Ελπίδες για άνοιγμα του περάσματος της Ράφα - Κορυφώνεται η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Αναπτερώνονται οι ελπίδες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την αποκομμένη Λωρίδα της Γάζας, μετά τις πληροφορίες της Αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ πως το πρωί του Σαββάτου (21/10) θα ανοίξει «το πέρασμα της Ράφα».

Ελπίδες για άνοιγμα του περάσματος της Ράφα - Κορυφώνεται η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Σημειώνεται ότι, περίπου 175 φορτηγά με φάρμακα, τρόφιμα και νερό βρίσκονται στην αιγυπτιακή πλευρά της διάβασης, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Το πέρασμα της Ράφα ανάμεσα στη νότια Γάζα και την Αίγυπτο αποτελεί το μόνο πέρασμα από το οποίο οι Ισραηλινοί συμφώνησαν να επιτρέψουν να περάσει βοήθεια στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Τα υπόλοιπα περάσματα, στο Ερέζ και στο Κερέμ Σαλόμ στα σύνορα Γάζας και Ισραήλ, έχουν αποκλειστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Πού βρίσκεται το πέρασμα της Ράφα και ποιος το ελέγχει;

Το πέρασμα είναι στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μιας στενής λωρίδας γης που κατοικούν 2,3 εκατ. άνθρωποι και βρίσκεται μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Μεσογείου. Ελέγχεται από την Αίγυπτο.

Graphic with a map of Egypt and Gaza, with Rafah border crossing marked and the 45km route from the Al-Arish airport in Egypt. There are also two satellite images, one with a picture of the border and a more zoomed in image of the crossing itself.

Γιατί το πέρασμα της Ράφα είναι τόσο σημαντικό στη σύγκρουση αυτή;

Ως απάντηση στη διείσδυση των μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στη Γάζα, διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση και σταματώντας όλες τις προμήθειες τροφίμων και καυσίμων.

Ο αποκλεισμός σημαίνει ότι η μοναδική πιθανή δίοδος για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα είναι μέσω της Ράφα από την αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά. Είναι επίσης το μοναδικό σημείο εξόδου για τους κατοίκους της Γάζας που θέλουν να φύγουν.

Οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, έχουν προσεγγίσει το σημείο με την ελπίδα να τους επιτραπεί να διέλθουν στο πλαίσιο κάποιας συμφωνίας, αν και το Κάιρο έχει δηλώσει ότι πρώτα πρέπει να παραδοθεί η βοήθεια.

Το Ισραήλ έχει ζητήσει από τους κατοίκους της Γάζα να κινηθούν προς τα νότια, πιο κοντά στη Ράφα, για να προστατευτούν από τους βομβαρδισμούς, αν και οι κάτοικοι λένε ότι δεν μπορούν να βρουν προστασία πουθενά στο πυκνοκατοικημένο θύλακα.

Πηγή: cnn.gr