Ανθρώπινο λάθος, αλλά από ποιον;
Εφόσον «όλα δείχνουν ανθρώπινο λάθος» στο δυστύχημα των Τεμπών, η απόδοση ευθυνών έγινε ήδη...
Η χώρα εξακολουθεί να είναι βουβή και «παγωμένη» μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ωστόσο το σε -πολλούς τομείς σάπιο- ελληνικό κράτος έχει ήδη φροντίσει να ξεκινήσει τη διαχείριση της καταστροφής. Και αναφερόμαστε στην επικοινωνιακή διαχείριση.
Έγινε λόγος για «ευθιξία», για «πολιτική ευθύνη», για «απόδοση ευθυνών». Πακέτο με αυτά, ωστόσο, έγινε αναφορά και στην κατάσταση στην οποία παραλήφθηκε ο ελληνικός σιδηρόδρομος, ενώ ακούστηκε και πως «όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ανθρώπινο λάθος».
Άρα φταίμε κι εμείς, αλλά περισσότερο φταίνε οι προηγούμενοι, όπως πάντα σε τούτη τη χώρα.
Άρα, αφού μάλλον πρόκειται για ανθρώπινο λάθος, δεν χρειάζεται να πολυψάξουμε τι και πώς. Η απόδοση ευθυνών έγινε ήδη.
Βέβαια, ο 60χρονος που... βαφτίστηκε σταθμάρχης έχοντας αποσπαστεί προ ημερών από το Υπουργείο Παιδείας στον ΟΣΕ και από τη διανομή βιβλίων στη διαχείριση σιδηροδρόμων, δεν πήγε εκεί ουρανοκατέβατος. Κάποιοι τον τοποθέτησαν εκεί και του εμπιστεύθηκαν χιλιάδες ζωές.
- Τι και αν υπάρχει παροιμιώδης έλλειψη προσωπικού (και) στους σιδηροδρόμους;
- Τι και αν η συντήρηση είναι ελλιπέστατη και προβληματική;
- Τι και αν δεν τηρούνται ούτε στοιχειωδώς τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας;
- Τι και αν οι εργαζόμενοι έκαναν ξανά και ξανά καταγγελίες για ασφαλή κυκλοφορία των τρένων με ενισχύσεις προσωπικού και σωστή συντήρηση;
- Τι και αν προειδοποιούσαν για «το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις»;
Φυσικά όλα αυτά ήταν γνωστά. Συνεπώς, το κράτος εν γνώσει του έβαζε, βάζει και θα βάζει ανθρώπους στα τρένα με... βάρκα την ελπίδα. Και αν ο μη γένοιτο συμβεί το κακό, κάποιος (σταθμάρχης) θα βρεθεί να την πληρώσει.
Ανθρώπινο λάθος υπήρχε σίγουρα. Το θέμα είναι από ποιον...