Unesco: Καλωσορίζει το σχέδιο της Αυστραλίας για την προστασία του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου
Η Unesco χαιρετίζει την απόφαση της Αυστραλίας να εφαρμόσει επείγοντα νέα μέτρα προστασίας για τη διαφύλαξη του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου.
Η τύχη του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου έχει αποτελέσει τα τελευταία χρόνια πηγή έντασης μεταξύ της UNESCO και των αυστραλιανών αρχών, με τον οργανισμό του ΟΗΕ να απειλεί να βάλει το μεγαλύτερο κοραλλιογενές σύστημα στον κόσμο σε κατάλογο με τα «απειλούμενα» μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η διπλωματία της Αυστραλίας στο παρασκήνιο απέτρεψε μια τέτοια κίνηση, ενώ οι νέες δεσμεύσεις της κυβέρνησης των Εργατικών του Άντονι Αλμπανέζε, οι οποίες διατυπώθηκαν σε επιστολή που είδε το AFP, απέσπασαν επαίνους από τον οργανισμό που εδρεύει στο Παρίσι την Τρίτη. «Η UNESCO χαιρετίζει την απόφαση της Αυστραλίας να εφαρμόσει επείγοντα νέα μέτρα προστασίας για τη διαφύλαξη του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου που συνιστά η UNESCO», ανέφερε η UNESCO σε ανακοίνωση που απέστειλε στο AFP.
Η υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας Τάνια Πλίμπερσεκ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα δίχτυα, κάθετα δίχτυα που μπορεί να έχουν μήκος έως και χιλιόμετρα, θα καταργηθούν σταδιακά έως το 2027 σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν οι πληθυσμοί των ψαριών και να αποφευχθεί ο θάνατος χελωνών και δελφινιών. Σε επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα στην επικεφαλής της UNESCO Όντρεϊ Αζουλέ, η Πλίμπερσεκ υποσχέθηκε επίσης «συνδυασμένες επενδύσεις ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας» (2,75 δισεκατομμυρίων ευρώ) από την πολιτειακή κυβέρνηση του Κουίνσλαντ και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την προστασία του υφάλου. «Οι κυβερνήσεις μας είναι στην ευχάριστη θέση να δεσμευτούν περαιτέρω σε ουσιαστικές δράσεις για τη διασφάλιση του μέλλοντος του υφάλου», έγραψε η Πλίμπερσεκ στις 25 Μαΐου. Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Αλμπανέζε, η οποία τερμάτισε σχεδόν μια δεκαετία συντηρητικής διακυβέρνησης τον περασμένο Μάιο, εφάρμοσε μια σειρά φιλόδοξων πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δέσμευση της Αυστραλίας σε πιο απαιτητικούς στόχους για την κλιματική αλλαγή.
Τον Φεβρουάριο, μπλόκαρε ένα σχεδιαζόμενο ανθρακωρυχείο σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τον ύφαλο και πέρυσι απέσυρε τη χρηματοδότηση δύο φραγμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός που ονομάζεται έργο Hells Gates στο Κουίνσλαντ. Υπήρξε μια «ριζική αλλαγή» στην προσέγγιση υπό τον Αλμπανέζε σε σύγκριση με τον δεξιό προκάτοχό του Σκοτ Μόρισον, δήλωσε ένας διπλωμάτης της UNESCO στο AFP υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Η αντίδραση της συντηρητικής αυστραλιανής κυβέρνησης ήταν ασυνήθιστα έντονη», πρόσθεσε. «Δεν ήταν δυνατόν να γίνει διάλογος μαζί τους. Εμείς είχαμε μια θέση βασισμένη στην επιστημονική παρατήρηση και εκείνοι το έκαναν θέμα διπλωματίας».
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Αυστραλίας. Η απόφαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO να τον εντάξει στον κατάλογο «απειλούμενων» θεωρήθηκε ως ένα δυνητικά ενοχλητικό πλήγμα δημοσίων σχέσεων που θα κινδύνευε να απομακρύνει τους διεθνείς επισκέπτες. Η UNESCO ξεκίνησε μια αποστολή παρακολούθησης εκεί τον Μάρτιο του 2022 για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της ρύπανσης, της αλιείας, της κλιματικής αλλαγής και της λεύκανσης των κοραλλιών που θεωρούνται ότι απειλούν ένα από τα πιο πολύπλοκα οικοσυστήματα του κόσμου. «Εδώ και πολλά χρόνια, η UNESCO δεν έχει πάψει να προειδοποιεί τον κόσμο για τον κίνδυνο να χάσει ο τόπος αυτός για πάντα την οικουμενική του αξία», ανέφερε ο Αζουλέ στη δήλωσή του την Τρίτη.
Οι δεσμεύσεις της Αυστραλίας περιλαμβάνουν τη δημιουργία ζωνών απαγόρευσης της αλιείας για το ένα τρίτο περίπου του υφάλου έως το 2025, τη «σημαντική» μείωση της γεωργικής και βιομηχανικής ρύπανσης, καθώς και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας. Η UNESCO διαχειρίζεται έναν κατάλογο των περιοχών με καθεστώς παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο, έναν τίτλο κύρους που οι χώρες ανταγωνίζονται για να απονείμουν στις πιο διάσημες φυσικές και ανθρωπογενείς τοποθεσίες τους. Η καταχώριση στον κατάλογο μπορεί να συμβάλει στην τόνωση του τουρισμού αλλά συνοδεύεται από υποχρεώσεις για την προστασία του τόπου. Η πόλη-λιμάνι του Λίβερπουλ στη βορειοδυτική Αγγλία έχασε το καθεστώς παγκόσμιας κληρονομιάς για τις αποβάθρες της το 2021, αφού οι εμπειρογνώμονες της UNESCO κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι νέες κτηματομεσιτικές αναπτύξεις στην πόλη είχαν επιβαρύνει υπερβολικά τον ιστορικό της ιστό.
Άλλα μέρη που θεωρούνται «απειλούμενα» περιλαμβάνουν το ιστορικό κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας Βιέννης, χωριά στην εμπόλεμη Συρία, καθώς και πλήθος εθνικών πάρκων και φυσικών καταφυγίων από την Ινδονησία έως τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η Αυστραλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πρώτων υλών και φυσικού αερίου παγκοσμίως, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά άτομο είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο με 15,3 τόνους, ξεπερνώντας τα επίπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Πηγή: ertnews.gr