Ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης: «Πίεζαν για ανεμογεννήτριες στον Παντοκράτορα»
Aποκαλυπτικός στο «ΦΩΣ» ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης για τις φωτιές και όχι μόνο.
Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ
Αυτά που είπε στην εφημερίδα μας δεν τα είχε πει αλλού ο δήμαρχος της βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης. Τον «ξεκλείδωσα» γιατί τα έζησα και γιατί τα έψαξα. Τα όσα λέει για τις ανεμογεννήτριες -και όχι μόνο- έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Μέχρι και τον Κικίλια ρώτησαν δημοσιογράφοι για τη συνέντευξη του δημάρχου στο «ΦΩΣ». Ένα μικρό μόνο μέρος των λεγομένων του έβαλα στο facebook χθες και έκανε κοντά στις 1.000 κοινοποιήσεις! Όποιος ξέρει από σόσιαλ, μπορεί να καταλάβει τον αντίκτυπο.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΦΩΣ» στις 28/7/2023
Δήμαρχε, κόντεψε να καεί όλη η βόρεια Κέρκυρα, ενώ φυσούσε τις επίμαχες μέρες μόνο 2 μποφόρ. Πώς είναι τώρα η κατάσταση;
Με τη μεγάλη προσπάθεια των επίγειων δυνάμεων αλλά και των εναέριων, με την τεράστια προσπάθεια των εθελοντών, βγήκαμε από την πολύ δύσκολη κατάσταση. Φοβόμαστε διότι δυνάμωσαν οι άνεμοι, είμαστε σε επιφυλακή.
Πόσα χιλιόμετρα ήταν το μέτωπο;
Παραπάνω από 15 χιλιόμετρα. Ξεκίνησε με επτά ταυτόχρονες εστίες. Ήταν εμπρησμοί.
Κι εγώ μιλώντας με τον στρατηγό της Πυροσβεστικής που ήρθε από τα Γιάννινα να αντικαταστήσει τον Κολοβό, ο οποίος νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, άκουσα από το στόμα του ότι ήταν εμπρησμοί.
Είμαι απολύτως σίγουρος, κ. Σινάνογλου, ότι προσπάθησαν να μας κάψουν. Έχω στοιχεία.
Το θέμα όμως είναι το κίνητρο. Ποιο ήταν το κίνητρο;
Παλιά λέγανε για τους βοσκούς, ότι βάζουν φωτιές για να βγει καινούργιο χόρτο για τα πρόβατά τους τον χειμώνα. Υπάρχει όμως το θέμα των οικοπεδοφάγων που με τον νέο νόμο αφήνονται παράθυρα να χτίζονται ακόμα και καμένες περιοχές. Υπάρχουν και ψυχοπαθείς. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που δεν θα ήθελα να το πω και δεν το έχω πει... Ακόμα και στο τέλος ξαφνικά μπήκε μια φωτιά από το πουθενά, σε απόσταση μεγάλη από τις εστίες, για να διασπάσουν τις δυνάμεις μας και να τις αποδυναμώσουν.
Στα κίνητρα θέλω να μείνουμε. Πού πάει το μυαλό σας;
Οικοπεδοφάγοι; Διεστραμμένοι άνθρωποι; Διεστραμμένο σχέδιο να γεμίσουν το μέρος ανεμογεννήτριες; Με τον καινούργιο νόμο μπορεί να γίνει οικοπεδοποίηση ακόμα και σε καμένη γη, ανοίγει παράθυρα ο τελευταίος νόμος που δεν τον ψηφίσαμε εμείς στα δημοτικά μας συμβούλια. Το βιώσαμε και στον Ερημίτη, μία περιοχή προστατευμένη, απαράμιλλου κάλλους, που θέλουν να τσιμεντοποιηθεί. Βλέπουμε μεγάλες βίλες πανάκριβες να χτίζονται μέσα στο δάσος. Η Ρόδος και η Κέρκυρα είναι ναυαρχίδες του τουρισμού με πολύ πράσινο, ίσως μπήκαν και στο στόχαστρο ανταγωνιστών επειδή πάει καλά η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στον τουρισμό. Πέρσι έγινε μία έκρηξη στον τουρισμό της Κέρκυρας.
Δήμαρχε, πιστεύω ότι θέλησαν να κάψουν τη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς να θέλουν να κάνουν κακό σε όλη την Κέρκυρα. Όπως αποδείχτηκε από την τεράστια ζημιά, αν ήθελα να κάψουν όλη τη βόρεια Κέρκυρα, θα την έκαιγαν εύκολα. Χωρίς ανέμους - και όμως έγινε τέτοια καταστροφή. Διάλεξαν μέρες με άπνοια για να μην εξαπλωθεί το κακό στα πολύ τουριστικά μέρη.
Επισημαίνετε κάτι πολύ σοβαρό. Έτσι είναι, όπως τα λέτε.
Έχουν γίνει αιτήματα για ανεμογεννήτριες στην περιοχή του όρους Παντοκράτορα;
Πριν από μερικά χρόνια δύο μεγάλες εταιρείες θέλανε να κάνουν τεράστιες μονάδες με ανεμογεννήτριες στην κορυφή του Παντοκράτορα. Δώσαμε μεγάλες μάχες για να ανατραπούν τα πάντα, διότι κόντευαν να το περάσουν αυτό. Μάλιστα, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν, είχαν αρχίσει και να ανοίγουν τεράστιους δρόμους 7-8 μέτρων πλάτους για να περάσουν τις ανεμογεννήτριες. Πίεζαν δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια τότε.
Πότε;
Γύρω στο 2008.
Εσείς τι ήσασταν τότε;
Εγώ δεν είμαι μόνο τώρα δήμαρχος βόρειας Κέρκυρας. Ήμουν και παλιότερα δήμαρχος Θιναλίου που ανήκει στην περιοχή του Παντοκράτορα. Ήμουν και νομάρχης. Την εποχή που δεχτήκαμε τεράστιες πιέσεις για τις ανεμογεννήτριες στο βουνό από δύο μεγάλους ομίλους ήμουν αντιπολίτευση ως νομαρχιακός σύμβουλος. Έδωσα μάχες μαζί με τις τοπικές κοινωνίες και τα δημοτικά συμβούλια για να μην περάσει αυτό.
Αυτά τα έχετε δηλώσει όλες αυτές τις μέρες που ο Παντοκράτορας κάηκε;
Όχι, δεν τα έχω πει πουθενά.
Δήμαρχε, τη δεύτερη νύχτα της φωτιάς, που τρέμαμε όλοι μην κατέβει η φωτιά στο Νησάκι και στο Μπαρμπάτι, το συντονιστικό έτυχε να γίνει στο κτήμα μου. Εκεί ήμουν, με τον στρατηγό της Πυροσβεστικής, με τον αστυνομικό διοικητή Κέρκυρας, με τη δήμαρχο κεντρικής Κέρκυρας, με την πολιτική προστασία. Άκουσα πολλά.
Δεν το γνώριζα αυτό.
Έγιναν κωμικοτραγικά πράγματα με τις εκκενώσεις; Έγινε ένα μπάχαλο; Έγιναν λάθος χειρισμοί;
Πραγματικά έγιναν μεγάλα λάθη. Έκαναν χειρισμούς χωρίς να μας ρωτάνε. Αποφασίζουν από την Αθήνα, ενώ εμείς είμαστε στη φωτιά.
Την πρώτη νύχτα μού έσκαγαν μηνύματα-συναγερμοί στο κινητό για εκκένωση. Κανένα μήνυμα δεν έλεγε να εκκενωθεί το Μπαρμπάτι, μάλιστα έλεγαν τα μηνύματα στους γύρω οικισμούς να πάνε προς το Μπαρμπάτι. Όμως εκκενώσανε και το Μπαρμπάτι!
Βλέπω ότι τα ξέρετε καλά. Χιλιάδες κόσμος μπήκε σε άσκοπη και άδικη ταλαιπωρία. Ξεσηκωθήκαμε οι δήμαρχοι με αυτά που έγιναν και βάλαμε βέτο μετά. Άρχισαν τότε να μας ρωτάνε και είπα «εγώ εκκένωση δεν κάνω». Δεν μπορούν από την Αθήνα να μας κάνουν κουμάντο, ενώ εμείς είμαστε στη φωτιά και τη βλέπουμε. Από στιγμή σε στιγμή αλλάζει ο άνεμος και εμείς παρακολουθούμε κάθε λεπτό τι γίνεται. Δεν μπορείς να εκκενώνεις μέσα στη νύχτα τόσες περιοχές που δεν κινδυνεύουν και να σηκώνονται οι τουρίστες να φεύγουν κατά χιλιάδες και να γίνεται ένας χαμός για το πού θα πάνε, τι θα φάνε, τι θα πιουν, πού θα κοιμηθούν και να γεμίζουν οι δρόμοι, να φρακάρουν.
Οι ποινές ποιες είναι για τους εμπρηστές; Πρέπει να γίνουν πολύ πιο σκληρές;
Οι ποινές εξαρτώνται από το αποτέλεσμα της πυρκαγιάς. Αν υπάρχει τραυματισμός, αν υπάρχει θάνατος. Μπορεί να είναι από πλημμέλημα μέχρι κακούργημα, ως και ισόβια. Αλλά κάποιοι δικάζονται και καταδικάζονται και μετά από λίγο καιρό βγαίνουν έξω. Για εμένα είναι εγκληματίες. Πρέπει να δεχτούμε όλοι ότι η κλιματική κρίση οφείλει να γίνει προτεραιότητά μας. Τα προβλήματα ύδρευσης λόγου χάρη που τα αφήνουμε πολλά χρόνια. Πρέπει οι δήμοι και η πολιτεία να τα βάλουν προτεραιότητα.
Βρε στο νησί που βρέχει πιο πολύ από κάθε άλλο μέρος, στο νησί με 100.000 μόνιμους κατοίκους, και όμως το νερό σε πάρα πολλά μέρη δεν πίνεται! Και έχει και συνέχεια διακοπές.
Η Κέρκυρα, όπως πολύ σωστά λέτε, θα μπορούσε να έχει αυτάρκεια νερού για πολλά χρόνια. Μιλάμε για φράγματα επί 20 χρόνια και δεν έχουν γίνει ακόμα. Φταίει η πολιτεία, όμως φταίει και η τοπική κοινωνία. Έπρεπε να έχουμε φτιάξει τα δίκτυά μας. Τώρα κάνουμε 13 νέες γεωτρήσεις και έχουμε βρει νερό στις 6, στον δήμο μας δίνουμε ήδη 2.500 κυβικά νερού παραπάνω σε σχέση με πέρσι. Επιπλέον, με τις επισκευές που κάναμε στα δίκτυα, αξιοποιούμε νερό που πεταγόταν, νερό που πήγαινε χαμένο. Πάνω από 30% του νερού χάνεται στη διαδρομή από τις βλάβες…
Φοβερός αριθμός αυτός. Το 1/3 του νερού χάνεται από τις τρύπες στους σωλήνες...
Και έχει μείνει πολύ λίγο προσωπικό με τις περικοπές. Η ΔΕΥΑΚ Κέρκυρας, στην οποία έχει την πλειοψηφία η κεντρική Κέρκυρα, όχι εμείς, έχει μείνει με το 1/4 των υδραυλικών. Δεν έχει και τους απαραίτητους ηλεκτρολόγους.
Δήμαρχε, ούτε καλούς δρόμους έχει το νησί, πάει μόνο του το νησί, με την ομορφιά του. Έχει τεράστια προβλήματα στις υποδομές. Μου λένε οι ντόπιοι ότι οι τελευταίοι σοβαροί δρόμοι έγιναν από τη χούντα.
Το οδικό δίκτυο στην Κέρκυρα φτιάχτηκε το 1970. Όμως πόσα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν τότε και πόσα τώρα... Είναι πολύ στενοί. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στις υποδομές. Στα σκουπίδια, στην ύδρευση, στο οδικό δίκτυο.
Τα σκουπίδια για χρόνια πήγαν να διώξουν τον τουρισμό. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο έγκλημα σε τόπο.
Σειρές σκουπιδιών στους δρόμους και έδειχναν τα βίντεο παντού στα σόσιαλ οι ξένοι. Δεν έχουμε εργοστάσιο και πληρώνουμε ένα μεγάλο μέρος του μπάτζετ μας κάθε χρόνο ως δήμος για να στέλνουμε τα σκουπίδια απέναντι, στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Όλος ο κόσμος λέει ότι οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα στο νησί.
Ναι, αλλά να δούμε και την ευθύνη της τοπικής κοινωνίας. Των δήμων. Δεν υπήρξε στρατηγική από τον λαό και από τους φορείς της Κέρκυρας, ώστε να πιέζουμε τις κυβερνήσεις. Μας θεωρούν δεδομένους. Όποιο κόμμα και αν έπαιρνε την πλειοψηφία. Και δεν αξιοποιούσαμε τα ΕΣΠΑ. Υπάρχει και αδικία από την πολιτεία όντως. Παίρνουμε ψίχουλα. Όλη η Κέρκυρα πήρε κοντά στα 50 εκατομμύρια ευρώ για την οδοποιία, ενώ η Κρήτη πήρε πάνω από 2 δισ.
Τι λέτε;
Αυτό που σας λέω. Αν βάλετε κάτω τους πληθυσμούς και τις εκτάσεις, θα δείτε ότι αναλογικά πήραμε 100 φορές λιγότερα.
Με ποιο κόμμα εκλεγήκατε;
Με κανένα. Ανεξάρτητος κατέβηκα, ανεξάρτητος πήρα 47% στον α' γύρο και 67% στον β' γύρο. Ανεξάρτητος θα κατέβω ξανά. Και έχει γίνει ετερόκλητη συμμαχία στο δημοτικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα λόγω της απλής αναλογικής να μου φρενάρουν αποφάσεις γιατί είχαν οι σύμμαχοι 14 συμβούλους ενώ εμείς 13. Να έχεις εκλεγεί δήμαρχος με 67% και να σου φρενάρουν τις αποφάσεις οι άλλοι! Μόνο και μόνο για χρονοτριβή. Για να περάσουμε κανονισμό καθαριότητας πήγε στο δημοτικό συμβούλιο 12 φορές! Δεν έλεγαν «όχι», έλεγαν «αναβολή» με ενστάσεις. Για να μας καθυστερούν στο έργο μας. Τα έργα όμως γίνονται και προχωράμε. Με τον νέο εκλογικό νόμο, στην επόμενη θητεία μας δεν θα μπορούν να μας μπλοκάρουν.
Πιστεύετε ότι θα εκλεγείτε πάλι;
Με τη βοήθεια του Θεού και αν το θέλει ο λαός. Έχουμε πολύ καλή ομάδα, ο αντιδήμαρχος Χάρης Κουτσούρης υλοποιεί μεγάλα έργα με αυτεπιστασία, φτιάξαμε ένα ειδικό σχολείο από τα καλύτερα της Ελλάδας, επισκευάσαμε όλα τα σχολικά μας κτίρια με αυτεπιστασία, φτιάξαμε τρία πολιτιστικά κέντρα, πήραμε 17 μηχανήματα δικά μας που δεν είχε ο δήμος, ανακαινίσαμε πλήρως 26 σχολικές μονάδες. Από νηπιαγωγεία μέχρι δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.
Επιστρέφω στις φωτιές. Μου είπαν ηλικιωμένοι κάτοικοι ότι παλιά τις φωτιές τις έσβηναν μόνοι τους! Όμως υπήρχαν τότε δρόμοι. Τώρα έχουν εγκαταλειφθεί οι δρόμοι που υπήρχαν στα βουνά και δεν μπορεί να περάσει ούτε η Πυροσβεστική.
Είναι αλήθεια, βλέπω ότι τα ξέρετε καλά τα πράγματα στην Κέρκυρα.
Δημοσιογράφος είμαι, ψάχνω.
Έχουν δίκιο αυτοί οι άνθρωποι. Εγκαταλείφθηκαν οι δρόμοι στα βουνά.
Εσείς δεν έχετε ευθύνη για αυτό;
Απολογούμαι ως δήμαρχος αλλά αυτοί είναι δασικοί δρόμοι. Παλιότερα η πολιτεία έδινε μεγάλα κονδύλια για τους δασικούς δρόμους. Για να ανοίγονται δασικοί δρόμοι και να συντηρούνται. Τώρα δεν δίνει λεφτά η πολιτεία. Ούτε για τις δεξαμενές που υπήρχαν στα δάση και στα βουνά και ήταν απαραίτητες για τα ζωντανά.
Τη φωτιά την είδα από την αρχή της και έκανα αναρτήσεις στο facebook με φωτογραφίες, έπαιρνα και την Πυροσβεστική. Υποτιμήθηκε στην αρχή η φωτιά; Είχε τα απαραίτητα εναέρια μέσα το νησί; Τι να κάνουν δύο Πετζετέλ;
Παρά την ηρωική προσπάθεια των πιλότων, οι οποίοι παίρνουν ευτελείς μισθούς πετώντας με παμπάλαια αεροπλάνα -και είναι ντροπή αυτό-, συμφωνώ απόλυτα ότι υπήρχαν λιγότερα ιπτάμενα μέσα στην Κέρκυρα από όσα χρειαζόταν. Έπαιρνα τηλέφωνο συνέχεια στην Αθήνα και ζητούσα εναέρια μέσα, δυστυχώς έγινε λάθος εκτίμηση και δεν μας τα έστειλαν όταν έπρεπε.
Την τρίτη μέρα εδέησε να έρθει Έρικσον και πανηγυρίζαμε όταν το είδαμε. Τις δύο πρώτες μέρες έριχναν κάτι ιπτάμενα κουβαδάκια που μέχρι να φτάσουν στη φωτιά είχε χυθεί το μισό νερό έξω.
Αν μας είχαν στείλει έγκαιρα τα ιπτάμενα μέσα που χρειαζόμασταν, δεν θα είχε γίνει αυτή η καταστροφή, δεν θα είχαν καεί τόσες χιλιάδες στρέμματα, δεν θα είχαν σκοτωθεί τόσα ζώα, δεν θα είχαν εκκενωθεί τόσα χωριά, δεν θα είχαν ταλαιπωρηθεί χιλιάδες τουρίστες. Τη φωτιά, αν δεν την προλάβεις στην αρχή, έχεις χάσει το παιχνίδι. Έγινε λάθος εκτίμηση από τα κεντρικά στην Αθήνα και γίναμε εδώ κρανίου τόπος. Πρέπει να ενισχυθούμε στα εναέρια μέσα οπωσδήποτε, πρέπει να γίνει προτεραιότητα. Το Έρικσον, όπως είπατε, κάνει πολύ καλή δουλειά, και οι Τράκτορες που παίρνουν νερό από τη θάλασσα.
Ήμασταν πολύ τυχεροί που δεν φύσαγαν δυνατοί άνεμοι τις δύο πρώτες μέρες. Βλέποντας το κακό που έγινε με άπνοια, αν είχε δυνατούς ανέμους θα καιγόταν όλη η βόρεια Κέρκυρα.
Έχετε απόλυτο δίκιο. Αν υπήρχαν δυνατοί άνεμοι τις δύο πρώτες μέρες, αλίμονό μας τι θα μπορούσε να έχει συμβεί... Υπάρχει ο Άγιος Σπυρίδωνας και μας βοηθάει (χαμογελάει). Αυτό λέμε πάντα οι Κερκυραίοι. Είμαστε η ναυαρχίδα του τουρισμού, αν και έχουμε τόσα προβλήματα στις υποδομές, χάρις στο απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον μας και στην εκπληκτική αρχιτεκτονική.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ