμμαχος σε ένα ζήτημα τεράστιας πολιτικής σημασίας για τους Συντηρητικούς. Αντ′ αυτού δεν συζητήθηκε τίποτα».
Οι Financial Times επισημαίνουν μάλιστα πως το διπλωματικό «faux pas» ήρθε μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο Σούνακ επανέφερε τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, σε μια κίνηση που αποσκοπούσε να δώσει στο υπουργικό συμβούλιο μεγαλύτερο βάρος. Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ υποτίθεται ότι θα απελευθέρωσε την «Παγκόσμια Βρετανία» για να περιπλανηθεί στην παγκόσμια σκηνή. Στην πραγματικότητα, το να είσαι εκτός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ σημαίνει ότι πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για την οικοδόμηση σχέσεων.
«Το σνομπάρισμα του Σούνακ θα στείλει μήνυμα σε άλλα έθνη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη επιστρέψει στη σοβαρότητα στη διαχείριση εξωτερικών υποθέσεων. Η βρετανική διπλωματία θα έπρεπε να στοχεύει στο να κερδίζει φίλους και όχι να τους χάνει» καταλήγει το δημοσίευμα.
Βρετανικό Μουσείο: «Συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Αθήνα»
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο εκπρόσωπος της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου υποστήριξε πως οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά είναι και εποικοδομητικές.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, λέει πως «η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια "σύμπραξη για τον Παρθενώνα" συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές».
Πηγή: News247