Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκεπτικισμός για τις τακτικές του Κιέβου
Οι αμερικανικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι δύσκολα θα φτάσουν οι ουκρανικές δυνάμεις στην Αζοφική Θάλασσα
Ενώ η Ουκρανία συνέχισε τις επιθέσεις με drones εναντίον της Μόσχας, προκαλώντας προσωρινή διακοπή πτήσεων και στα τέσσερα αεροδρόμια της ρωσικής πρωτεύουσας, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφραζαν σκεπτικισμό για τις τακτικές που ακολουθεί το Κίεβο στο πλαίσιο της, σε μεγάλο βαθμό ατελέσφορης μέχρι στιγμής, αντεπίθεσης που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένων των εντατικών βομβαρδισμών με μακρινές βολές πυροβολικού και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ρεπορτάζ του CNN αναφέρει ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν και του αμερικανικού στρατού βλέπουν τους εντατικούς βομβαρδισμούς στη χερσόνησο της Κριμαίας ως σπατάλη πολύτιμων δυνάμεων έναντι ήσσονος σημασίας αποτελεσμάτων. «Μπορεί να αποσταθεροποιούν κατά τι τους Ρώσους, αλλά δεν πετυχαίνουν κάτι το ουσιαστικό. Πιθανότατα θα ήταν καλύτερα εάν συγκέντρωναν όλες τις δυνάμεις τους στην αντεπίθεση», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας, διατηρώντας την ανωνυμία του. Αλλος στρατιωτικός αξιωματούχος εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τις δυνατότητες των Ουκρανών να σπάσουν τις ρωσικές αμυντικές γραμμές και να φτάσουν στην Αζοφική Θάλασσα στο εγγύς μέλλον. «Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ώστε να πιστεύω ότι θα φτάσουν στην Αζοφική μέχρι τα Χριστούγεννα», σημείωσε σχετικά. Το ίδιο ρεπορτάζ ασκεί κριτική στην επιλογή των Ουκρανών να απλώσουν τις δυνάμεις τους σε πολλά μέτωπα αντί να τις συγκεντρώσουν σε ένα σημείο, ώστε να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες διάρρηξης των ρωσικών αμυντικών γραμμών.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Σφαιρική εκτίμηση
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται ρεπορτάζ της Washington Post, που επικαλείται έγγραφο των αμερικανικών υπηρεσιών όπου γίνεται μια σφαιρική εκτίμηση της πορείας του πολέμου. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εκτιμούν πως οι Ουκρανοί δεν θα καταφέρουν να απελευθερώσουν τη Μελιτόπολη, στρατηγικό στόχο της αντεπίθεσής τους, που θα τους έφερνε πολύ κοντά στην Αζοφική Θάλασσα και στην Κριμαία, ενώ θα εξασφάλιζε ταυτόχρονα τη διάσπαση των ρωσικών δυνάμεων στο νότιο μέτωπο του πολέμου. Ακόμη και η κατάληψη πλησιέστερων στη σημερινή γραμμή του μετώπου πόλεων όπως το Τοκμάκ θεωρείται πολύ δύσκολη υπόθεση από τους Αμερικανούς.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενέκρινε την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία στην Ουκρανία.
Με την ουκρανική αντεπίθεση να έχει σε μεγάλο βαθμό βαλτώσει (από τις αρχές Ιουνίου, οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν ανακαταλάβει μόνο 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε σύνολο 100.000 που κατέχει ο ρωσικός στρατός), έχει αρχίσει, πίσω από κλειστές πόρτες προς το παρόν, το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών στους κόλπους των αμερικανικών ελίτ. Οπως αναφέρει η Washington Post, ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί αντιδρούν αρνητικά στην έκκληση Μπάιντεν για παροχή πρόσθετης βοήθειας, ύψους 20,6 δισ. δολαρίων, στην Ουκρανία. Αλλοι Ρεπουμπλικανοί, αλλά και ορισμένα «γεράκια» των Δημοκρατικών, κατηγορούν τον πρόεδρο ότι δεν έστειλε νωρίτερα ισχυρότερα οπλικά συστήματα στο Κίεβο.
Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του έδωσε το πράσινο φως στην Ολλανδία και στη Δανία ώστε να παραδώσουν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 στους Ουκρανούς. Τα εν λόγω αεροσκάφη (ο αριθμός των οποίων δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί) δεν θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν από το Κίεβο εντός του έτους ή στη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2024, αφού πρέπει να προηγηθεί εντατική εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων. Το έργο αυτό έχει αναλάβει ομάδα 11 χωρών του ΝΑΤΟ, που θα αρχίσουν να εκπαιδεύουν τους Ουκρανούς εντός του τρέχοντος μηνός στη Δανία, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Αμυνας της χώρας.
Στη Μόσχα, το υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι γύρω στις 4 τα χαράματα εκδηλώθηκε «νέα τρομοκρατική επίθεση» από τους Ουκρανούς με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο αναχαιτίστηκε από τη ρωσική αεράμυνα. Τα συντρίμμια του drone έπεσαν στην οροφή κτιρίου του εκθεσιακού κέντρου Expo Center της ρωσικής πρωτεύουσας, προκαλώντας ζημιές, αλλά όχι ανθρώπινα θύματα.
Εξάλλου, οι ρωσικές αρχές στο δυτικό τμήμα της επαρχίας της Χερσώνας παραδέχθηκαν ότι Ουκρανοί καταδρομείς είχαν καταφέρει να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο και να καταλάβουν προσωρινά θέσεις στη δυτική όχθη του, ανέφερε όμως ότι στη συνέχεια απωθήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις. Τον Νοέμβριο, οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν την πόλη της Χερσώνας, στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, αλλά από τότε δεν έχουν καταφέρει να συνεχίσουν στην αντεπίθεσή τους στη δυτική όχθη.
Πηγή: kathimerini.gr