«Ξυστά» από τη Γη θα περάσει αστεροειδής της τάξης των «City killer»
Το βράδυ του Σαββάτου, ο αστεροειδής 2023 DZ2 θα περάσει σε απόσταση περίπου 170.000 χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας
Όταν στην ίδια πρόταση συνυπάρχουν οι λέξεις «αστεροειδής» και «δολοφόνος πόλεων», δικαιολογημένα το μυαλό μας σκέφτεται πως κάτι κακό πρόκειται να συμβεί.
Μην φοβάστε όμως. Παρότι ένας αστεροειδής που έχει όλα τα φόντα να προκαλέσει σημαντική καταστροφή θα βρεθεί ασυνήθιστα κοντά στον πλανήτη μας αυτό το Σαββατοκύριακο, η πορεία του δείχνει ότι απλώς θα περάσει ανάμεσα από τις τροχιές της Γης και της Σελήνης, σύμφωνα με το CNNi.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Το βράδυ του Σαββάτου, ο αστεροειδής 2023 DZ2 θα περάσει σε απόσταση περίπου 170.000 χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας. Για να γίνει αντιληπτό πόσο κοντινή είναι αυτή η απόσταση, σκεφτείτε πως η Σελήνη βρίσκεται περί τα 384.400 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.
Ο αστεροειδής ανήκει στην κατηγορία εκείνων που χαρακτηρίζονται ως «δολοφόνοι πόλεων» (City killer). Έχει διάμετρο μεταξύ 40 και 100 μέτρων και τελικά δεν θα προκαλέσει τίποτα το καταστροφικό. Ωστόσο η πορεία του κοντά στη Γη είναι αξιοσημείωτη σύμφωνα με τους ειδικούς.
Τι καθιστά τον αστεροειδή αυτό, αξιοσημείωτο;
«Το ασυνήθιστο με τον αστεροειδή είναι πως αποτελεί ένα μάλλον σπάνιο φαινόμενο, αντικείμενο τέτοιου μεγέθους να περνάει τόσο κοντά στη Γη. Αυτό συμβαίνει περίπου μία φορά κάθε 10 χρόνια», δήλωσε στο CNNi την Παρασκευή (24/3) ο Richard Moissl, επικεφαλής του Γραφείου Πλανητικής Άμυνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
«Ωστόσο, είναι και μια ευκαιρία, που μας δίνεται μία φορά στα δέκα χρόνια, για να κάνουμε μετρήσεις από κοντά σε ένα σχετικά μεγάλο σώμα, γεγονός που το καθιστά ευκολότερο να μετρηθεί» σημείωσε.
Οι ειδικοί πρόκειται να «φωτίσουν» τον αστεροειδή 2023 DZ2 με ραντάρ για να κάνουν πιο ακριβείς μετρήσεις, πρόσθεσε ο Moissl.
Πώς προέκυψε ο όρος «City Killer»;
Ο Moissl δήλωσε ότι η φράση "δολοφόνος πόλεων" χρησιμοποιείται από τους ειδικούς για να περιγράψουν δύο τύπου γνωστές συγκρούσεις αστεροειδών.
Κατά τη διάρκεια του συμβάντος της Τουνγκούσκα το 1908, το ωστικό κύμα του αστεροειδούς «ισοπέδωσε 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους» στη Σιβηρία, σύμφωνα με τον Moissl. Επίσης, πριν από περίπου 50.000 χρόνια, σιδερένιος αστεροειδής χτύπησε το χώρο όπου βρίσκεται σήμερα η Αριζόνα, μεταξύ του Φλάγκσταφ και του Γουίνσλοου στο οροπέδιο του Κολοράντο, δημιουργώντας έναν κρατήρα διαμέτρου 1,2 χιλιομέτρων και βάθους περίπου 180 μέτρων.
Όταν οι διαστημικοί βράχοι εισέρχονται στην τροχιά της Γης και χτυπούν την ξηρά, δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία αν πέσουν σε ακατοίκητες περιοχές. Δεν ισχύει όμως το ίδιο αν η συντριβούν σε περιοχή όπου ζουν άνθρωποι.
Ο Moissl εξήγησε πως εάν οι επιστήμονες εντοπίσουν ένα τέτοιο σώμα να φτάνει στη Γη εξετάζουν που θα προσκρούσει και εάν για παράδειγμα πρόκειται για την έρημο ή τη μέση του ωκεανού, τότε δεν πρόκειται για κάτι σπουδαίο. «Πρέπει απλώς να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει εναέρια κυκλοφορία ή άνθρωποι στην περιοχή», πρόσθεσε.
«Από εκεί προέρχεται ο [όρος] 'δολοφόνος πόλεων'. Αν ένα τέτοιο αντικείμενο έπεφτε ακριβώς πάνω από μια πόλη, αυτό θα ήταν πρόβλημα: σε ολόκληρη η πόλη θα προκαλούνταν πιθανώς σοβαρές ζημιές και θα έπρεπε να εκκενωθεί».
«Ο δολοφόνος πόλεων είναι ένα ωραίο σλόγκαν. Δεν είναι κακή περιγραφή. Γι' αυτό και δεν τον απορρίψαμε. Επειδή λέει με δύο λέξεις: Αυτό είναι τόσο επικίνδυνο καθώς είναι ικανό να καταστρέψει την πόλη», εξήγησε.
Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τον 2023 DZ2. Ο αστεροειδής, ο οποίος βρίσκεται σε ηλιοκεντρική τροχιά, δηλαδή σε τροχιά και έλλειψη γύρω από τον ήλιο, "θα συνεχίσει να κάνει κύκλους γύρω από τον ήλιο", είπε.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 1.450 κοντινά στη Γη αντικείμενα στον "κατάλογο κινδύνου", δήλωσε ο Moissl, και προστίθενται κάθε φορά που υπάρχει "η παραμικρή πιθανότητα να συγκρουστεί [με τη Γη] μέσα στα επόμενα 100 χρόνια".
"Αυτά τα αντικείμενα βρίσκονται στο μικροσκόπιο των παρατηρήσεων συνήθως αρκετά συχνά. Και οι μετρήσεις βελτιώνονται", πρόσθεσε.
Πηγή: Cnn.gr