Ουκρανία: «Μας χώριζαν μόλις 100 μέτρα» – Στο Ντονέτσκ το πιο βίαιο μέτωπο του πολέμου
Η πόλη Μπαχμούτ στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου οι στρατιώτες υποφέρουν από τσουχτερό κρύο και έλλειψη προμηθειών, αποτελεί το πιο βίαιο μέτωπο του πολέμου.
Όταν ο Ναζάρ και οι Ουκρανοί συμπολεμιστές του έφτασαν στο χωριό έξω από την πόλη Μπαχμούτ, στην οποία είχαν εντολή να επιτεθούν, νόμιζαν ότι θα παρέμεναν εκεί μόλις για μία ημέρα. Δεν είχαν μαζί τους υπνόσακους, ή έξτρα τρόφιμα, ενώ το χιόνι σκέπαζε σιγά σιγά το έδαφος.
Τους είχαν ενημερώσει ότι θα βρουν στο σημείο 15 Ρώσους στρατιώτες, ωστόσο τελικά συνάντησαν 50, κρυμμένους πίσω από δέντρα. «Σε ορισμένα σημεία μας χώριζαν μόλις 100 μέτρα», θυμάται ο Ναζάρ. «Ήμασταν σε έναν χαμηλό λόφο και εκείνοι σε έναν άλλο. Μερικές φορές ακούγαμε ακόμη και το γέλιο τους».
Ολυμπιακός: Ο απειλητικός Παναιτωλικός και το βαρύ πρόγραμμα
Για τον 19χρονο πολυβολητή της 24ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας ήταν η πρώτη του μάχη από την ημέρα που ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του. Για πολλούς άλλους στρατιώτες από το τάγμα του, ωστόσο, ήταν μία ακόμα μάχη. Έχουν πολεμήσει στο Ντονμπάς, στην Πόπασνα, στη Χερσώνα και στη συνέχεια γύρω από την Μπαχμούτ, που είναι αυτή τη στιγμή το πιο βίαιο μέτωπο του πολέμου.
Ο ήχος από ρουκέτες και το πυροβολικό είναι μόνιμος και ακούγεται σε απόσταση έως και 8 χιλιόμετρα από το Μπαχμούτ, πίσω από τις γραμμές του μετώπου. Σε αυτήν την πρώτη γραμμή, οι Ρώσοι πέρασαν σχεδόν έξι μήνες προσπαθώντας να φτάσουν στις πόλεις Σλαβιάνσκ, Κραματόρσκ και Κονσταντίνοβκα.
Την Παρασκευή, οι πιο σφοδρές μάχες στην Ουκρανία έλαβαν χώρα κοντά στις πόλεις Μπαχμούτ και Αβντιίβκα, καθώς υπήρχαν αναφορές για ρωσικούς βομβαρδισμούς σε όλη την πρώτη γραμμή στην περιοχή του Ντόνετσκ. «Ολόκληρη η πρώτη γραμμή του μετώπου βομβαρδίζεται», δήλωσε ο Παύλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της περιοχής, προσθέτοντας ότι πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν.
Υπάρχουν παντού αποδείξεις για το μέγεθος της μάχης στην πόλη Μπαχμούτ, η οποία πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό 75.000 κατοίκους. Τανκς κρυμμένα πίσω από δέντρα και οχήματα που μεταφέρουν στρατιώτες στην πρώτη γραμμή της μάχης. Πιο πίσω, δίπλα σε χαρακώματα, βρίσκονται ασθενοφόρα που περιμένουν να παραλάβουν τους τραυματίες.
Οταν εκτοξεύονται ρουκέτες από την πλευρά των Ουκρανών, μέσα σε λίγα λεπτά έρχεται η απάντηση από τους Ρώσους. Ωστόσο, οι στρατιώτες λένε πώς όταν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σταματούν απότομα, τότε «πρέπει να ανησυχείς», γιατί αυτό σημαίνει πως το ρωσικό πεζικό θα φτάσει στο σημείο σε λιγότερο από ένα λεπτό.
Οι ιστορίες του Ναζάρ και των συμμαχητών του είναι γνώριμες σε όσους έχουν πολεμήσει σε αυτό το βάναυσο μέτωπο.
Για τους Ουκρανούς είναι σημαντικό να αντέξουν στο ρωσικό σφυροκόπημα. «Όταν μπήκαμε στο χωριό και είδαμε πόσοι Ρώσοι ήταν εκεί, η αποστολή μας άλλαξε», είπε ο Ναζάρ. Οι Ουκρανοί ήταν «τυχεροί», καθως λόγω των μικρών αποστάσεων μεταξύ των δύο πλευρών, οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν το πυροβολικό. «Μπορούσαμε να τους δούμε μέσα στα δέντρα να πυροβολούν στα τυφλά», τόνισε.
Μετά την απώλεια αρκετών στρατιωτών τους κατά την αρχική εμπλοκή, οι Ρώσοι προσπάθησαν να απωθήσουν τον Ναζάρ και τους συμπολεμιστές του από το λόφο που βρίσκονταν. Έρχονταν σε μικρές ομάδες τη νύχτα, ωστόσο ήταν εκτεθειμένοι, καθώς οι Ουκρανοί χρησιμοποιούσαν θερμικές κάμερες.
Τις πρώτες νύχτες, οι Ουκρανοί στρατιώτες τα κατάφεραν χωρίς υπνόσακους – άναβαν φωτιά για να ζεσταθούν. Οι καμένες μπότες και ρούχα τους αποδεικνύουν πόσο πολύ πλησίαζαν τις φλόγες προκειμένου να αντέξουν το ψύχος.
Με πληροφορίες από Guardian