Πόλεμος στην Ουκρανία: Πλήγμα στην καρδιά του ρωσικού στόλου στην Κριμαία
Βομβάρδισαν το αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας
Σε μια νέα, θεαματική επίθεση στη χερσόνησο της Κριμαίας, ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε χθες το αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στη Σεβαστούπολη. Το κεντρικό κτίριο των εγκαταστάσεων ήταν χθες το πρωί τυλιγμένο στους καπνούς από τη φωτιά που προκάλεσε η έκρηξη ουκρανικού πυραύλου, ενώ ένας άνδρας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αγνοούνταν – αρχικές αναφορές του ρωσικού υπουργείου Aμυνας, που διορθώθηκαν στη συνέχεια, τον εμφάνιζαν νεκρό.
Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε άλλες περιπτώσεις, το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέλαβε την ευθύνη της χθεσινής επιχείρησης, κάνοντας λόγο για «επιτυχή επίθεση». Το αρχηγείο του ρωσικού στόλου είχε πληγεί και τον Ιούλιο του 2022, όταν είχαν τραυματιστεί έξι άτομα. Σύμφωνα με τον Ρώσο κυβερνήτη της Σεβαστούπολης, Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ, ουδείς άμαχος τραυματίστηκε από το χθεσινό πλήγμα.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας για το συμβάν αναφέρεται ότι πέντε ουκρανικοί πύραυλοι κατερρίφθησαν από την ουκρανική αεράμυνα, αλλά ένας πέτυχε τον στόχο του. Εξάλλου, ο Ολέγκ Κριουτσκόφ, σύμβουλος του Ρώσου κυβερνήτη της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, αποκάλυψε ότι οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου στη χερσόνησο υπέστησαν «πρωτοφανή κυβερνοεπίθεση», με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή των λειτουργιών.
Η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014 και η απελευθέρωση της χερσονήσου αποτελεί τον τελικό στόχο της ουκρανικής αντεπίθεσης που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, στο νότιο και στο ανατολικό μέτωπο του πολέμου.
Το ουκρανικό πλήγμα στη Σεβαστούπολη ήρθε την επομένη ενός μπαράζ ρωσικών επιθέσεων, με πυραύλους και βλήματα πυροβολικού, σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας, που σκότωσαν τουλάχιστον πέντε ανθρώπους, την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν και ηγέτες του Κογκρέσου, στην Ουάσιγκτον.
Η επίσκεψη Ζελένσκι πραγματοποιήθηκε ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις στο Καπιτώλιο γύρω από την πρόταση Μπάιντεν για νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 24 δισ. δολαρίων. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν την αλλαγή της ατμόσφαιρας σε σύγκριση με την προηγούμενη επίσκεψη του Ζελένσκι στην αμερικανική πρωτεύουσα, ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς μερίδα των Ρεπουμπλικανών βουλευτών δυσανασχετεί για τη συνέχιση της βοήθειας στην Ουκρανία.
Το νέο αμερικανικό πακέτο βοήθειας που υποσχέθηκε ο Μπάιντεν στον Ζελένσκι περιλαμβάνει αντιαεροπορικά και άλλα συστήματα για στήριξη του Κιέβου.
Οπως ανακοίνωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, το πακέτο του Μπάιντεν περιλαμβάνει αντιαεροπορικά και άλλα συστήματα για να στηριχθεί το Κίεβο στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Προτού αναχωρήσει από τις ΗΠΑ, ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ συμφώνησαν στη συμπαραγωγή συστημάτων αεράμυνας επί ουκρανικού εδάφους, κάτι που θα ενισχύσει τόσο τις ένοπλες δυνάμεις όσο και την οικονομία και την απασχόληση στη χώρα του.
Επίσκεψη στον Καναδά
Ο Ζελένσκι χθες επρόκειτο να ολοκληρώσει το ταξίδι του στη Βόρεια Αμερική με την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στον Καναδά, όπου η ατμόσφαιρα προβλεπόταν θερμότερη από εκείνη της Ουάσιγκτον. «Ο Καναδάς θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία όσο χρειαστεί», δήλωσε την παραμονή της επίσκεψης ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό.
Ανάλυση του BBC αναφέρει ότι «η σκιά της κόπωσης με το Ουκρανικό πλανιέται πάνω από τις προεκλογικές εκστρατείες σειράς χωρών, από τη Σλοβακία μέχρι τις ΗΠΑ, κάτι που ανησυχεί σοβαρά το Κίεβο, το οποίο χρειάζεται τη συνεχή και σταθερή στήριξη της Δύσης καθώς πολεμάει τα ρωσικά στρατεύματα». Οι αρθρογράφοι θεωρούν ενδεικτική την απόφαση των κυβερνήσεων τριών ευρωπαϊκών χωρών (Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία) να επιβάλουν εμπάργκο εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών, υπό την πίεση των αγροτών-ψηφοφόρων τους. Η Βαρσοβία, μάλιστα, τράβηξε την αντίδρασή της στα άκρα, ανακοινώνοντας ότι «παγώνει» τις προμήθειες στρατιωτικού υλικού στο Κίεβο.
Χθες, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα προσπάθησε να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης που είχαν τροφοδοτήσει προηγούμενες δηλώσεις του, στις οποίες παρομοίαζε την Ουκρανία με άνθρωπο που πνίγεται και απειλεί να παρασύρει και τους διπλανούς του στον βυθό. «Δεν νομίζω ότι (η διαμάχη για τα ουκρανικά σιτηρά) μπορεί να έχει σοβαρή επίδραση στις σχέσεις Πολωνίας – Ουκρανίας», δήλωσε ο Ντούντα. Αυτό δεν εμπόδισε τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να παρατηρήσει, με έκδηλη ικανοποίηση, ότι «υπάρχουν τριβές μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου» και να διατυπώσει την πρόβλεψη πως «αναπόφευκτα» οι σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα περάσουν εντάσεις το επόμενο διάστημα.
Στο μεταξύ, ρεπορτάζ του Bloomberg ανέφερε ότι η Ρωσία σχεδιάζει τεράστια αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες της, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν το 2024 στο 6% του ΑΕΠ έναντι 3,9% το 2023 και 2,7% το 2022. Στις αρχές Αυγούστου, το πρακτορείο Reuters είχε αναφέρει ότι η Ρωσία επρόκειτο να διπλασιάσει τις στρατιωτικές της δαπάνες, οι οποίες ήδη καλύπτουν το ένα τρίτο των συνολικών κρατικών δαπανών, καθώς βλέπει τον πόλεμο στην Ουκρανία να παρατείνεται σε βάθος χρόνου.
Πηγή: kathimerini.gr