Σουδάν: Στους 28 οι Έλληνες διασωθέντες - Συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού

Η διαδικασία απεγκλωβισμού των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες. Συνολικά οι Έλληνες ανέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες σε 100.

Σουδάν: Στους 28 οι Έλληνες διασωθέντες - Συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού

Στους 28 ανέρχονται πλέον οι διασωθέντες Έλληνες από το Σούδαν καθώς σύμφωνα με το υπουγείο Εξωτερικών, πέντε ακόμη έφτασαν λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας στο Τζιμπουτί, με πτήση ιταλικού στρατιωτικού αεροσκάφους. Νωρίτερα 10 ακόμη απεγκλωβίστηκαν από την εμπόλεμη χώρα και αναμένεται από το Τζιμπουτί να μεταφερθούν μέσω Αιγύπτου στην Ελλάδα. Η πρώτη ομάδα οκτώ ατόμων, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, έφυγε χθες Κυριακή με πτήση που μετέφερε Γάλλους πολίτες και προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί.

Για το Τζιμπουτί απογειώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να παραλάβει τους Έλληνες που έχουν έως τώρα απεγκλωβιστεί από το Σουδάν. Το ταξίδι του θα διαρκέσει περί τις 4,5 ώρες. Εν συνεχεία το μεταγωγικό θα επιστρέψει στο Ασουάν της Αιγύπτου για ανεφοδιασμό και μετά θα ξεκινήσει για την 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας.

Η διαδικασία απεγκλωβισμού των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες. Συνολικά οι Έλληνες που σχεδιάζεται να απομακρυνθούν από το εμπόλεμο Σουδάν ανέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες σε 100, μαζί με τις οικογένειές τους.

Στο Τζιμπουτί βρίσκεται η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η Επίτιμη Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, όλοι οι διασωθέντες βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί και όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Για τις εξελίξεις αυτές ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ

Το ζήτημα εκκένωσης των ευρωπαίων υπηκόων από το Σουδάν θέτει σήμερα Δευτέρα, υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ήδη υπήρξε σχετική συζήτησή του χθες με τον Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος δέχτηκε το αίτημά του. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τις «τεράστιες προσπάθειες» που καταβάλλει ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούμ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη στην κρίση στο Σουδάν «δεν έχει πάρει πολύ καλό βαθμό».

«Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα ζητήσω αναλυτική συζήτηση για τα θέματα εκκενώσεως των ευρωπαίων υπηκόων από το Χαρτούμ, από το Σουδάν. Ήδη υπήρξε σχετική μου συζήτηση χθες με τον Ζοζέπ Μπορέλ και δέχτηκε το αίτημά μου.

«Από εκεί και πέρα θέλω να ευχαριστήσω τον Ζοζέπ Μπορέλ για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει, όπως και να ευχαριστήσω την υπουργό εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι για τη βοήθεια που έδωσαν για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούμ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας συνέχισε λέγοντας: «Θα ήθελα όμως να πω και κάτι άλλο. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η στρατιωτική πυξίδα και μάλιστα με θριαμβευτικούς τόνους και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου να μπορούμε να οργανώσουμε μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης».

«Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις και σαν Ευρώπη -θέλω να πω- στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό», κατέληξε.

Συνεχείς επικοινωνίες και ευχαριστίες Δένδια

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, στο πλαίσιο του συνεχούς συντονισμού με Ευρωπαίους ομολόγους αναφορικά με τα σχέδια για την παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και τον ασφαλή απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών την Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι για τη βοήθεια της χώρας του στον απεγκλωβισμό ομάδας 10 Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Γαλλίδα ομόλογό του, Καθρίν Κολονά, καθώς και προς την Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν».

Ενημέρωση των κομμάτων από τον Νίκο Δένδια

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την κατάσταση στο Σουδάν, το μεσημέρι της Τρίτης, στις 12:00, σε συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους τους. Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών.

cnn.gr