Η Γάζα με χάρτες και ψυχρούς αριθμούς

H πυκνότητα πληθυσμού, η μετακίνηση των κατοίκων από βορρά προς νότο, ο ρυθμός εκκένωσης της βορείου Γάζας και η κατάσταση που επικρατεί λόγω έλλειψης νερού και ηλεκτρισμού 

Η Γάζα με χάρτες και ψυχρούς αριθμούς

Το BBC προχώρησε σε μια λεπτομερή αποτύπωση με χάρτες και διαγράμματα της κατάστασης που επικρατεί στην Λωρίδα της Γάζας. Η αποτύπωση αφορά την πυκνότητα του πληθυσμού, τη μετακίνηση των κατοίκων από βορρά προς νότο λόγω της πολεμικής σύγκρουσης, τις δομές υγείας (νοσοκομεία και άλλες υγειονομικές δομές), τις περιοχές που εκκενώθηκαν, τον ρυθμό εκκένωσης της βορείου Γάζας και τέλος την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί λόγω έλλειψης πόσιμου ύδατος. Επειδή οι αριθμοί δεν λένε ψέματα και επειδή οι χάρτες αποτυπώνουν τη σκληρή αλήθεια, το αποκαλυπτικό αυτό δημοσίευμα του BBC έρχεται να επιβεβαιώσει τη γενική αντίληψη πως η ανθρωπιστική κατάσταση στον πολιορκημένο από όλες τις πλευρές θύλακα είναι τραγική.

Στον χάρτη νούμερο 1 παρατηρούμε την πολεοδομική δομή της Λωρίδας της Γάζας. Το πλέον πυκνοκατοικημένο τμήμα με πορτοκαλί χρώμα είναι στον βορρά με την επωνυμία Gaza City και στη συνέχεια έχουμε μια σχετική πυκνότητα στο κέντρο της Λωρίδας, μια πιο έντονη πυκνότητα πληθυσμού στο πολεοδομικό συγκρότημα Khan Younis και τέλος στην περιοχή της Rafah στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Με γκρι χρώμα καταγράφονται τα στρατόπεδα των προσφύγων. Τα μπλε τρίγωνα αντιστοιχούν στις τρεις μοναδικές συνοριακές διαβάσεις, δύο στο νότο και μια στο βορρά. Με καφέ χρώμα η ζώνη υψηλού κινδύνου κατά μήκος την συνοριακής γραμμής της Γάζας με το Ισραήλ. Και τέλος με κόκκινο χρώμα η ζώνη πλήρους απαγόρευσης διάβασης. Ο χάρτης όπως και όλα τα υπόλοιπα διαγράμματα που θα παρουσιαστούν έχουν δημοσιευτεί από τον ΟΗΕ το 2023.

Στον χάρτη νούμερο 2 βλέπουμε με έντονο ροζ χρώμα την περιοχή εκκένωσης στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Με πορτοκαλί χρώμα εμφανίζεται ο διάδρομος ασφαλούς εκκένωσης ο οποίος καταλήγει στην νότιο Γάζα αφού περάσει το ορόσημο, την έντονη κόκκινη γραμμή του Wadi Gaza (ποταμός Γάζα).

Στο διάγραμμα νούμερο 3 αποτυπώνεται η πυκνότητα του πληθυσμού Παλαιστινίων ανά περιοχή. Είναι φανερό πως στην πόλη της Γάζας (Gaza City) έχουμε το πλέον πυκνοκατοικημένο τμήμα, ακολουθούν οι συνοικίες της βόρειας Γάζας και του Khan Younis στον νότο.

Δείτε στο διάγραμμα 4 το ρυθμό εκκένωσης του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας από τις 8/10 έως και τις 16/10. Ο συνολικός πληθυσμός της Γάζας ανέρχεται επίσημα σε 2,2 εκατ. κατοίκους.

Στο διάγραμμα νούμερο 5 έχουμε δύο συγκριτικές απεικονίσεις του πώς ήταν ηλεκτροφωτισμένη η Γάζα στις 14 Σεπτεμβρίου του 2023 και πώς ήταν μετά από ένα μήνα στις 12 Οκτωβρίου του 2023. Στη δεύτερη απεικόνιση ηλεκτροφωτισμού η διαφορά μεταξύ της Γάζας και των εδαφών του Ισραήλ είναι εμφανέστατη.

Στον χάρτη νούμερο 6 αποτυπώνεται η υγειονομική κατάσταση της Λωρίδας της Γάζας όπου οι κόκκινοι ρόμβοι αντιστοιχούν σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες υγειονομικές δομές. Είναι προφανές ότι η μεγαλύτερη πυκνότητα υγειονομικών δομών βρίσκεται στον βορρά ο οποίος και εκκενώθηκε.

Το σημαντικότερο ίσως διάγραμμα – απεικόνιση της πραγματικότητας που επικρατεί στη Γάζα είναι το διάγραμμα νούμερο 7. Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και τα όρια τα οποία έχει θέσει ΠΟΥ και ΟΗΕ ένας άνθρωπος χρειάζεται 100 λίτρα νερό την ημέρα για όλες τις ανάγκες του. Στη Γάζα μέχρι να ξεσπάσει ο πόλεμος ήταν διαθέσιμα 84 λίτρα νερό ανά άτομο την ημέρα.

Από την στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος και σφραγίστηκαν τα σύνορα του θύλακα η ποσότητα που διατίθεται για κάθε κάτοικο της Γάζας είναι μόνο τρία λίτρα την ημέρα. Όπως γνωρίζουμε ακόμη και αυτή η ελάχιστη ποσότητα ενδεχομένως να μην είναι καταναλώσιμη λόγω μικροβίων, βακτηριδίων και άλλων παραγόντων που μπορεί να έχουν μολύνει τα τελευταία στοκ νερού στην Γάζα. Με λίγα λόγια η κατάσταση είναι απολύτως οριακή.

Πηγή: zougla.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110